De fapt, care este diferenţa? > Prefaţă


PREFAŢA

Atunci cînd scrii sau citeşti despre diferite concepţii religioase, deosebite de aceea pe care o profesezi, eşti tentat să te plasezi într-una din cele două extreme:

a) să le condamni şi să le combaţi deoarece îţi este teamă, în secret, că "s-ar putea la urma urmelor, să fie corecte";

b) să te împotmoleşti într-o îngăduinţă siropoasă, ignorînd diferenţele cruciale în interesul "bunei înţelegeri".

Membrii echipei noastre editoriale (cei care au realizat o cercetare aprofundată şi au scris această carte) au stabilit, de la început, patru reguli de bază ce permit navigarea pe un traseu de mijloc, între cele două extreme. Aceste reguli de bază care sînt la fel de utile şi pentru cititori - includ:

1. Un studiu al altor credinţe nu trebuie făcut în spirit de blamare şi rea voinţă.

2. Totuşi, studiul altor credinţe este destinat să scoată la iveală diferenţele şi neconcordanţele. A nu fi de acord cu cineva, nu înseamnă neapărat a-l blama. Această carte este scrisă de pe poziţia creştinismului biblic. Scopul ei declarat este de a examina diferenţele reale şi de bază între creştinismul biblic şi cîteva dintre principalele religii şi secte ale lumii.

Aceasta ne conduce la ultima regulă de bază:

3. Creştinismul biblic este comparat cu alte religii pentru a-l ajuta pe creştin să-şi înţeleagă mai bine propria credinţă. Învăţăturile creştinismului biblic îl deosebesc de celelalte religii. Creştinismul biblic - credinţa descrisă pe paginile Noului Testament - este unic deoarece Cristos este Unic. Lucrarea Sa a fost unică şi Scripturile care descriu această lucrare sînt unice. Sperăm ca această carte să vă ajute să vedeţi mai clar răspunsul la întrebarea tipică despre alte religii: "De fapt, care este diferenţa?".

Înainte de a pregăti această ediţie revăzută, ne-am consultat cu lideri şi savanţi de alte culte religioase, care sunt consideraţi experţi într-o anumită religie. Le sîntem recunoscători pentru ajutorul dat în corectarea şi punerea la punct a contextului istoric şi a mărturisirii de credinţă în domeniul particular al religiei lor.

Fritz Ridenour



Persoane interesate