Umpleţi vidul! > Dumnezeu este


DUMNEZEU ESTE

Am văzut în închisoare creştini murind, ale căror ultime cuvinte erau: “Dumnezeu este”. Oare aceştia greşeau? Desigur că nu. Şi eu vreau să mor cu această ultimă afirmaţie pe buze.

Trăim vieţi la diferite niveluri. Un savant ştie că toate obiectele materiale sunt vârtejuri de particule elementare, tot atât de îndepărtate una de cealaltă la proporţia mărimilor, cum este pământul de soare. Dar el nu şovăie să stea jos pe un scaun, ştiind că, la un anumit nivel, el este un obiect solid. Într-un sens, un perete este un gol uriaş, înlăuntrul căruia se învârtesc electroni în orbite la mare distanţă una de cealaltă. Dar, considerat la un alt nivel, peretele este orice afară de un gol. Îţi poţi lovi zdravăn capul dacă mergi spre el, având în minte teoaria atomică. Acelaşi lucru este adevărat şi despre religie.

Există un nivel înalt, filozofic, la care, după cum am explicat, nu poţi aplica lui Dumnezeu cuvintele “a exista” sau “a fi”, deoarece ele sunt prea simple. El este mai mult decât existent. Noi creştinii avem loc în minţile noastre pentru tăgăduirea ateistă a lui Dumnezeu. Dar ateii cunosc realitatea numai aşa cum apare la un singur nivel, şi ca atare ei o cunosc în mod fals, situându-se astfel într-o primejdie de moarte. Există un alt plan pe care Dumnezeu pur şi simplu există şi este.

Un adevăr parţial este un lucru periculos. Nu fără motiv preţuim noi “adevărul, adevărul întreg şi nimic altceva decât adevărul”.

Un om cult ştie că noi trăim în mod simultan în universul lui Newton şi în cel al lui Einstein, fiecare având legile sale proprii. Cei ce cunosc numai uni­versul lui Newton n-ar fi capabili să zboare în lună nici să aibă energie nucleară. Noi trăim în acelaşi timp într-o lume în care se poate să nu întâlnim pe Dumnezeu şi într-o a doua lume, pe care ateii n-o cunosc, în care Dumnezeu pur şi simplu există, este, şi ne permite să avem părtăşie cu El.

Aceasta este lumea spiritului, a religiei practice.

Scaunele, pereţii şi pâinea există şi sunt folosite ca atare, în ciuda teoriilor moleculare şi atomice. În acelaşi fel, Dumnezeu există pur şi simplu.

În unele prilejuri, prezenţa Sa străbate prin barie­rele subconştientului, îndeosebi în momente de criză sufletească.

Sunt împrejurări cunoscute din istorie, şi eu chiar personal am cunoscut astfel de cazuri, de atei — ba de conducători comunişti — care au murit în în­chisori, victime ale epurărilor de partid, şi care în ultimele lor clipe au strigat: “Dumnezeule, Dum­nezeule!” sau “Isuse!”.

Ar fi folositor să ne întrebăm de unde provine această credinţă în Dumnezeu în minţile milioanelor de oameni de-a lungul istoriei? Ateii care tăgăduiesc pe Dumnezeu, tăgăduiesc o noţiune care există în propţia lor minte. Filozoful englez Locke a emis ideea că în mintea noastră nu există nimic care n-a trecut prin simţurile noastre. Un om sălbatic din jungla Noii Guinee n-ar avea în mintea lui noţiunea “televiziune”, întrucât obiectul respectiv nu există în lumea lui. Dacă omenirea n-ar fi avut o experienţă cu Dumnezeu, cum a apărut o astfel de noţiune în mintea ei?

La vremea lui, Engels a fost gata să dea un răspuns la această întrebare, spunând că concepţia noastră despre Dumnezeu este o reflectare fantezistă în minţile noastre a realităţilor sociale. În acea vreme, creştinii s-au străduit din răsputeri pentru a dove­di că Engels nu avea dreptate, că Dumnezeu nu este o reflectare de domeniul imaginaţiei, ci că noţi­unea despre El este o oglindire exactă a realităţii dumnezeeşti. Acum a sosit timpul unei alte linii de demonstrare.

