Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 24. Ce trebuie să facă omul


CAPITOLUL 24
CE TREBUIE SĂ FACĂ OMUL

Omul ştie că el nu este neprihănit înaintea lui Dumnezeu. Ştie că este păcătos şi pierdut. Omul însă nu poate face nimic prin propriile-i puteri pentru a se împăca cu Dumnezeu.

1. OMUL TREBUIE SĂ CREADĂ CĂ DUMNEZEU EXISTĂ

Evrei 11:6 spune: "Şi fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie să creadă că El este şi că răsplăteşte pe cel ce-L caută." Când un om crede, el este convins de acest adevăr şi-l acceptă. Nu este însă suficient a crede doar că Dumnezeu există. Este necesară credinţa în Isus Cristos, care a murit ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre şi care a înviat pentru a fi Cel veşnic Viu, care ne mântuie de sub puterea păcatului (Isaia 53:1-12; 1 Corinteni 15:3-4).

Dar credinţa singură, nu este suficientă. La Iacov 2:19 este scris: "Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci! Dar şi dracii cred... şi se înfioară!" Demonii lui Satan cred că Dumnezeu există, acceptă acest adevăr... dar nimic mai mult, nici o schimbare în ei.

2. OMUL TREBUIE SĂ CREADĂ ÎN DUMNEZEU

Evrei 11:6a "Şi fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui. Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că răsplăteşte pe cei ce-L caută!" Evrei 11:1 ne spune ce este credinţa: "Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite; o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd." Dacă un om admite doar că există "un Dumnezeu" nu înseamnă credinţă, şi fără avea credinţă în El, omul nu poate fi mântuit de păcatele sale.

3. OMUL TREBUIE SĂ SE ÎNCREADĂ ÎN ISUS CARE ÎL MÂNTUIE DIN PĂCAT

Încrederea este acţiunea care merge împreună cu credinţa. Ea este de fapt aspectul cel mai important al credinţei; înseamnă să te predai pe tine însuţi în grija celui în care crezi.

4. OMUL TREBUIE SĂ REGRETE PĂCATELE SĂVÂRŞITE ŞI SĂ LE PĂRĂSEASCĂ

Omul trebuie să regrete păcatele lui şi să le părăsească; să-l doară păcatul. Acest act este pocăinţa. Este o schimbare a inimii şi a minţii, care duce la o înnoire a întregii vieţi.

Este posibil să regreţi păcatul şi totuşi să nu doreşti să încetezi să-l mai repeţi. Omul bogat a strigat în iad pentru îndurare. A fost nenorocit, dar remuşcarea lui, pentru păcatele trăite, a venit prea târziu, ca şi dorinţa de a fi izbăvit de ele. Luca 16:24-28 spune: "Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine, şi trimite pe Lazăr să-şi moaie vârful degetului în apă, şi să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta". "Fiule", i-a răspuns Avraam, "adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit. Pe lângă toate acestea, între noi şi voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi, sau de acolo la noi, să nu poată." Bogatul a zis: "Rogu-te dar, părinte Avraame, să trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu; căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin”.

Acei care nu regretă acum că trăiesc în păcat şi nu părăsesc păcatul, vor plânge amar într-o zi... şi suferinţa lor va fi mare.

5. OMUL TREBUIE SĂ-ŞI MĂRTURISEASCĂ PĂCATELE ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU ŞI SĂ MĂRTURISEASCĂ DESPRE DUMNEZEU ÎNAINTEA OAMENILOR

A. Mărturisire păcatelor înaintea lui Dumnezeu. Domnul doreşte ca să-I mărturisim Lui păcatele noastre, ca să ne poată ierta. 1 Ioan 1:9 spune: "Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios, şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire”.

B. Mărturisirea lui Dumnezeu înaintea oamenilor: Cei care se încred în Isus Cristos ca în Acel care-i mântuie, trebuie să spună şi altora ce le-a făcut Domnul. Romani 10:10 spune: "Dacă mărturiseşti, deci, cu gura ta pe Isus ca Domn, şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit”.



Persoane interesate