Departe de izvor în mocirlă doctrinară > 2. Foarte scurte date istorice


2. Foarte scurte date istorice

Întemeietorul acestei rătăciri religioase este Joseph Smith, Jr. (1805-1844), un New-Yorkez dedat, din frageda lui tinereţe, ocultismului. Biografii lui relatează că era obsedat de căutarea de comori ascunse, îngropate.

La vârsta de 15 ani a pretins că ar fi avut o vedenie, într-o pădure, în cadrul căreia i S-au arătat Dum­nezeu şi Isus. După aceea, l-ar fi vizitat Ilie, Ioan Botezătorul, Petru, Iacov şi Ioan. După trei ani (1823), i s-a arătat, într-un chip cu totul ieşit din comun, îngerul al cărui nume este Moroni, fiul înviat al lui Mormon, căpetenia iudeilor nefiţi. Îngerul Moroni i-a adus lui Joseph „Cartea Mormonilor", pe care a redat-o în limba americană (engleză) chiar Joseph Smith. El pretindea că atât textul iniţial cât şi traducerea făcută de el erau „inspirate".

Joseph Smith şi de la el toţi adepţii lui declară că această „Carte a Mormonilor" este completarea şi actualizarea Bibliei, aducând în Biblie cel de al treilea testament, cel care aduce viziunea cea mai com­pletă, singura reală a tuturor lucrurilor.

Îngerul Moroni i-ar fi indicat lui Smith unde să sape şi acolo ar fi găsit nişte plăci de aur pe care erau scrise o serie de mesaje în limba „egipteană refor­mată" (lingviştii spun că nu există aşa ceva). Smith a primit din partea îngerului, „Urim şi Tumim", nişte ochelari miraculoşi cu pietre magice, care l-au făcut în stare să descifreze şi să traducă textele primite. El a făcut aşa-zisa traducere în secret, dictând de după o cortină unui scrib (un fel de secretar) al său. Corespondenţa mormonă descoperită în 1987 atestă că de fapt Smith a scris el personal Cartea Mormonilor, împrumutând multe pasaje din manuscrisul nepublicat al unuia, pe nume Solomon Spaulding. Cartea Mormonilor cuprinde o ames­tecătură de relatări, din care nu lipsesc nici citări din Cartea Cărţilor, din Biblie.

În linii mari, Cartea Mormonilor este o „istorie imaginară", croită astfel încât să lase loc unor con­cepţii oculto-teozofice potrivite cu sistemul conceput de Smith. Se redă aşa-zisa „istorie" a primelor aşezăminte din America de Nord: pe acest pământ au venit iarediţii, care s-au răspândit pe faţa pământului în urma actului divin de încurcare a limbilor la Turnul Babei. În anul 600 înainte de Cristos un grup de evrei a venit sub conducerea lui Nephi în America, pentru a scăpa de robia babi­loniană. Urmaşii acestor evrei s-au împărţit în America de Sud şi cea de Nord, în nefiţi (cei buni) şi lamaniţi (cei răi).

În anul 480 după Cristos, lamaniţii au nimicit cu desăvârşire pe nefiţi, la New York. Ca urmare, Dum­nezeu i-a pedepsit să aibă pielea de culoare închisă: aceştia au devenit „indienii americani".

Smith a susţinut că, după învierea Sa, Cristos S-a arătat nefiţilor şi le-a dezvăluit tainele unor ritualuri secrete — între alte, ritualul botezului pentru cei morţi. Ultima căpetenie a nefiţilor ar fi fost Mormon, care a scris istoria poporului său pe plăci de aur şi pe care le-a îngropat în New York. Fiul lui Mormon, Moroni, ştia despre plăcile ascunse şi, când a devenit înger sau dumnezeu, i s-a arătat lui Smith!

Secta mormonilor s-a constituit într-o mişcare religioasă aparte în 1830.

Joseph Smith a practicat poligamia şi ritualurile masonice. În anul 1844 a fost asasinat. Succesorul lui Smith a fost Brigham Young (1801-1877). Om cu o puternică personalitate, el a condus 15.000 de mormoni să se stabilească în statul Utah, în oraşul Salt Lake. Young a avut 27 de soţii şi 56 de copii.

Mormonii au avut un rol însemnat în formarea şi ataşarea la Statele Unite a statului Utah. Ei au stabilit aici primele aşezări permanente în 1847 şi, fiind muncitori şi disciplinaţi, au creat o economie prosperă în acest stat, numit în 1849 Statul Deşert. Admiterea în componenţa Statelor Unite a acestui nou stat a avut loc în 1896, după ce în 1890 biserica mormonilor a încetat să mai susţină „doctrina" poligamiei.

În mai bine de un secol de existenţă s-au produs câteva schisme în biserica mormonă, una dintre diviziuni numindu-se „Biserica Reorganizată a lui Isus Cristos a sfinţilor din zilele de pe urmă", care are circa 200.000 de membri - cei mai mulţi în statul Missouri. Ei au renunţat la unele excentricităţi ale mormonilor, dar păstrează majoritatea rătăcirilor acestora.

La „Cartea Mormonilor", în decursul timpului s-au adăugat „Doctrinele Legămintelor" şi „Măr­găritarul de mare preţ", scrise de Smith şi con­siderate infailibile şi inspirate. Aceste două cărţi împreună formează „Mărturisirea de credinţă" şi sunt mai ales cu caracter doctrinar.

Nu dorim să intrăm în alte detalii privind istoria denominaţiei mormone, dar cele câteva elemente prezentate până acum permit câteva remarci demne de reţinut:

(1) Secta a fost iniţiată de un om care ori şi-a luat închipuirile drept realitate, ori a fost un farsor; infor­maţii recente atestă cea de a doua idee. El a clădit un sistem religios, pornind cu minciuni, deci tot sistemul este mincinos.

(2) Se înserează evenimente istorice pe care ştiinţa istoriei le contrazice sau, în cel mai bun caz, nu ie atestă.

(3) Sistemul teologic şi istoric propus de Smith şi colaboratorii lui este antibiblic, deşi mormonii pun cărţile lor alături de Biblie.

Când Epistola către Evrei 1:2 spune că revelaţia finală a lui Dumnezeu ne-a fost oferită prin Fiul, adică prin Domnul Isus Cristos, cum îşi poate per­mite un om să adauge şi, mai mult, să infirme cele spuse de Cristos? Biblia se încheie cu avertismente ca acesta: „Mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta, că, dacă va adăuga cineva la ele, Dumnezeu îi va adăuga nenorocirile scrise în cartea aceasta" (Apocalipsa 22:18).

(4) Istorie imaginară, adevăruri biblice înlocuite cu gânduri fabricate ad-hoc — duc la păgânism ca gândire şi ca viaţă. Prosperitatea materială, disciplina de grup organizată nu înseamnă lipsa păgânismului. Numai Dumnezeul adevărat, prin Fiul Preaiubit al Tatălui şi prin Duhul Adevărului dă vieţii un conţinut sfânt, divin.

Este infinit mai important să ştii că eşti păcătos mântuit prin jertfa de la cruce a Domnului Isus, decât să fii amăgit prin închipuirea că, dacă intri între adepţii mormonismului, la un moment dat mori în trup, dar vei învia ca un dumnezeu. Atunci, în loc să crezi într-o treime divină atotputernică şi înţeleaptă, crezi în miliarde de dumnezei, care nu se pot ajuta unii pe alţii şi nu se pot mântui unii pe alţii. Ce rătăcire!




Persoane interesate