Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 23. Cristos a murit în locul omului


CAPITOLUL 23
CRISTOS A MURIT ÎN LOCUL OMULUI

Cuvântul "ispăşire" înseamnă lucrarea de mântuire adusă de Isus Cristos, ca jertfă, ca plată, pentru păcatele unei lumi vinovate; jertfă ce a satisfăcut dreptatea lui Dumnezeu care, fiind sfânt, urăşte păcatul. Această ispăşire a împlinit-o viaţa sfântă a Domnului Cristos, moartea Lui pe cruce în locul celor păcătoşi, învierea Sa din morţi şi slava pe care a primit-o în cer.

Dumnezeu a făcut totul, pentru pacea între El şi păcătoşi. Omul nu poate face nimic pentru mântuirea lui. Dumnezeu este acela care a făcut totul pentru oameni. Omul nu va putea realiza niciodată o cale spre cer. Dumnezeu S-a coborât la om şi numai El a deschis omului această cale.

1. MOARTEA LUI CRISTOS, ÎN LOCUL NOSTRU, ESTE DE O MARE VALOARE ÎN CER ŞI PE PĂMÂNT

A. Este o lucrare pe care îngerii au dorit să-o cunoască. 1 Petru 1:10-12: "Proorocii, care au proorocit despre harul care vă era păstrat vouă, au făcut din mântuirea aceasta ţinta cercetărilor şi căutării lor stăruitoare. Ei cercetau să vadă ce vreme şi ce împrejurări avea în vedere Duhul lui Cristos, care era în ei, când vestea mai dinainte patimile lui Cristos şi slava de care aveau să fie urmate. Lor le-a fost descoperit că nu pentru ei înşişi, ci pentru voi spuneau ei aceste lucruri, pe care vi le-au vestit acum cei ce v-au propovăduit Evanghelia, prin Duhul Sfânt trimis din cer şi în care chiar îngerii doresc să privească”.

B. Însuşi Domnul Isus a spus că jertfa Sa de ispăşire a fost partea cea mai însemnată a lucrării Sale. Marcu 10:45: "Căci Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi”.

C. Cristos, prin moartea Sa, avea să atragă la El pe toţi oamenii. Ioan 12:32: "Şi după ce voi fi înălţat de pe pământ, voi atrage la Mine pe toţi oamenii. Vorbind astfel, arăta cu ce moarte avea să moară”.

D. Sfântă Scriptură vorbeşte foarte des că Cristos S-a dat pe Sine Însuşi la moarte pentru păcătoşi. Moartea Lui este arătată de peste 175 de ori în Noul Testament. E amintită şi de Pavel şi de ceilalţi scriitori ai Noului Testament.

Harul lui Dumnezeu înseamnă dragostea care se manifestă prin acţiune, prin faptă. Chiar înainte ca omul să-şi cunoască propriile păcate şi greutăţi, Dumnezeu S-a îngrijit de ele. Romani 4:2 şi 5:5 scrie: "Căci pe când eram noi încă fără putere, Cristos la vremea cuvenită a murit pentru cei nelegiuiţi”.

Cele mai multe religii afirmă că omul poate ajunge singur la Dumnezeu, devenind prin eforturi, din ce în ce mai bun. Este o părere greşită. Cuvântul lui Dumnezeu spune că El, Domnul, este acela care dă omului încredinţarea că este păcătos şi că are nevoie de mântuire. Sunt căi false de închinare, ce promit să-l aducă pe om - prin propriile lui eforturi - la Dumnezeu. Omul este însă prea păcătos şi nu poate ajunge şi nu poate sta înaintea lui Dumnezeu. Acest lucru este posibil numai prin Isus Cristos, pentru că El a devenit om şi prin jertfa Lui a deschis calea prin care oamenii ajung la Dumnezeu.

2. PATRU MOTIVE PENTRU CARE CRISTOS A TREBUIT SĂ MOARĂ ÎN LOCUL NOSTRU

A. Dumnezeu fiind sfânt, urăşte păcatul. Dar Dumnezeu nu este numai sfânt; El este şi dragoste. El nu iubeşte numai pe cei mântuiţi, ci şi pe cei păcătoşi. Romani 5:8: "Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Cristos a murit pentru noi”.

Chiar dacă un om ar încerca să nu mai păcătuiască, dorinţele şi gândurile lui nu se pot schimba. Ca om păcătos rămâne - în continuare - în conflict cu Dumnezeu. Dumnezeu este sfânt şi El nu poate ignora păcatul. Nu poate iubi păcatul, dar iubeşte pe păcătos. Răspunsul la această problemă a fost moartea lui Cristos, a Fiului lui Dumnezeu. El a luat asupra Lui pedeapsa care ni se cuvenea nouă, celor păcătoşi. Fiindcă Dumnezeu este Sfânt, cineva trebuia să plătească. Fiul Său a plătit. A murit în locul nostru.

B. Legea lui Dumnezeu fiind călcată, trebuia adusă o jertfă ca plată pentru păcat. Numai o jertfă desăvârşită putea fi adusă pe altar. Cristos a fost jertfa desăvârşită. El este singurul care a putut face ispăşirea păcatelor întregii lumi.

C. Când un om păcătuieşte, cugetul îi spune că este vinovat; şi nu poate avea pace şi odihnă cât timp păcatul nu i-a fost iertat. Când cel păcătos înţelege că Cristos a luat asupra Sa pedeapsa care i se cuvenea lui, păcătosului, atunci primeşte pace şi odihnă. Romani 5:1: "Deci, fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi prin credinţă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos”.

