Departe de izvor în mocirlă doctrinară > 4. Erezii nimicitoare


4. Erezii nimicitoare

a) Politeismul

Mormonii nu cred ce spune Biblia, că este un singur Dumnezeu, manifestat în Sfânta Treime (Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul şi Dumnezeu-Duhul Sfânt). Ei definesc aceste Persoane ca fiind trei dum­nezei. Ei numesc pe Dumnezeu Tatăl „Elohim", pe Domnul Isus Cristos „Iehova", iar pe Duhul Sfânt îl descriu ca fiind de gen feminin.

Biblia spune că este un singur Dumnezeu. „Voi sunteţi martorii Mei", zice Domnul, „şi Robul Meu pe care L-am ales, ca să ştiţi, ca să Mă credeţi şi să înţelegeţi că EU SUNT: înainte de Mine n-a fost făcut nici un Dumnezeu şi după Mine nu va fi. Eu, Eu sunt domnul şi afară de Mine nu este nici un Mântuitor." (Isaia 43:10-11). Prima poruncă din Decalog spune: „Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine", iar la Deuteronom 6:4 se spune: „Ascultă, Israele: DOMNUL Dumnezeul nostru este singurul Domn." La 1 Corin­teni 8:6: „pentru noi este un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate şi pentru care trăim şi noi; şi un singur Domn, Isus Cristos, prin care sunt toate şi prin El şi noi".

La teoria politeismului, mormonii adaugă erezia susţinerii că Dumnezeu-Tatăl are trup material, cu carne şi oase! Ceea ce este veşnic în Dumnezeu, spun ei, este materia (elementele ei constitutive sunt veşnice); „dumnezeii nu sunt creaţi din nimic, ci rezultă din rearanjarea sau reorganizarea materiei veşnice." Nu seamănă această „teorie" cu aberaţiile filozofice ale materialiştilor?

Dar ce spune Biblia? „Dumnezeu este Duh" (Ioan 4:24) iar „un duh n-are carne şi oase" (Luca 24:39). Numai Domnul Isus este „Cuvântul care a devenit trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr" (Ioan 1:14). Dumnezeu, în esenţa Lui este invizibil, infinit, atotputernic, atotînţelept, omniprezent.

b) Un fals Cristos

Cristosul pe care îl proclamă mormonii este un om îndumnezeit, născut din Dumnezeu-Tatăl (Adam), nu în chip miraculos, prin fecioara Maria, ci prin procreaţie sexuală. Singura lui deosebire de oamenii comuni, fie mormoni, este că a existat înaintea lor şi că a atins o treaptă mai înaltă de dumnezeire înaintea lor. Mormonii cred într-un Cristos nu al Bibliei, ci într-un Cristos al plăsmuirii lui Smith, Young şi alţii. De ce? Pentru că în doctrina lor ei condiţionează „intrarea în cel de al treilea cer", de recunoaşterea lui Joseph Smith ca cel mai mare profet al lui Dumnezeu. Într-un mod care se vrea subtil, dar care este de fapt destul de transparent, Joseph Smith vrea să fie considerat de adepţii acestei rătăcirii mai mare decât Domnul Isus Cristos. Ce îndrăzneală diabolică, ce neruşinare să dorească un om, un muritor, să umbrească slava Domnului Isus Cristos, ca să se slăvească pe sine însuşi!

Ce spune Biblia? „Eu şi Tatăl una suntem" (Ioan 10:30). „Cristosul este Dumnezeu binecuvântat în veci", „În El locuieşte trupeşte toată plinătatea dumnezeirii". „Dumnezeu era în Cristos, împăcând lumea cu Sine". „El este oglindirea slavei Lui (Dumnezeu) şi întipărirea fiinţei Lui".

Joseph Smith, într-una din scrierile lui sugerează că a preexistat şi că a participat împreună cu Domnul Isus Cristos la creaţia Universului! Desigur, o pretenţie nebună a lui, dar şi o nebunie crezută de atâţia dintre adepţii lui.

Concepţia mormonă despre Cristos este la fel de blestemată cum este şi concepţia lor despre Dum­nezeu. Mormonii sunt „fără Cristos, fără nădejde şi fără Dumnezeu în lume".

c) Un sfat al dumnezeilor născociţi de mormonism

După doctrina mormonă, o mulţime de dumnezei au avut un sfat pe o stea numită Kolob, ca să alcătuiască planul desfăşurării istoriei în decursul veacurilor. Isus ar fi acceptat să vină pe pământ pentru ca, împreună cu alţi dumnezei, să obţină un grad mai avansat de dumnezeire.

Probabil că toată povestea de mai sus este prelucrarea unui mit păgân, pe care Biblia nu-l ac­ceptă. În acelaşi timp, astronomia nu recunoaşte nici o planetă sau stea Kolob. Joseph Smith a prezentat poveştile sale teologice — fantastice drept „adevăr".

d) Oamenii sunt socotiţi dumnezei

Atât concepţia mormonă despre Dumnezeu cât şi cea despre om sunt pline de confuzii. „Dumnezeu a fost odată ceea ce este omul în prezent, omul de acum poate fi în viitor ceea ce este Dumnezeu acum. Pe scurt, omul este un dumnezeu în devenire" se spune într-una din scrierile mormone. Orice om a preexistat ca semizeu şi a venit pe pământ ca să-şi demonstreze sau să-şi testeze dreptul de a fi îndumnezeit.