Admit că credinţa în Dumnezeu este o reflectare imaginară şi adaug că numai imaginarul este real. Tot “realismul” care nega faptul că oamenii vor putea odată să zboare în lună, sau să conducă un sub­marin sub gheaţa Polului Nord, sau să desfiiţeze distanţele zburând cu avioane sau să producă deza­gregarea atomului, sau să construiască ziduri din gaz metan — tot acest “realism” s-a dovedit greşit. În acelaşi fel, “realismul” celor ce trăiesc în lumea lui Dumnezeu şi afirmă în mod cinstit că El nu există, este greşit. Pe de altă parte, fanteziile lui Leonardo da Vinci şi ale lui Jules Verne, precum şi ale altora ca ei, au devenit realitate. Iar visătorii de visuri care merg cu un Dumnezeu pe Care nu-L pot vedea nici pipăi, afară de cazul când îţi dezvolţi facultatea credinţei, percep realitatea ce pătrunde toată creaţiunea.

Numai fantasticul este real în ştiinţa modernă. Niels Bohr întreabă: “Este vreun om destul de nebun să posede adevărul?”

Ce este ştiinţa? Este o disciplină care face ca imaginaţia să devină realitate.

Ştiinţa a descoperit că înlăuntrul nucleului unei celule, în ADN, se află un cod în care toate genera­ţiile precedente au trasmis făpturilor noi experienţa lor şi trăsăturile lor componente. Această cunoştinţă trebuie să treacă în exteriorul nucleului, acolo unde se formează proteinele. De aceea, în nucleu se află un fel de aparat de fotocopiat Xerox. Fotocopia nu este absolut fidelă. “Cel ce mani­pulează aparatul” este ca un om care, în timp ce face o fotocopie, acoperă o parte din document sau adau­gă nişte date speciale. Iar ARN transmite această cunoştinţă în partea de afară a celulei.

O poveste fantastică! Nici un romancier n-ar fi putut inventa o poveste mai bună. Această fantezie este realitate în organismul nostru.

S-ar putea ca şi religia să fie o reflectare fante­zistă? În acest caz, ea este reflectarea fidelă a unei realităţi fantastice şi a Ziditorului ei fantastic.

Mintea omului are o natură dualistă. Ea înţelege faptele şi imaginează. Dacă mintea nu ar fi imaginat, omenirea nu ar fi progresat. Civilzaţia este împlinirea a ceea ce înainte erau visuri. Eu aş refuza o religie care constă numai din fapte. Ea nu mi-ar satisface firea dualistă. Religia trebuie să-mi împlinească şi dorinţa după închipuiri după mit.

Marx şi Engels au descris fapte, groaznica exploatare care exista sub vechiul capitalism, însă ei nu s-au oprit aici, pentru că ei erau oameni. După analiza faptelor, începu să lucreze imaginaţia: visul unei noi societăţi fără exploatare şi fără războaie şi cu justiţie socială. Închipuirile ştiinţei s-au îndepli­nit. O viaţă sfântă, care este curată fantezie pentru cel ce începe o viaţă de credinţă, este realizată de mulţi. Însă societatea marxistă este încă de domeniul utopiei. Astfel, Engels nu avea dreptul să arunce ocara asupra creştinismului, pretinzând că el aparţine fanteziei — deşi primim această afirmaţie ca un compliment.

Poţi replica la aceasta că este posibil să-ţi imagi­nezi lucruri ce sunt dincolo de domeniul posibilităţii. Astfel, îţi poţi imagina în mijlocul oceanului o insulă de o milă pătrată, formată toată din diamante şi totuşi o astfel de insulă să nu existe. Dar tot ceea ce “ţi-ai imaginat” este real. În natură există insule, există oceanul, există diamante şi există dimensiunea de o milă pătrată. Ai adunat realităţile într-un mod incorect, dar îţi poţi imagina numai realităţi. Tot astfel în mintea noastră noţiunea pe care o avem despre Dumnezeu poate fi asociată cu idei greşite. Pot crede într-un Dumnezeu rău, un Dumnezeu în formă omenească, un Dumnezeu care aparţine unui trib sau unei naţiuni şi aşa mai departe, dar tot timpul eu mă ocup cu realităţi, fie în mod just, fie eronat. Dumnezeu Însuşi există şi El este ceea ce este, nu ceea ce Îl considerăm noi că este.

Engels n-ar fi trebuit să spună că credinţa noastră este absurdă.

