De fapt, care este diferenţa? > 6. Islam


Capitolul 6
ISLAM
Cum a folosit Mahomed Biblia?

Iată o întrebare bună pentru un concurs "cine ştie cîştigă": "Care este cea mai tînără dintre religiile majore ale lumii, dar atît de orientată spre misiune încît a egalat aproape creştinismul în ceea ce priveşte numărul convertiţilor din Africa?

Răspunsul la această întrebare este Islam, o religie care revendică 700 milioane de membri şi domină 42 de ţări în Asia, Europa şi Africa.

Islam este numele corect pentru religia denumită adesea în mod incorect Mahomedanism. Cuvîntul "Islam" înseamnă "supunere" (faţă de Allah, Dumnezeul lui Mahomed care a fondat această religie). Membri acestei religii se autointitulează Muslimi, însemnînd "cei ce se supun".

Cum a devenit Mahomed profet

Mahomed s-a născut în Arabia, în oraşul Mecca, în anul 570 d.Cr. El provenea dintr-o familie importantă şi foarte respectată. La vîrsta de 25 de ani el s-a căsătorit cu o văduvă bogată numită Khadija. Ei au avut o căsătorie fericită, deşi doar unul dintre copii, Patima, a trăit. Mahomed îşi petrecea cea mai mare parte a timpului său în meditaţii solitare. El a început să aibă multe viziuni tulburătoare. Odată i s-a părut că-l vede pe îngerul Gabriel, care i-a dat următoarea poruncă:

"Spune în numele Domnului care a creat,
A creat omul din cheaguri de sînge.
Spune, văzînd că Domnul este cel mai generos,
El e cel care l-a învăţat pe om prin condei,
L-a învăţat pe om care nu-L cunoştea".

Cuvîntul arab pentru "a spune" este Quran (adesea numit Korari) însemnînd zicere, recitare, relatare sau citire.

Astfel, Coranul, cartea sfîntă a muslimilor, este o relatare a revelaţiilor date lui Mahomed. De-a lungul a 22 de ani, Mahomed a relatat şi alte revelaţii. Încurajat de soţia sa, el a început să predice pe străzile şi pieţele din Mecca. Mahomed nu a pretins că este de origine divină dar a insistat că Allah l-a chemat să fie profet.

Mahomed a urît idolatria şi imoralitatea Arabilor care locuiau în Mecca, sau care veneau acolo să-şi vîndă marfa. El a întîmpinat o opoziţie înverşunată, dar pentru mulţi ani a fost protejat de puternicul său unchi, Abu Talib.

În anul 620 au murit şi Kadija şi Abu Talib, iar duşmanii lui Mahomed au început să uneltească pentru uciderea lui şi a discipolilor lui. La data de 16 iulie 622, el e forţat să fugă la Yatrib, un oraş favorabil lui, în nord. Această fugă, numită hegira, a marcat începutul islamului. Calendarul islamic începe cu această dată, iar anii sînt număraţi de la "A H." însemnînd "anul hegirei". Yatrib a fost numit Madinat an Nabi (oraşul Profetului), în onoarea lui Mahomed, dar este mai bine cunoscut sub numele de Medina. Mahomed a devenit liderul politic şi religios al oraşului.

Nu după multă vreme, arabii din Mecca au organizat o armată pentru nimicirea lui Mahomed şi a adepţilor săi. Lupta s-a terminat în 630 cu victoria forţelor islamice. Mahomed a intrat în Mecca. El a distrus toţi idolii din Kaaba, templul principal, cu excepţia meteoritului Piatra Neagră, considerat relicvă sacră. Mahomed a declarat Kaaba drept cel mai sfînt loc din islam. De atunci este locul spre care-şi îndreaptă rugăciunile toţi islamicii credincioşi.

În următorii doi ani, Mahomed şi-a întărit poziţia sa de profet şi conducător al Arabici. El a unit triburile într-o armată puternică pentru a cuceri lumea pentru Allah. Moartea sa în anul 632, nu a slăbit rîvna discipolilor săi care au răspîndit credinţa lor în Asia, Africa şi chiar în Europa - şi creşterea islamului continuă şi astăzi.

Învăţăturile Coranului

Coranul este Scriptura Sfîntă a Islamului. Este compus din 114 surah sau capitole. Ele au fost aranjate după lungimea lor, cele mai lungi în faţă, cu excepţia primului. Toate ideile sînt atribuite lui Dumnezeu. Cuvintele lui Mahomed au fost înscrise de ucenicii săi pe orice, de la fragmente de pergament la coaste uscate de cămilă. După moartea sa, aceste fragmente au fost colectate şi compilate într-o carte.

În ciuda faptului că o mare parte din Coran este confuză, islamicii pretind că este copia după originalul care se păstrează în cer. Pe măsură ce Islamul s-a răspîndit în lume, s-au dezvoltat diverse învăţături şi ziceri colectate în Hadit ("Tradiţia"). O zicere din Hadit se numeşte Suna sau obicei. Ea descrie cum a gîndit sau a acţionat Mahomed într-o anumită situaţie.