Ce confuzie, ce satanică negare a lui Dumnezeu! Dacă Dumnezeu este un fost om şi dacă omul este un dumnezeu în devenire, atunci totul în univers este controlabil de om, iar dumnezeii devin sau sunt nişte anexe ale omului. Blasfemia concepţiei mor­mone despre om însemnează „auto-idolatrie". Omul ajunge să se adore pe sine însuşi şi să-şi revendice poziţia de a fi vrednic să primească adorarea.

Dar omul păcătos are nevoie de Dumnezeul adevărat, nu de amăgirea că el însuşi este Dum­nezeu. La cruce, la Golgota, acolo S-a revelat Dum­nezeu ca fiind dragoste: dragoste care se dăruie, o dragoste care îl slăveşte pe Dumnezeu.

Doctrina mormonă slăveşte pe omul religios umflat de mândrie, ca să facă loc slăvirii lui Smith, a urmaşilor lui, a organizaţiei lui.

e) O înţelegere cu totul greşită a mântuirii

După mormoni, mântuirea nu constă în iertarea păcatelor, biruinţa asupra păcatelor şi în viitor eliberarea de prezenţa păcatului sau trăirea veşnică, aevea în prezenţa lui Dumnezeu.

Ei susţin că mântuirea înseamnă învierea fizică şi posibilitatea de a evolua către diverse trepte de îndumnezeire, prin botez, fapte bune, credinţa în cel mai mare profet, Joseph Smith. Cea mai înaltă treaptă de îndumnezeire accesibilă omului este condiţionată de „căsătoria cerească", „pecetluită" într-un templu mormon. Urmare acestei căsătorii, femeile devin „îngeri" (numai bărbaţii ar deveni „dumnezei"). Treapta cea mai înaltă a dumnezeirii este numai pentru mormoni. Iată, deci: o mântuire prin fapte, prin căsătorie, prin apartenenţa la o denominaţie religioasă dar fără Cristos, fără jertfa lui. Şi în final, mormonii cred într-o mântuire univer­sală, prin fapte.

Ce înseamnă toate acestea potrivit cu Biblia? Biblia spune: „În nimeni altul (afară de Isus) nu este mântuire, căci nu este sub cer alt Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiţi" (Faptele Apostolilor 4:12). „Dacă vă vesteşte cineva ca evanghelie, alta decât aceea pe care aţi primit-o, să fie anatema (blestemat)" (Galateni 1:9). Mormonii vestesc o falsă evanghelie şi sunt sub blestem din această cauză.

f) Cine sunt preoţii mormoni?

Toţi mormonii care au depăşit adolescenţa pot primi — după doctrina mormonă — preoţia aaronică (treapta inferioară de preoţie). Prin exerciţii stăruitoare în mormonism se obţine, de către unii numai, treapta melchisedehică de preoţie, care per­mite accesul la ritualuri oculte, cum sunt: cuvinte „parolă" secrete, semne, îmbrăcămintea de corp specială pentru bărbaţi care trebuie purtată tot tim­pul. Există un semn special, acela al punerii dege­telor pe gât: acest semn are semnificaţia că practicantul permite bisericii mormone să-i taie gâtul dacă divulgă vreodată ritualurile secrete mormone sau dacă se leapădă de credinţa mormonă.

Ce spune Biblia? Biblia spune că Domnul Isus Cristos este jertfa pentru păcat înaintea lui Dum­nezeu şi Marele Preot al credincioşilor înaintea Tatălui. Toţi cei mântuiţi prin jertfa Domnului Isus Cristos sunt preoţi, în sensul că sunt chemaţi să laude pe Dumnezeu, să mijlocească unii pentru alţii înaintea lui Dumnezeu.

„A Lui, care ne iubeşte, care ne-a spălat de păcatele noastre în sângele Său şi a făcut din noi o împărăţie, preoţi pentru Dumnezeul Său şi Tatăl, a Lui să fie slava şi puterea, în vecii vecilor!" (Apo­calipsa 1:5-6). „Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui" (1 Petru 2:9).

g) Poligamia

Întemeietorii mormonismului au susţinut că Dum­nezeu ar fi rânduit ca bărbatul să aibă mai multe soţii; au mers până acolo că un bărbat se căsătorea cu două sau mai multe surori sau cu mamă şi cu fiică în acelaşi timp, practici care sunt o urâciune nu numai înaintea lui Dumnezeu ci şi înaintea oamenilor.

În urma puternicilor presiuni sociale, mormonii au renunţat la această doctrină, susţinând că aplicarea ei a fost întreruptă. Până când?

În întreaga lor învăţătură se poate remarca zeificarea relaţiilor sexuale, ca o trăsătură caracteris­tică a acestei rătăciri.

h) Rasismul

După mormoni, pielea de culoare neagră pe care o au anumite rase marchează descendenţa din Cain, care ar fi fost blestemat să poarte piele neagră. Deci „negrii" sunt nişte blestemaţi, ca şi indienii americani, declaraţi de mormoni ca descendenţi ai lamaniţilor.




Persoane interesate