Dacă Dumnezeu ar încăpea în cadrul raţiunii me­le, El n-ar fi un Dumnezeu, ci o fiinţă inferioară mie. Un filozof a cărui filozofie ar putea fi înţeleasă de fiul său în vârstă de 5 ani, n-ar mai fi un filozof.

Dumnezeu, pentru a fi Dumnezeu, trebuie să depă­şească raţiunea noastră.

Atmosfera pe care o respirăm este o combinaţie de azot şi oxigen potrivită perfect pentru plămânii noştri. Distanţa de la pământ la soare şi la lună este întocmai atâta cât este necesar pentru menţinerea vieţii şi sănătăţii. Ciclurile continue de ploaie şi zăpadă fac pământul rodnic. Fluxul şi refluxul mării menţin ţărmurile curate şi proaspete. Vitaminele necesare pentru existenţa trupească sunt furnizate din abundenţă. Legile şi forţele naturii stau gata să fie mobilizate pentru folosul omului. Dumnezeu a umplut pământul cu frumuseţe şi farmec. Există munţi măreţi şi văi rodnice, copaci înalţi şi covoare de iarbă, clarul de lună, liniştea pustiei, trilul păsărelelor cântătoare care toate mărturisesc şi proclamă faptul că Dumnezeu a făcut pământul pentru desfătarea noastră.

Dacă un tânăr ar iubi o fată, i-ar oferi o casă frumoasă înconjurată de o grădină spendidă şi i-ar spune: “Am pregătit aceasta pentru tine”, fata n-ar avea nici o îndoială că băiatul o iubeşte. Întocmai aşa s-a întâmplat între Dumnezeu şi noi. El a făcut să crească hrană pentru noi, iar sub pământ se află minerale şi petrol pentru unelte şi combustibil. Dumnezeu le-a prevăzut pentru nevoile noastre. E sigur că El există.

Priviţi albinele, care organizează o cetate cu 10.000 de celule pline de miere pentru larve, cu miere şi un loc pentru regina-mamă. Când albinele observă că vremea începe să se încălzească şi s-ar putea ca ceara să se topească şi astfel s-ar pierde mierea, ele organizează roiul în echipe, pun santinele la intrări, lipesc picioarele jos şi apoi cu aripile fluturânde întocmesc un sistem de ventilaţie spre a răci mierea — ceva asemănător cu un ventilator electric. Albinele culeg mierea de pe o suprafaţă de circa 50 km2. Se pune întrebarea, cum poate mintea micuţă a unei albine să realizeze astfel de minuni, dacă în spatele ei nu se află o minte superioară — mintea lui Dumnezeu?

Un grup de savanţi din Chicago au făcut o ex­perienţă. O molie feminină aparţinând unei specii rare a fost plasată într-o cameră. La o distanţă de patru mile s-a dat drumul unei molii de parte bărbătească, din acelaşi soi. În ciuda fumului din oraş, în ciuda distanţei şi în ciuda faptului că femela se afla într-o cameră închisă, în câteva ore masculul a fost găsit bătând din aripile sale la fereas­tra odăii în care se afla prizoniera femelă. Expli­caţi un astfel de lucru fără ipoteza unei fiinţe inteli­gente — Dumnezeu — care a creat aceste lucruri.

Peştii îşi depun icrele în fiordurile Norvegiei şi din aceste icre iese o nouă generaţie de peşti, care se îndreaptă prin ocean spre Marea Caraibelor. Când la rândul lor, le vine timpul de a depune icre, ei se întorc exact în aceleaşi fiorduri, pe care le-au părăsit mai înainte. Un om trebuie să înveţe douăzeci de ani pentru a deveni căpitan de vapor şi să călătorească pe Oceanul Atlantic. Cine a învăţat pe aceşti peşti să călătorească?

Când ne aflam în închisoare, rândunelele îşi făceau cuiburile în celulele noastre şi în fiecare toamnă ele părăseau ţara noastră. Rândunelele reveneau din ţări îndepărtate, de pildă din Mozambic, în închisorile noastre din România, exact în celula cu numărul 12, din care plecaseră, cu o jumătate de an înainte.

Înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu sunt desco­perite într-un milion de feluri pentru cei care au ochii deschişi.

Există Dumnezeu? Întrebarea aceasta nici n-ar mai trebui pusă.

