Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 33. Îngeri buni


PARTEA 5
ÎNVĂŢĂTURA SCRIPTURII CU PRIVIRE LA ÎNGERI
(Doctrina despre îngeri)

CAPITOLUL 33
ÎNGERI BUNI

Îngerii sunt fiinţe fără trup material. Ei primesc puterea de la Dumnezeu însă o putere limitată. Ei nu sunt atotputernici.

1. ORIGINEA ÎNGERILOR

Îngerii au fost creaţi prin lucrarea plină de putere a lui Dumnezeu. În Coloseni 1:16 este scris că "...prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El”. Îngerii au fost creaţi înaintea omului, însă nu se ştie când anume. Neemia 9:6 afirmă: "Tu, Doamne, numai Tu, ai făcut cerurile, cerurile cerurilor şi toată oştirea lor, şi pământul cu tot ce este pe el, mările cu tot ce cuprind ele. Tu dai viaţă tuturor acestor lucruri, şi oştirea cerurilor se închină înaintea Ta”.

2. ROLUL IMPORTANT AL ÎNGERILOR

Îngerii se deosebesc de oameni şi le sunt superiori în toate privinţele (în epoca aceasta). În Evrei 2:7 este scris: "L-ai făcut pentru puţină vreme mai pe jos de îngeri”. Îngerii nu sunt atotputernici, nu sunt atotştiutori şi nu sunt omniprezenţi.

3. DEOSEBIREA ÎNGERILOR FAŢĂ DE OAMENI

A. Îngerii ascultă de Dumnezeu şi I se supun. Psalmul 103:20 spune: "Binecuvântaţi pe Domnul, îngerii Lui, care sunteţi tari în putere, care împliniţi poruncile Lui, şi care ascultaţi de glasul cuvântului Lui".

B. Îngerii sunt în stare să vorbească oamenilor despre viitor şi să-i înveţe ce este de făcut. În Faptele Apostolilor 27:23-24 este scris: "Un înger al Dumnezeului, al căruia sunt eu, şi căruia Îi slujesc, mi s-a arătat azi noapte, şi mi-a zis: "Nu te teme, Pavele; tu trebuie să stai înaintea Cezarului; şi iată că Dumnezeu ţi-a dăruit pe toţi cei ce merg cu corabia împreună cu tine” (Geneza 19:15-22; Matei 2:13, 14; Luca 2:9-14).

C. Îngerii doresc să cunoască taina mântuirii oamenilor de sub puterea păcatului. La 1 Petru 1:12b se spune: "...pentru voi spuneau ei aceste lucruri, pe care vi le-au vestit acum cei ce v-au propovăduit Evanghelia, prin Duhul Sfânt trimes din cer şi în care chiar îngerii doresc să privească”.

D. Îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu. În Evrei 1:14 este scris: "Nu sunt oare toţi duhuri slujitoare trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moşteni mântuirea?"

E. Când au fost aduşi la fiinţă, îngerii erau lipsiţi de orice păcat. Unii au decis să se revolte împotriva lui Dumnezeu şi au fost izgoniţi, împreună cu Satan, afară din rai. Dar îngerii care au decis să rămână sfinţi, aşa cum i-a creat Dumnezeu, se numesc îngeri sfinţi. În Iuda 6 scrie: "El a păstrat pentru judecata zilei celei mari, puşi în lanţuri veşnice, în întuneric, pe îngerii care nu şi-au păstrat vrednicia, ci şi-au părăsit locuinţa”.

F. Îngerii sunt duhuri (spirite) care sunt în stare să ia chip material pentru a-şi duce la îndeplinire slujba. Adesea ei pot fi văzuţi de oameni şi pot lua chiar înfăţişarea lor. Ioan 20:12 spune: "Şi a văzut doi îngeri în alb, şezând în locul unde fusese culcat trupul lui Isus: unul la cap şi altul la picioare” (Geneza 19:1-11; 32:1-2; Matei 1:20; Luca 1:26).

G. Îngerii nu pot fi opriţi de uşi încuiate. În Faptele Apostolilor 12:7-9 este scris: "Şi iată, un înger al Domnului a stătut lângă el pe neaşteptate, şi o lumină a strălucit în temniţă. Îngerul a deşteptat pe Petru, lovindu-l în coastă, şi i-a zis: "Scoală-te, iute!" Lanţurile i-au căzut jos de pe mâini. Apoi îngerul i-a zis: “Încinge-te, şi leagă-ţi încălţămintele". Şi el a făcut aşa. Îngerul i-a mai zis: “Îmbracă-te în haină, şi vino după mine". Petru a ieşit afară, şi a mers după el, fără să ştie dacă ce făcea îngerul este adevărat. I se părea că are o vedenie”.

H. Îngerii nu se căsătoresc. Luca 20:35 afirmă: "Cei ce vor fi găsiţi vrednici să aibă parte de veacul viitor şi de învierea dintre cei morţi, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita”.

I. Îngerii nu mor. În Luca 20:36 este scris: "Pentru că nici nu vor putea muri, căci vor fi ca îngerii. Şi vor fi fiii lui Dumnezeu, fiind fii ai învierii”.

J. Îngerii sunt puternici.

(1) Ei au putere mai mare ca a oamenilor. 2 Petru 2:11 spune: "...îngerii, care sunt mai mari în tărie şi putere, nu aduc înaintea Domnului nici o judecată batjocoritoare împotriva lor” (2 Împăraţi 19:35).

(2) Ioan a văzut un înger plin de putere: "După aceea am văzut pogorându-se din cer un alt înger, care avea o mare putere; şi pământul s-a luminat de slava lui” (Apocalipsa 18:1)

(3) Un înger a prăvălit piatra de la mormântul lui Cristos: "Şi iată că s-a făcut un mare cutremur de pământ; căci un înger al Domnului s-a pogorât din cer, a venit şi a prăvălit piatra de la uşa mormântului, şi a şezut pe ea. Înfăţişarea lui era ca fulgerul, şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada” (Matei 28:2-3).



Persoane interesate