Cele şase doctrine islamice

Iată care sînt doctrinele de bază, în care trebuie să creadă orice islamic, din Maroc pînă în Filipine.

1. Dumnezeu. Există un singur Dumnezeu şi numele lui este Allah. El este atotvăzător, atotştiutor şi atotputernic.

2. Îngeri. Îngerul şef este Gabriel, despre care se spune că i-a apărut lui Mahomed. Există de asemenea şi un înger căzut, numit Şaitan (de la ebraicul Satan). Şi discipolii lui numiţi djinn (demoni).

3. Scriptura. Islamicii cred în patru cărţi inspirate de Dumnezeu. Tora lui Moise (Pentateuhul), Zabur (Psalmii lui David), Injil (Evanghelia) lui Isus şi Coranul. Dar Coranul este ultimul cuvînt al lui Dumnezeu el are prioritate faţă de celelalte scrieri.

4. Mahomed. Coranul enumeră 28 de profeţi ai lui Allah, printre care Adam, Noe, Avraam, Moise, David, Iona şi Isus. Desigur, pentru Islam ultimul şi cel mai mare profet este Mahomed.

5. Sfîrşitul. În "ziua din urmă" morţii vor învia. Allah va fi judecător, oamenii vor merge în cer sau în iad. Cerul este locul plăcerilor senzuale. Iadul este pentru cei care s-au opus lui Allah şi profetului său Mahomed.

6. Predestinaţia. Dumnezeu a ales după cum I-a plăcut şi nimeni nu poate schimba ceea ce a decretat El.

Cinci stîlpi ai credinţei

În afară de cele şase doctrine ce trebuie crezute, există cinci datorii de împlinit.

1. Mărturisirea de credinţă. Pentru a deveni islamic, o persoană trebuie să repete public: "Nu există alt dumnezeu decît Allah, iar Mahomed este profetul lui Allah".

2. Rugăciuni. De cinci ori pe zi, muslimul trebuie să îngenuncheze şi să se prosterne în direcţia oraşului sfînt, Mecca.

3. Milostenie. Legea islamică cere, astăzi, ca a patruzecea parte din venitul credinciosului să fie dată la orfani, văduve, bolnavi şi alţi sărmani.

4. Ramadan. A noua lună din anul islamic, este numită Ramadan. Este cea mai mare dintre sărbători. Credincioşii postesc întreaga lună, dar numai în timpul zilei. După apusul soarelui începe petrecerea. În timpul Ramadanului, credinciosul nu trebuie să comită nici un act imoral. Dacă însă comite fapte imorale, postul este fără rost.

5. Pelerinajul la Mecca. Acesta se numeşte Hajj şi trebuie făcut cel puţin o dată în viaţa credinciosului. Dar dacă el este în imposibilitate să meargă, poate trimite pe altcineva în locul său.

Cum contrazice Coranul Biblia

Biblia a avut o influenţă importantă asupra învăţăturilor islamice. De pildă, arabul îl revendică cu mîndrie pe Ismael, fiul lui Avraam, drept strămoşul Său. Credinţele islamice despre natura lui Dumnezeu, învierea trupului şi judecata sînt foarte asemănătoare cu învăţăturile Bibliei (şi de fapt sînt inspirate din Biblie n.tr.). Dar există şi diferenţe mari. Iată cîteva dintre ideile islamice opuse Bibliei:

1. Coranul susţine că Isus nu este Fiul lui Dumnezeu, deşi descrie naşterea din fecioară într-un pasaj similar celui din Luca 1:26-28 (Sura 3:45-47). Coranul îl consideră pe Isus un profet, egal cu Avraam, Iona şi alţii, dar Mahomed este considerat mult mai important decît ei. Sura 4:171 spune că: "Isus... a fost doar un mesager al lui Allah... Ideea unui fiu al Său este departe de maiestatea transcedentală a lui Allah". Mahomed a ignorat complet revendicările lui Isus despre Sine. Isus a zis de exemplu: "Eu şi Tatăl, una sîntem" (Ioan 10:30); "Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl" (Ioan 8:58).

Biblia afirmă că Dumnezeu însuşi îl numeşte pe Isus Fiul Său (vezi Matei 17:5). Demonii tremură cînd îl recunosc pe Fiul lui Dumnezeu (vezi Matei 8:29). Toma îndoielnicul îl recunoaşte ca "Domnul meu şi Dumnezeul meu" (Ioan 20:28). Ioan îl identifică pe Cristos ca autorul creaţiei (Ioan 1:1-5); la fel face Pavel în Coloseni 1:15-17, iar în Coloseni 2:9 spune: "În El locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii".

Mahomed a ignorat sau a negat aceste dovezi. Islamicii susţin că Biblia a fost modificată de creştini.

