Departe de izvor în mocirlă doctrinară > 1. Cine sunt mormonii


1. Cine sunt mormonii

Mormonii sunt o mişcare religioasă care numără peste 7 milioane de adepţi, cei mai mulţi dintre ei în Statele Unite ale Americii: aproape 75% din populaţia statului Utah şi 50% din populaţia statului Nevada fac parte din această denominaţie.

Organizaţia aceasta religioasă îşi are sediul gene­ral în oraşul Salt Lake. Este o organizaţie guvernată pe principiul structurii piramidale:

— cel mai mare, conducătorul spiritual este numit „Profetul" şi este socotit ca unul care poate emite „prorocii inspirate", care în concepţia mormonilor sunt egale ca valoare cu textul cărţilor lor sfinte. Ultimul profet, Ezra Taft Benson a murit în sep­tembrie 1990, la vârsta de 95 de ani;

— după „profet", urmează în ierarhie „Doispre­zece Apostoli" şi un „sfat al celor 70";

— apoi, autorităţi la nivelul comunităţilor locale, numite „gărzi".

În afara bisericilor (construcţii cu arhitectură spe­cială) sunt peste 20 de temple ale mormonilor în întreaga lume. În aceste „temple" nu au acces cei care nu sunt mormoni, care sunt socotiţi ca „nea­muri", nevrednici să intre în templul sfânt.

Organizaţia religioasă a mormonilor este foarte bogată. În primul rând, conduce o reţea de proprietăţi care desfăşoară activităţi rentabile. De exemplu, Bill Mariott a întreprins o afacere care a condus la dezvoltarea lanţului de hoteluri de lux „Mariott", renumite în întreaga lume; beneficiile provenite de la acest grup de hoteluri, a căror cifră de afaceri se ridică la câteva milioane de dolari, revin organizaţiei religioase. Apoi, toţi adepţii mormonis­mului plătesc zeciuială (a zecea parte din orice venit). De asemenea, mormonii au zile speciale de post, iar economiile rezultate din post merg în vis­tieria sectei, care poate desfăşura astfel largi activităţi de prozelitism, în mijlocul celor care au nevoie de ajutoare materiale.

Membrii tineri, bărbaţi de vârstă între 18 şi 25 de ani sunt aproape obligatoriu trimişi în activitate misionară; timp de doi ani, ei merg de la uşă la uşă, doi câte doi, să răspândească literatură mormonă şi să caute noi adepţi. Cei mai mulţi se deplasează cu bicicletele, poartă costume de culoare închisă şi se tund cu părul scurt. În timpul vieţii de misiune sunt întreţinuţi de familie sau de prieteni; organizaţia mormonă nu dă nici un ban pentru această ac­tivitate, căci ea este „jertfa" adusă de membrii tineri.

Se estimează că sunt mai mult de 30.000 grupe de câte doi care activează simultan pentru propagarea mormonismului.

Mormonii au în oraşul Salt Lake o universitate cu 27.000 de studenţi, dintre care mai mult de 26.000 sunt mormoni.

Istoria mormonismului este pătată de la început; ei practicau deschis poligamia şi chiar considerau că Dumnezeu vrea ca bărbaţii să aibă mai multe soţii. Cu alte cuvinte, căutau să dea o justificare religioasă poligamiei, acestei practici păcătoase care este o urâciune înaintea lui Dumnezeu şi pe care orice minte sănătoasă, orice minte de om a cărui conşti­inţă este activă, o dezaprobă. Mai recent, sub presiunea opiniei publice şi pentru a respecta cerinţele ordinii guvernamentale din Statele Unite ale Americii, mormonii au renunţat public la poliga­mie şi caută să dea impresia că sunt o religie orientată către o viaţă de familie normală, cu o comportare civică şi patriotică demnă. Totuşi sunt mulţi care tânjesc după viaţa de familie mormonistă aşa cum a fost gândită de iniţiatorul sectei.

În scopul de a-şi îmbunătăţi imaginea în faţa opiniei publice, mormonii încurajează practicarea sportului, a dansului, participarea la distracţii. Ei interzic cu desăvârşire consumarea cafelei şi tutu­nului, precum şi cea a băuturilor alcoolice.

În ultimul timp, consiliul celor 12 apostoli ai sectei insistă asupra colaborării, mai ales pe plan social, cu alte denominaţii: „Suntem pentru un sistem ecumenic, bineînţeles nu în materie de doctrină. Asupra acestei probleme nu poate exista nici o discuţie, nici un compromis." De fapt, este aceeaşi încercare de a apărea ca o entitate religioasă respectată şi con­siderată pozitiv de alte grupări religioase. Izolarea pare să constituie totuşi o piedică în calea răspândirii ideilor sectei, de aceea s-a adoptat — probabil — tactica „cooperării".

Tot o cale de a-şi îmbunătăţi imaginea publică este faimosul „cor al cortului mormon" format din 350 de persoane şi care face turnee în întreaga lume.

Cine sunt, în concluzie, mormonii? Sunt o grupare de rătăcire, total îndepărtată de Biblie, o rătăcire care porneşte din faptul că şi-au creat un dumnezeu al imaginaţiei lor, nu-L au pe Dumnezeul Bibliei; ei neagă veşnica stare de Fiu şi caracterul de Dum­nezeu binecuvântat în veci al Domnului Isus Cristos şi propagă idei politeiste, cu dumnezei de diferite grade, cu zeiţe dedate plăcerilor din sfera sexualităţii, cu ritualuri secrete... dar cu aspectele unei faţade frumoase, care să permită câştigarea de adepţi, plătitori ai „zeciuielii" şi misionari ai sectei.

Dar, ignorând că „sângele Domnului Isus Cristos, Fiul Tatălui, curăţeşte de orice păcat", ei de fapt induc în rătăcire şi îndepărtează de mântuire pe cei care acceptă falsa lor evanghelie.


Persoane interesate