D. Un păcătos pierdut ştie că este pierdut. Cugetul îi spune că este vinovat. Când Duhul Sfânt îi vorbeşte prin Cuvântul lui Dumnezeu, înţelege cât de mult a călcat Legea lui Dumnezeu şi cât este de pierdut! Ca omul să poată fi salvat din păcat; numai cineva care nu a păcătuit niciodată trebuia şi putea să-l caute şi să-l salveze. Isus este acel Unul şi El a făcut acest lucru, în mod desăvârşit. Luca 19:10 spune "Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut”.

3. MOARTEA LUI ISUS CRISTOS PE CRUCE, ÎN LOCUL NOSTRU, A ÎNSEMNAT ATÂT DE MULT PENTRU NOI, PENTRU CĂ:

A. A fost cel mai însemnat motiv pentru care S-a născut Domnul Isus. Matei 1:21: "Ea va naşte un Fiu şi-I vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale”.

B. Jertfa lui Isus ocupă un loc însemnat în primele patru cărţi ale Noului Testament. Fiecare din cei patru autori ai acestei cărţi, relatează multe lucruri. Dar, cu cea mai mare grijă ne sunt redate evenimentele cu privire la viaţa şi moartea lui Isus Cristos. Din douăzeci şi unu de capitole, din Evanghelia lui Ioan, zece cuprind moartea şi învierea lui Cristos.

C. Isus Cristos a venit pe pământ ca să confirme că s-a împlinit ceea ce Dumnezeu a făgăduit primilor noştri părinţi, în Vechiul Testament. În Vechiul Legământ Dumnezeu a făgăduit că va trimite în lume pe Fiul Său. Romani 15:8: "Cristos a fost, în adevăr, un slujitor al tăierii împrejur, ca să dovedească credincioşia lui Dumnezeu şi să întărească făgăduinţele date părinţilor” (2 Timotei 1:9).

D. Când Cristos a devenit om, El a putut să-L facă cunoscut oamenilor pe Dumnezeu Tatăl. Ioan 1:18: "Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut”.

E. Cristos a venit ca Mare Preot, care a deschis calea omului spre Dumnezeu. În epistola lui Pavel către Evrei ni se spune că marii preoţi iudei erau aleşi dintre oameni, ca astfel să poată lucra pentru ei. Evrei 5:1: “În adevăr, orice mare preot, luat din mijlocul oamenilor, este pus pentru oameni în lucrurile privitoare la Dumnezeu, ca să aducă daruri şi jertfe pentru păcate". Evrei 5:5- 6 spune acelaşi lucru.

Evrei 2:17-18 spune: "Prin urmare, Isus a trebuit să Se asemene fraţilor Săi în toate lucrurile, ca să poată fi, în ce priveşte legăturile cu Dumnezeu, un mare preot milos şi vrednic de încredere, ca să facă ispăşire pentru păcatele norodului. Şi prin faptul că El însuşi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi”.

1 Corinteni 10:13 spune: "Nu v-a ajuns nici o ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre. Ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda”.

F. Cristos a murit ca să poată nimici păcatul. Evrei 9:26: "...acum, la sfârşitul veacurilor, S-a arătat o singură dată, ca să şteargă păcatul prin jertfa Sa” (Marcu 10:45; Ioan 3:5; 2 Corinteni 5:21; Romani 5:21; 6:12-18; Evrei 2:8).

G. Cristos a murit ca să nimicească lucrările diavolului. "Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului” (1 Ioan 3:8; Ioan 12:31; Evrei 2:14-15).

H. Cristos a murit ca să pregătească totul pentru a doua Lui venire pe pământ. Evrei 9:28: "...Cristos... Se va arăta a doua oară, nu în vederea păcatului, ca să aducă mântuirea celor ce-L aşteaptă” (Romani 8:18-25; Apocalipsa 21:27).

I. Cristos a murit pentru ca cei ce cred în El să poată avea o viaţă din belşug. "Eu am venit ca oile Mele să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10; Evrei 2:14-15; I Ioan 4:10).

4. PENTRU CINE A MURIT CRISTOS?

La 1 Timotei 2:5-6 este scris: "Căci este un singur Dumnezeu şi un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Cristos, care S-a dat pe Sine Însuşi ca preţ de răscumpărare pentru toţi". Evrei 2:9: "Dar pe Acela care a fost făcut "pentru puţină vreme mai prejos decât îngerii", adică pe Isus, Îl vedem încununat cu slavă şi cu cinste, din pricina morţii pe care a suferit-o; pentru ca, prin harul Lui Dumnezeu, El să sufere moartea pentru toţi." Ioan 2:2: "El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre ci pentru ale întregii lumi”.

Dar jertfa de ispăşire este valabilă numai pentru cei ce L-au primit pe Isus, darul lui Dumnezeu. Toţi oamenii sunt iubiţi de Dumnezeu, dar mântuiţi sunt numai cei ce cred în El. Romani 10:9: "Dacă mărturiseşti cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta, că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit”.

Jertfa depusă de Domnul Cristos împarte timpul istoriei în două: toate lucrurile, care au fost înainte de Cristos, priveau în viitor, spre naşterea Lui; tot ce s-a întâmplat după moartea lui Cristos, priveşte în urmă spre tot ce El a făcut prin moartea Sa pe cruce. Isus a spus: "Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi” (Ioan 15:13). Au existat oameni care şi-au dat viaţa pentru prietenii lor, dar Cristos a avut o dragoste deosebită de a tuturor. Şi-a dat viaţa nu pentru prieteni ci pentru cei ce I-au fost duşmani.

La Romani 5:8 este scris: "Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Cristos a murit pentru noi". El a venit din cer pentru cruce şi S-a smerit până la moarte, o moarte în ruşine şi suferinţă. El este cel mai mare dar care a fost dat oamenilor. "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică!" (Ioan 3:16).



Persoane interesate