Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 1. Există un singur Dumnezeu adevărat


PARTEA 1
ÎNVĂŢĂTURA SCRIPTURII CU PRIVIRE LA DUMNEZEU
(Doctrina despre Dumnezeu)

CAPITOLUL 1
EXISTĂ UN SINGUR DUMNEZEU ADEVĂRAT

Există cinci lucruri care-l ajută pe om să priceapă că există Dumnezeu. Singur, nici unul dintre aceste adevăruri nu poate dovedi că există Dumnezeu. Dar punându-le pe toate cinci împreună, putem avea dovada existenţei, lucrării şi puterii Sale. Fiecare dovadă este ca o nuia care poate fi uşor ruptă de genunchiul oricui. Dar toate cinci împreună au puterea să biruiască ignoranţa şi îndoielile.

Biblia nu încearcă să demonstreze existenţa lui Dumnezeu. Oamenii de pretutindeni sunt deja conştienţi că există cineva care a creat originea, începutul, tuturor lucrurilor şi acesta este Dumnezeu. Astfel, mulţi întreabă: "Cine este Dumnezeu?" Şi ar dori să ştie mai multe despre El.

1. OMUL ÎŞI POATE DA SEAMA CĂ EXISTĂ DUMNEZEU DATORITĂ TUTUROR LUCRURILOR CARE SE VĂD

Cum a luat naştere această lume? Sigur că nu a putut să apară prin ea însăşi. Cine a făcut-o? Nu e nici un secret. Iată ce ne spune Cuvântul lui Dumnezeu: "La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul" (Geneza 1:1). Cerul de deasupra şi pământul cu tot ceea ce ne înconjoară, ne dovedesc că toate au fost făcute de cineva. Acest lucru nu a fost pur şi simplu doar o întâmplare. Când omul face ceva complex, el foloseşte o serie de lucruri care deja există. Dar Dumnezeu a făcut lumea noastră din nimic. Aceasta însemnează creaţie. "Să laude Numele Domnului, căci El a poruncit şi au fost făcute..” (Psalmul 148:5). Lucrurile care ne înconjoară ne spun că cel ce le-a făcut a fost absolut deosebit.

2. OMUL ÎŞI POATE DA SEAMA CĂ EXISTĂ DUMNEZEU DATORITĂ FAPTULUI CĂ TOATE LUCRURILE LUCREAZĂ DUPĂ UN PLAN ŞI AVÂND UN SCOP

Să ne gândim la pământ, soare, lună şi stele. Ele merg, an după an, pe traseul pe care au fost dirijate să meargă dintotdeauna. Milioane de stele au fost create şi aşezate să aibă locul lor în univers. Nopţile şi zilele vin şi pleacă întotdeauna după cum au fost plănuite. Cel ce a plănuit şi a creat toate acestea a avut o înţelepciune deosebită. În Psalmul 19:1 citim: "Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui." De asemenea, Cuvântul lui Dumnezeu spune în Romani 1:20: "În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele, în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi!"

3. OMUL ÎŞI POATE DA SEAMA CĂ EXISTĂ DUMNEZEU DATORITĂ FELULUI ÎN CARE A FOST FĂCUTĂ OMENIREA

Cel ce a adus pe om la fiinţă trebuie să fi fost cu mult mai special decât omul însuşi. Omul poate avea cunoştinţă, poate să simtă şi să acţioneze. Omul are ceva în interiorul lui, care-i dă de veste când face răul. Omul nu este numai carne, sânge şi oase, ci el este capabil să distingă binele de rău. Aceasta îl face să-şi dea seama că există un Dumnezeu atotputernic care l-a făcut pe om şi care domneşte asupra lui. "Când privesc cerurile - lucrarea mâinilor Tale - luna şi stelele pe cari le-ai făcut, îmi zic: "Ce este omul, ca să Te gândeşti la el? Şi fiul omului, ca să-l bagi în seamă? L-ai făcut cu puţin mai pe jos decât Dumnezeu şi l-ai încununat cu slavă şi cu cinste. I-ai dat stăpânire peste lucrurile mâinilor Tale, toate le-ai pus sub picioarele lui: oile şi boii laolaltă, fiarele câmpului, păsările cerului şi peştii mării, tot ce străbate cărările mărilor. Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este Numele Tău pe tot pământul” (Psalmul 8:3-9).

4. OMUL ÎŞI POATE DA SEAMA CĂ EXISTĂ DUMNEZEU DATORITĂ MĂRTURIILOR TRECUTULUI OMENIRII

Omul ştie că Biblia conţine cuvintele lui Dumnezeu. Proorocii au spus că anumite lucruri se vor întâmpla în viitor şi ele s-au întâmplat. Cristos a venit în lume ca să facă ceva special pentru om. Urmaşii lui Cristos au vestit Evanghelia de-a lungul anilor în întreaga lume. Viaţa oamenilor a fost schimbată pe măsură ce ei au crezut în Cristos. Omul păcătos nu va fi niciodată în stare să distrugă ceea ce a făcut Dumnezeu. Lucrurile acestea au putut fi făcute numai prin puterea şi forţa lui Dumnezeu. "Împăraţii pământului se răscoală, şi domnitorii se sfătuiesc împreună împotriva Domnului şi împotriva Unsului Său, zicând: "Să le rupem legăturile şi să scăpăm de lanţurile lor." Cel ce şade în ceruri râde, Domnul îşi bate joc de ei” (Psalmul 2:2-4).

5. OMUL ÎŞI POATE DA SEAMA CĂ EXISTĂ DUMNEZEU PRIN FAPTUL CĂ TOŢI OAMENII POSEDĂ SIMŢĂMÂNTUL NEVOII LOR DE DUMNEZEU

Fiecare om îşi dă seama că există ceva rău în viaţa sa pentru care trebuie să răspundă. Poate că nu numeşte acest lucru păcat, dar are un simţământ de vinovăţie. Orice om îşi dă seama că trebuie să existe cineva care este la originea tuturor lucrurilor. Omul are nevoie de cineva care să-l conducă. Cuvântul Sfintelor Scripturi nu încearcă să ne dovedească existenţa lui Dumnezeu ci ne vorbeşte despre El ca existând, deoarece în general, oamenii de pe întreg pământul ştiu de fapt că Dumnezeu există. Biblia afirmă că există numai un singur Dumnezeu adevărat. "Domnul Dumnezeul nostru, este singurul Domn” (Deuteronom 6:4; Marcu 12:29b). Isaia în capitolul 44 cu versetul 6b spune: "...afară de Mine, nu este alt Dumnezeu". Dumnezeu este începutul tuturor lucrurilor. El este singurul Dumnezeu adevărat.



Persoane interesate