În orice redare exactă a formei subiect - predicat, predicatul este conţinut în subiect. Dumnezeu este Fiinţa ideală, însumarea tuturor calităţilor celor mai înalte, cum ar fi dragostea, bunătatea, neprihănirea, omnipotenţa şi aşa mai departe. Din moment ce El posedă toate perfecţiunile (ceea ce este şi firesc, altfel El n-ar mai fi Dumnezeu), trebuie să aibă şi existenţă. Un Dumnezeu inexistent n-ar avea totalitatea virtuţilor. A întreba: “Există Dumne­zeu?” este similar cu a întreba: “Există Existentul?”

Dumnezeu este. Trăiesc cu această convingere şi sper să mor cu această afirmaţie. Folosesc expresia că Dumnezeu este, numai fiindcă am de-a face cu atei. Altfel este lipsită de sens, o tautologie ca “Toţi celi­batarii sunt masculi”. Când ai spus “celibatar” ai spus în acelaşi timp “mascul”. Şi când ai rostit “Dumnezeu”, existenţa Lui este implicită.

Rugăciunea există, pur şi simplu. Cum a ajuns omenirea la ea? Unde a luat naştere acest fenomen? Nicăieri. Din totdeauna oamenii au filozofat despre Dumnezeu şi mereu au căutat legătura cu El. Atât filozofia cât şi religia practică au fost câteodată pri­mitive, câteodată groaznic de false, dar ele au existat.

Un trib indian din America de Nord se ruga astfel:

“O, mama noastră, pământule, o, tatăl nostru, cerule,
Suntem copiii voştri.
Cu spatele plecat noi vă oferim
Sacrificiile pe care le cereţi.
Ţeseţi-ne un veşmânt din lumina strălucitoare a soarelui
Urzeala să-i fie aurora albă,
Iar bătătura, seara purpurie.
Ploaia murmurândă să-i fie franjurile,
Iar curcubeul, tivul.
Vrem să mergem acolo unde cântă păsărelele.
Vrem să ne plimbăm prin iarba verde,
O, mama noastră, pământule, o, tatăl nostru, cerule.”

Sfântul Augustin descrie experienţele sale în rugă­ciune, de când era copil:

“Eram trimis la şcoală pentru a învăţa cum să citesc şi să scriu lucruri despre a căror utilitate nu aveam nici o idee. În acelaşi timp, ori de câte ori eram încet la învăţătură, primeam bătaie. Doamne, Dumnezeul meu, ce mizerie am îndurat acolo şi cât de decepţionat am fost!

Cu toate acestea am venit în contact, Doamne, cu oameni care se rugau Ţie. De la ei am învăţat — în timp ce ne formam, pe cât puteam, o impresie despre Tine — că Tu eşti Cineva mare şi puternic, capabil să ne auzi şi să ne vii în ajutor, chiar fără a Te des­coperi simţurilor noastre. Şi este adevărat că, de mic copil, am început să mă rog Ţie, adăpostul şi ajutorul meu, şi, invocându-Te, pierdeam orice control asupra limbii mele şi, deşi eram o fiinţă micuţă, Te rugam fierbinte să nu mai fiu bătut la şcoală.”

Soldaţii sovietici, educaţi în şcoli ateiste, se rugau pe front. Neştiind ceva mai bun, mulţi dintre ei se rugau aşa: “Dumnezeule şi duhul mamei mele, ajută-mă!” Membrii vechi ai partidului comunist, care căzuseră victime ale epurărilor din vremea lui Stalin, împărţeau celulele cu noi şi ne povesteau că-n clipe grele, ei se rugau. Rugăciunea lor era departe de cele de o înaltă spiritualitate, ca aceea a Sfintei Gertruda: “Isuse, eu sunt Tu; Tu eşti eu. Eu nu sunt Tu; Tu nu eşti eu. Noi amândoi suntem împreună o fiinţă cu totul nouă”.

Dar oamenii se roagă. Am cunoscut un lector ateu care se ruga lui Dumnezeu pentru reuşita discur­surilor lui anti-religioase, care constituiau mijlocul lui de a-şi câştiga existenţa.

Conştient sau inconştient, oamenii caută părtăşia cu Dumnezeul Care există, Care este, Care poate fi întâlnit. Dacă persistă, Îl vor întâlni.



Persoane interesate