Umpleţi vidul! > Definiţia religiei


DEFINIŢIA RELIGIEI

“Manualul ateului” începe cu o analiză a diferi­telor definiţii date de filozofi cuvântului “religie”.

Însă nici Platon, care a afirmat că religia este com­portarea justă faţă de zei, nici Plutarh, pentru care religia este calea de mijloc între ateism şi superstiţie, nu sunt menţionaţi.

Cartea începe cu gânditori ulteriori şi, îmi pare rău că trebuie s-o spun, cu falsuri. Nici unul din citate nu este corect.

Carlyle a scris: “O minciună ar trebui călcată în picioare şi nimicită oriunde s-ar găsi. Eu sunt pentru dezinfectarea atmosferei, când bănuiesc că falsitatea suflă în jurul meu, ca molima ciumei”.

Platon era de părere că autorii de cărţi ar trebui să se considere ca preoţi. Răul de a utiliza neadevăruri constă nu numai în a prezenta minciuna drept ade­văr, ci şi în faptul că oamenii, în cele din urmă, pierd încrederea în alte cărţi.

Se povesteşte despre un beduin, care călătorea odată prin pustiu, călărind pe o cămilă. Un om l-a oprit, spunându-i: “Te rog, fă-mi un loc pe spatele cămilei, deoarece am de făcut un drum lung”. Pro­prietarul cămilei a onorat cererea, şi străinul s-a suit în spatele lui. Deodată, cu o mişcare dibace străinul azvârli pe proprietar de pe cămilă şi fugi. Pro­prietarul a strigat după el: “Nu-mi pare rău că mi-ai furat animalul. Mai am multe cămile. Sunt trist că în felul acesta ai făcut sa fie mai greu pentru oricine, în viitor, să ajute un om pe care-l întâlneşte pe drum.”

“Manualul ateului” nici nu se sinchiseşte de adevăr.

În Uniunea Sovietică, toate cărţile filozofilor care nu fac parte din şcoala materialmismului dialectic sunt puse la index. Cititorul comun nu le poate găsi. În felul acesta, un autor poate cita greşit dintr-o anumită carte şi cititorul indus în eroare nu are nici o sursă pentru a verifica adevărul.

Adversarii mei citează pe Immanuel Kant care ar fi scris, chipurile, că religia este înţelegerea datoriei morale de către om. Redăm mai jos cuvintele acestui filozof, textual:

“Religia este regula de morală în legătură cu Dumnezeu ca Legiuitor. Ea este recunoaşterea datoriilor noastre privite ca porunci divine.”

Adversarii mei spun că Ludwig Feuerbach a definit religa ca fiind legătura dintre oameni. Şi acest citat este fals. În cartea sa “Esenţa Creştinismului”, el spune: “Religia este visul minţii omeneşti”.

Până şi definiţiile date de autori atei sunt falsi­ficate. Salomon Reinach este citat ca şi cum ar fi definit religia ca un sistem de contraziceri. Găsim textul corect în cartea lui intitulată “Orfeu”. “Religia este totalitatea credinţelor superstiţioase care împiedică activitatea normală a facultăţilor omului”.

Faptul că au găsit cu cale să falsifice cuvintele lui William James este lesne de înţeles. Ei nu au putut cita părerea lui: “Credinţa religioasă a unui om (in­diferent ce alte articole speciale de doctrină mai poate implica) înseamnă pentru mine, în mod estenţial, credinţa lui în existenţa unei ordine nevă­zute, privind modul în care enigmele ordinei naturale îşi pot găsi explicţia... Este esenţial ca Dumnezeu să fie conceput ca puterea cea mai profundă din univers şi, în al doilea rând, ca să fie conceput sub forma unei personlităţi înţelepte.”

“Manualul ateului” este nedrept şi faţă de James Frazer. Aşa cum este citat în acest manual, şi el apare ca fiind nereligios, deşi adevăratele cuvinte din lucrarea sa “Credinţa în Nemurire” sună astfel: “Întrebarea dacă personalitatea noastră conştientă supravieţuieşte sau nu după moarte, a găsit un răs­puns afirmativ la aproape toate rasele de oameni. La acest punct, aproape că nu există sceptici sau agnostici.

Definiţiile unor autori ca Schleiermacher nu sunt nici măcar menţionate: “Religia este simţământul dependenţei absolute de Urzitorul nevăzut al des­tinului nostru, însoţit de dorinţa conştientă de a fi în relaţii armonioase cu El” sau Emerson: “Religia este părtăşia cu Sufletul-Suprem, divinitatea din noi care ajunge la Dumnezeirea de Sus” sau Jacob Burckhardt: “Religiile sunt expresia dorului meta­fizic, veşnic şi indestructibil al naturii omeneşti. Măreţia lor constă în faptul că ele reprezintă ceea ce depăşeşte simţurile noastre fizice, tot ceea ce omul nu-şi poate procura singur. În acelaşi timp, ele sunt reflecţii la un nivel înalt şi diferit ale tuturor popoarelor şi epocilor culturale”.

Autorii “Manualului ateului” nici nu încearcă măcar să capete lumină în privinţa covântului “religie”, folosind diferitele etimologii care au fost propuse. Cicero socotea că acest cuvânt derivă de la cuvântul latin “relegare” — “a considera”. Augustin îi dă sensul de a regăsi ceva pierdut. Lactantius vede în cuvântul “religie” o derivare a cuvântului latin “religare” — “a lega” (de o putere mai mare).

