Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 43. Originea şi locul păcatului


CAPITOLUL 43
ORIGINEA ŞI LOCUL PĂCATULUI

1. ORIGINEA PĂCATULUI

A. Biblia spune că păcatul a intrat în lume prin diavol, care este căpetenia îngerilor răzvrătiţi (Isaia 14:12-17, Apocalipsa 12:7-9) Diavolul se mai numeşte şi Lucifer. El a fost un înger deosebit având locul în cer, plin de strălucire. Dar, s-a îngâmfat şi a vrut să fie ca Dumnezeu şi a dorit să stea pe scaunul Lui de domnie. Lucifer a păcătuit vrând să-şi împlinească voia sa personală şi nesocotind pentru aceasta ordinea şi hotărârea lui Dumnezeu în ce priveşte ierarhiile cereşti. De cinci ori în textul din Isaia cap. 14, Lucifer este arătat ca exprimându-şi voinţa lui. El spune: "...mă voi sui..., ...îmi voi ridica..., ...voi şedea..., ...mă voi sui pe vârful norilor..., ...voi fi ca cel Prea înalt”. Biblia nu ne explică cum s-a născut această dorinţă în Lucifer, arătându-ne doar că acesta a vrut să fie ca Dumnezeu. Urmarea a fost pedepsirea lui prin izgonire din cer. În Ezechiel 28:15:17 se spune: "Erai un heruvim ocrotitor, cu aripile întinse; te pusesem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu şi umblai prin mijlocul pietrelor scânteietoare. Ai fost fără prihană în căile tale din ziua când ai fost făcut, până în ziua când s-a găsit nelegiuirea în tine. Ţi s-a îngâmfat inima din pricina frumuseţii tale, ţi-ai stricat înţelepciunea cu strălucirea ta. De aceea te arunc la pământ, te dau privelişte împăraţilor”. Dumnezeu a mai spus că diavolul va fi aruncat în iazul de foc, unde va fi chinuit în veci de veci.

Apocalipsa 12:9 spune că balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit Diavolul şi Satana, a fost aruncat pe pământ împreună cu îngerii lui. Domnul Isus a spus că diavolul este tatăl minciunii. Diavolul a adus păcatul în lume (Geneza 3:1-7, Ioan 8:44, 1 Ioan 3:8)

2. LOCUL PĂCATULUI

A. În cer. Păcatul s-a născut întâi în cer prin răzvrătirea lui Lucifer şi a îngerilor săi. Cerul a trebuit să fie curăţit de păcat şi aceasta s-a făcut prin jertfa Domnului Isus Cristos şi prin vărsarea sângelui Său (Evrei 9:23-24). Diavolul împreună cu îngerii săi duc o luptă actuală împotriva credincioşilor lui Dumnezeu, în Efeseni 6:11-12 se spune: “Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţinea piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui ci împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti”. Va fi însă o zi când diavolul nu se va mai putea sui în locurile cereşti (Apocalipsa 12:7-12).

B. Pe pământ. Păcatul stăpâneşte pe pământ datorită lui Adam şi Eva care au păcătuit.

1. Pământul este blestemat din pricina păcatului şi oamenii se luptă cu spinii şi cu buruienile (Geneza 3:17-18).

2. Oamenii şi animalele suportă suferinţe şi se luptă unele cu altele (Geneza 9:3). În ziua când va fi un cer nou şi un pământ nou, toate suferinţele vor înceta, totul va deveni desăvârşit (Isaia 11:6-9, Romani 8:19-23, Apocalipsa 21:1-5)

C. În om. Păcatul este endemic în toată structura umană, înainte de a păcătui Adam, omul era în legătură directă cu Dumnezeu. După păcătuire omul şi-a schimbat relaţiile cu:

1. Dumnezeu. Omul a pierdut privilegiul de a mai avea părtăşie cu Dumnezeu (Ioan 3:3; 1 Corinteni 2:14; Efeseni 4:18)

2. Legile lui Dumnezeu. Sufletul păcătos al omului a început să fie condus de legea păcatului şi a morţii în locul legilor lui Dumnezeu (Geneza 6:5-12; 8:21; Psalmul 94:11; Ieremia 17:9; Romani 1:19-31; 7:18; 8:7-8).

3. Oamenii. Omul şi-a pervertit sentimentele pentru semeni (Geneza 4; Tit 3:3).

D. Păcatul a cuprins în totalitate pe om - duh, suflet şi trup.

1. Prin păcat, duhul omului a murit, adică s-a despărţit de Dumnezeu. În Efeseni 4:18 se spune că mintea omului este întunecată şi este străină de viaţa lui Dumnezeu din pricina neştiinţei în care se află şi din pricina împietririi inimii. Păcatul l-a dus pe om în starea de jos, căutând să-şi placă lui însuşi. În 1 Corinteni 2:14 se spune: "Dar omul firesc nu poate primi lucrurile Duhului lui Dumnezeu căci pentru el sunt o nebunie şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuiesc judecate duhovniceşte”. Omul trebuie să se nască din nou pentru a putea înţelege lucrurile lui Dumnezeu.