2. Coranul spune că Cristos nu a murit niciodată pe cruce. "Ei nu L-au ucis, nici nu L-au crucificat, dar lor li s-a părut aşa" (Sura 4:157). Poate fi verosimilă o astfel de părere? Islamul susţine că Allah L-a răpit pe Isus la cer chiar înainte de crucificare. Atunci cine a murit pe cruce? Răstignitul era de fapt Iuda machiat astfel încît i-a înşelat pînă şi pe Maria, mama lui Isus, şi pe ucenici.

Toate acestea sînt în dezacord total cu Biblia. Evangheliile ne spun că Iuda este cel ce L-a trădat pe Isus (vezi Marcu 14:10-11, 43-45), apoi s-a spînzurat ca urmare a remuşcărilor (Matei 27:5). Iuda a murit atîrnat la capătul unei funii, nicidecum atîrnat pe crucea de pe Calvar.

Aşa cum am văzut, crucificarea lui Cristos a fost profeţită în Vechiul Testament. Relatările martorilor oculari despre acest eveniment sînt cuprinse în fiecare dintre cele patru Evanghelii. Moartea răscumpărătoare pe cruce a lui Cristos este evenimentul fundamental din Noul Testament (vezi 1 Corinteni 1:23; 2:2; 15:3-4; Galateni 2:20; 6:12, 14; Efeseni 2:16).

Isus Şi-a prezis moartea de mai multe ori (vezi Matei 16:21). De ce a murit El? Biblia spune că El Şi-a dat viaţa ca "răscumpărare pentru mulţi" (Marcu 10:45). El a promis că sîngele Său "se varsă spre iertarea păcatelor" (Matei 26:28). Pavel arată că moartea lui Cristos pune capăt sacrificării animalelor la Templu (vezi Evrei 9) deoarece: "Cristos... S-a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora" (Evrei 9:28). Isus este "Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii" (Ioan 1:29).

3. Sura 4:111 declară că omul trebuie să-şi rezolve singur problema păcatelor sale. Islamicii îşi cîştiga mîntuirea împlinind cei "cinci stîlpi ai credinţei". Dacă nu reuşeşte, este vina lui deoarece Coranul spune: "Oricine rătăceşte (greşeşte ţinta) poartă întreaga responsabilitate pentru rătăcirea Sa" (Sura 10:109).

Aceste idei sînt în contradicţie cu gîndirea biblică. Isaia spune că "toţi au păcătuit" (vezi Isaia 53:6). Pavel accentuează acelaşi adevăr în Romani 3:23. Deoarece toţi sînt păcătoşi, singura cale de mîntuire este prin credinţa în Isus Cristos. Iată ce ne spune fiecare carte a Noului Testament.

Mahomed a încercat sincer să desfiinţeze idolatria, dar el s-a proclamat pe sine ca profet şi a alcătuit o listă de reguli şi porunci. Ca şi iudaismul, religia islamică pune pe umerii omului o povară grea de responsabilitate. Isus Cristos a promis că va ridica aceste poveri: "Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă... Căci jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară" (Matei 11:28,30).

Care este diferenţa între Islam şi Creştinism? Foarte simplu: Mahomed care s-a crezut profet este mort, pe cînd Cristos este un Mîntuitor Viu.

Care este diferenţa?

Ce cred "Creştinii"
Ce cred "Islamicii"
DUMNEZEU
1. Dumnezeul unic este revelat în Biblie ca Tată, Fiu şi Duh Sfînt, într-o singură esenţă a Dumnezeirii există trei persoane: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfînt. Ele sînt co-egale şi co-eterne (Matei 3:13-17; 28:19; 2 Corinteni 13:14).
1. Nu există alt Dumnezeu decît Allah - Dumnezeul.

ISUS CRISTOS
2. Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu, una cu Tatăl, Răscumpărătorul fără păcat al omului păcătos. Prin moartea sa pe cruce în locul nostru şi prin învierea Sa dintre cei morţi Isus a deve­nit pentru cei ce-L primesc Mîntuitorul lor. (Ioan 1:13-14; Evrei 4:15; l Petru 3:18; 1 Corinteni 15:3).
2. Isus Cristos a fost doar un om, un profet egal cu Adam, Noe, Avraam şi Moise, dar ca toţi aceştia, mult mai puţin importanţi decît Mohamed. Cristos nu a murit pentru păcatele omului; de fapt Iuda, şi nu Isus a murit pe cruce.
PĂCAT
3. Păcatul este rebeliunea trufaşă, independenţa faţă de Dumnezeu manifestată în formă activă, sau pasivă (Romani 1:15-23; 3:10, 23).
3. Păcat este eşecul în a împlini voia lui Allah, în a împlini datoriile religioase prescrise în cei "Cinci stîlpi ai credinţei",
MÎNTUIRE
4. Cristos, Fiul lui Dumnezeu a murit pe cruce pentru pă­catele noastre, după Scripturi (1 Corinteni 15:3-4).
4. Omul îşi cîştiga propria mîntuire prin faptele sale; el va fi pedepsit pentru păca­tele sale.




Persoane interesate