Dar lucrul cel mai curios este că autorii “Manualului ateului”, deşi pretind că sunt marxişti, omit spusele lui Karl Marx din lista diverselor definiţii ale religiei, puşi în încurcătură, fără îndoială, de frumuseţea definiţiei date de el şi de complimentele pe care le face religiei.

Creştinii, care se cred unii mai presus decât ceilalţi, fie că sunt ortodocşi, catolici sau protestanţi, simt o repulsie când trebuie să amintească celor ce-i ascultă, cuvintele lui Isus: “Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii;  cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Ioan 13:34-35). Tot astfel şi mar­xiştii, pur şi simplu, nu pot cita pe Marx în materie de religie, pentru că el a scris în “Observaţiile unui tânăr despre alegerea lucrului său în viaţă”: “Dum­nezeu a dat oamenilor o ţintă universală — să înno­bileze omenirea şi pe ei înşişi”. Şi, mult mai târziu, el a scris în “Contribuţii la Critica Filozofiei Dreptu­lui a lui Hegel”: “Religia este suspinul făpturii asuprite, inima unei lumi fără inimă, exact după cum este spiritul unei societăţi fără spirit”.

Importanţa acestor cuvinte creşte când îţi dai seama cât a învăţat Marx de la Hegel. Heinrich Heine povesteşte despre acesta din urmă: “Într-o seară înstelată, stăteam amândoi unul lângă altul la o fereastră şi eu vorbeam despre stele cu entuziasm sentimental, numindu-le locuinţa Celui binecuvântat. Maestrul (Hegel) mormăia totuşi ceva în sinea lui: “Stelele, hm, hm, stelele sunt doar o lepră luminoasă pe cer”.

A avea ca învăţător pe cineva care spune numai atâta despre stele şi apoi să dai religiei definiţii atât de frumoase, este de-a dreptul o realizare!

Este adevărat ca Marx adaugă: “Religia este opiu pentru popor”, dar puse în contextul de mai sus, aceste cuvinte îşi pierd înţelesul antireligios. Opiul alină durerea. Nu este nimic intrinsec rău în el. Numai descoperirea anesteziantelor a făcut posibil extraordinarul progres al chirurgiei.

În general, Marx avea o mare slăbiciune pentru religie. Ea este subiectul său favorit. În cartea sa monumentală “Capitalul”, el spune simplu: “Pentru o astfel de societate (o societate bazată pe producerea articolelor de consum; orice societate le produce), creştinismul, cu cultul său pentru omul abstract, mai ales în aspectele sale burgheze, protestantism, deism, etc., este cea mai potrivită formă de religie.”

În felul acesta, fiecare creştin protestant îşi poate dovedi justeţea crezului său, cu afirmaţiile lui Marx. El poate replica potrivnicilor săi “marxişti” că ei folosesc greşit numele învăţătorului lor. Un adevărat discipol al lui Marx trebuie să fie protestant, dacă vrea să aibe o religie adecvată. Şi când te gândeşti câţi protestanţi au fost întemniţaţi şi omorâţi de conducători marxişti!

Deşi ateu, Marx avea o înclinare spre religie. Era o personalitate împărţită. Doar mai târziu, adepţii lui Marx au făcut din cuvintele lui “religia este opiu pentru popor” o acuzaţie groaznică împotriva noastră.

Oamenii au folosit multe lucruri, în afară de religie, drept narcotice. Unul, pentru a scăpa de marea supărare din familia sa, îşi alege chimia ca narcotic. El îşi petrece tot timpul în laborator şi des­coperă un medicament folositor. Oare valoarea lea­cului este diminuată de faptul că cercetările au fost, de fapt, un narcotic pentru o inimă întristată? Dacă unul care a suferit mari nenorociri în viaţă, îşi găseşte refugiul în liniştea unui observator astrono­mic — munca sa constituie pentru el un narcotic — dar stelele pe care le cercetează sunt reale. Tot aşa, religia poate fi un opiu pentru mulţi, însă Dumne­zeul la Care ei apelează poate fi adevărat.

Ateismul şi activităţile revoluţionare sunt deseori un opiu pentru copiii din căminele distruse. Ateismul poate fi un narcotic pentru liniştirea con­ştiinţei cuiva, care altfel ar produce mari dureri din cauza unor păcate grele comise. Ateimsul înăbuşe mustrările de cuget, în acelaşi fel în care un narcotic alină o durere fizică.

Afirmaţia lui Marx “religia este opiu pentru popor” este ceva cu totul diferit de spusele lui Lenin “Religia este un fel de rachiu spiritual”, sau de con­cluziile absurde ale lui Bakunin: “Dacă Dumnezeu există, atunci omul este un sclav; însă omul poate fi şi trebuie să fie liber; de aceea Dumnezeu nu există”. E ca şi cum ai spune; “Ateii pretind că Dumnezeu nu există. Dar credinţa în El mă linişteşte. Deci ateii nu există”.

Ar fi fost frumos dacă autorii “Manualului ateului”, scriind atât de mult despre Biblie şi contra ei, ar fi menţionat definiţia dată religiei de un apostol al lui Cristos: “Religia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi să ne păzim neîntinaţi de lume” (Iacov 1:27). Oare potrivnicii noştri sunt cu adevărat contra religiei astfel definite? Susţin cu tărie că nici un om cu bun simţ nu poate decât să fie fermecat de această defini­ţie. Probabil că prietenii noştri atei nici măcar nu luptă împotriva religiei propriu-zise, ci contra unei mistificări care se dă drept religie. Oare poate fi cineva contra unei religii care se îngrijeşte de cei nevoiaşi şi care rămâne neîntinată în ciuda murdăriei acestei lumi?



Persoane interesate