Iartă-mă, Nataşa! > Nota editorului canadian


Nota editorului canadian

Puţin după ce terminase proiectul acestei cărţi, Serghei a murit. Îşi consacrase ceea ce el numea “noua sa viaţă" pentru a atrage atenţia credincioşilor din America de Nord asupra soartei creştinilor sovietici, cerând, în numele lor, să le fie trimise Biblii şi ajutoare.

Din luna ianuarie până în aprilie 1972, îşi povesti istoria vieţii sale în numeroase biserici din Canada. La 1 mai al aceluiaşi an, el aderă la “Underground Evangelism", o organizaţie care furniza Biblii şi ajutoare bisericilor persecutate din întreaga lume comunistă.

Luă cuvântul în biserici, la televiziune şi în faţa membrilor guvernului, acordă interviuri ziariştilor; vorbi despre persecuţiile comuniste şi despre felul în care se comportau vechii lui tovarăşi din poliţia sovietică. Începu să urmeze cursurile unei şcoli biblice, lucră la elaborarea acestei cărţi şi anunţă că va avea bucuria să se adreseze tineretului sovietic în cadrul emisiunilor radiofonice. Acestea erau pe punctul de a fi puse pe picioare în perioada premergătoare morţii lui.

Serghei prevenise că, dacă avea să i se întâmple ceva, aceea “va avea aerul unui simplu accident"; cu toate acestea, era opti­mist, întreprinzător şi plin de speranţă pentru viitor. Pretutindeni unde mergea, îşi făcea numeroşi prieteni. Printre prietenii lui se număra şi o familie creştină din Los-Angeles, din California, căreia îi deveni “fiu adoptiv"; locuia la ei când se ducea acolo.

Făcu de mai multe ori observaţia că se simţea ameninţat şi împrumută un pistolet de la tatăl acestei familii, pentru a se putea apăra, la nevoie. Îl luă cu el atunci când se duse într-o staţiune de ski din apropiere de Los-Angeles, în compania fiicei acestei familii.

La 1 ianuarie 1973, muri pe loc ca urmare a unui foc tras cu acest pistolet. În lume se răspândi vestea că se sinucisese, totuşi această ipoteză fu curând înlăturată. Se întreprinse o anchetă, la 1 martie 1973, şi moartea lui fu declarată accidentală.

Astăzi (*) Serghei ar fi avut 22 de ani.

Un fond special a fost constituit în amintirea lui Serghei Kurdakov, pentru a se continua trimiterea de ajutoare creştinilor persecutaţi din U.R.S.S., cărora Serghei le consacrase “noua lui viaţă", vai, prea scurtă.

(*) N. trad. Cartea a apărut pentru prima oară în 1973.




Persoane interesate