2. Sufletul omului a fost afectat de păcat. Omul a devenit nesincer (Ieremia 17:9). Gândirea omului a devenit păcătoasă (Geneza 6:6, 12 8:21, Psalmul 94:11, Romani 1:19-31). Mintea păcătoasă a omului se împotriveşte lui Dumnezeu (Romani 8:7-8). Omul găseşte satisfacţie în a păcătui (1 Petru4:3, Romani 13:13, 2 Timotei 1:5)

3. Trupul omului a fost supus slăbiciunilor şi morţii datorită păcatului, dar prin naşterea din nou, prin Duhul, poate ajunge la viaţa veşnică (Romani 8:12-13).

3. LUCRURI CARE PUN ÎN EVIDENŢĂ PĂCATUL

A. Cuvântul lui Dumnezeu spune adevărul despre păcat.

Romani 3:23 spune că toţi - oamenii - au păcătuit

Galateni 3:22: spune că toţi oamenii sunt sub păcat

Ioan 1:29: vorbeşte despre păcatul lumii.

(1 Împăraţi 8:46; Psalm 143:2; Proverbe 20:9; Eclesiastul 7:20).

B. Cuvântul lui Dumnezeu ne înfăţişează omul cuprins în întregime de păcat.

Capul - Isaia 1:5 - "Tot capul este bolnav…”

Ochii – 2 Petru 2:14 - "Le scapără ochii de preacurvie...”

Gura - Romani 3:14 - "...gura le este plină de blestem...”

Buzele - Romani 3:13 - "...sub buze au venin...”

Limba - Romani 3:13 - "...se slujesc de limbile lor ca să înşele...”

Gâtul - Ieremia 19:15 - "...şi-au înţepenit gâtul ca să n-asculte cuvintele Mele”.

Urechile - 2 Timotei 4:34 - "...îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute... îşi vor întoarce urechea de la adevăr.”..

Mâinile - Isaia 1:15 - "...căci mâinile vă sunt pline de sânge…”

Picioarele - Proverbe 1:16 - "Căci picioarele lor aleargă la rău...”

De la cap la picioare - Isaia 1:6 - "Din tălpi până-n creştet, nimic nu e sănătos...”

Oasele - Habacuc 3:16 - "...îmi intră putrezirea în oase...”

Mintea - Romani 1:28 - "...Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate...”

Gândurile - Geneza 6:5 - "...toate întocmirile gândurilor... îndreptate numai spre rău...”

C . Pământul mărturiseşte despre păcat. Romani 8:22 - "...toată firea suspină şi sufere durerile naşterii”.

D. Legea lui Dumnezeu mărturiseşte despre păcat. Legea arată cât de păcătos este omul (Romani 3:20). Chiar şi apostolul Pavel credea că este neprihănit până ce a privit în oglinda Legii lui Dumnezeu (Romani 7:7-8).

E. Ceea ce observă oamenii în propria lor viaţă, dovedeşte adevărul cu privire la păcat.

Moise, David, Petru şi Ioan, au văzut în propriile lor vieţi puterea păcatului. În 1 Ioan 1:8 se spune: "Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri şi adevărul nu este în noi”. Realitatea păcatului se poate vedea şi în legile făcute de oameni. Din cauza păcatului omul trebuie să facă atâtea legi. Formele de închinăciune păgâne, arată că din cauza păcatului omul încearcă să facă ceva pentru a-l acoperi.

F. Oamenii mărturisesc despre păcat.

1. Oamenii lui Dumnezeu vorbesc despre păcat. Isaia 6:5: "...Vai de mine! Sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate...”. Pavel spune: "...Cristos Isus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi dintre care cel dintâi sunt eu” (1 Timotei 1:15).

2. Cei păcătoşi mărturisesc despre păcat. Faraon a spus: "De data aceasta am păcătuit...” (Exod. 9:27). Acan a răspuns: "Este adevărat că am păcătuit împotriva Domnului...” (Iosua 7:20). Balaam a zis: "Am păcătuit căci nu ştiam…” (Numeri 22:34). Tot aşa Iuda s-a întors returnând banii pentru care-L vânduse pe Isus, zicând: "Am păcătuit…” (Matei 27:4).

Toţi oamenii ştiu că sunt păcătoşi dar nu vor să recunoască aceasta. Unii caută să scape de răspundere spunând că nu există păcat. Alţii se străduiesc să uite că sunt păcătoşi, să denumească păcatul doar un obicei rău sau greşeală, dar acestea nu schimbă adevărul despre păcat.



Persoane interesate