Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 44. Consecinţele păcatului


CAPITOLUL 44
CONSECINŢELE PĂCATULUI

1. URMĂRILE PĂCATULUI

A. De îndată ce Adam şi Eva au păcătuit, a urmat schimbarea unor lucruri. Mai înainte erau goi şi nu simţeau ruşine dar după păcat au cunoscut simţământul goliciunii şi al ruşinii (Geneza 3:7-10).

B. Înainte de păcătuire stăteau de vorbă cu Dumnezeu şi nu le era frică de El. După ce au păcătuit le-a fost frică de Dumnezeu şi n-au mai fost în stare să stea înaintea Lui, de aceea s-au ascuns (Geneza 3:10).

C. Înainte de a păcătui, locul lor era în rai, o grădină frumoasă plină de vegetaţie, omul având autoritate asupra tuturor animalelor, care, ascultau de el. După ce au păcătuit, Adam şi Eva au fost izgoniţi din grădină (Geneza 3:23-24). Buruienile, spinii şi mărăcinii au năpădit pământul, omul trebuind să-l muncească cu trudă şi sudoare pentru a-şi agonisi hrana, pierzând în acelaşi timp autoritatea asupra animalelor (Geneza 3:17-19).

D. Din cauza păcatului său, Eva a avut de suferit (Geneza 3:16). Naşterea avea să fie însoţită de suferinţă şi durere, iar bărbatul avea să stăpânească peste ea.

E. Şarpele care a înşelat pe Eva, a fost şi el pedepsit, fiind blestemat între animale să se târască pe pământ şi să mănânce ţărână.

F. Din pricina păcatului primilor oameni, toţi urmaşii lor până astăzi, suportă suferinţe. Trupul, sufletul şi duhul omului s-au schimbat faţă de felul cum erau când le-a creat Dumnezeu. Duhul care mai înainte L-a cunoscut pe Dumnezeu în lumină, a ajuns în întunecime (Efeseni 4:18). Oamenii au devenit străini faţă de Dumnezeu. Sufletul şi-a pierdut dispoziţia de a mai vrea să facă voia lui Dumnezeu (Efeseni 4:19; Psalmul 14:2-3). Trupul, care fusese făcut perfect suportă de aici mai departe îmbolnăviri, dureri, şi în cele din urmă moarte (Romani 5:12, 18; 8:6, 22).

2. PLATA PĂCATULUI ESTE MOARTEA

A. Pedeapsa este ceea ce primeşte cineva care face răul. Pedeapsa pentru păcat, care este călcarea Legii lui Dumnezeu, este durerea şi suferinţa. Pedeapsa aceasta vine deoarece Dumnezeu în dreptatea Sa nu poate lăsa nepedepsit păcatul şi fărădelegea (Apocalipsa 19:1-2).

B. Felurile de pedeapsă. În Sfintele Scripturi nu există decât un singur cuvânt cu privire la felurile de pedeapsă pentru păcat. El se numeşte moarte. Sunt trei feluri de moarte despre care vorbeşte Cuvântul lui Dumnezeu:

1. Moartea fizică. Aceasta este despărţirea duhului de trup, când trupul nu mai are suflare sau viaţă în el (Geneza 3:19; Numeri 16:29; 27:3; Psalmul 90:7-11, Isaia 38:17-18)

2. Moartea spirituală, care este despărţirea duhului de Dumnezeu. Pedeapsa dată omului în Eden a fost în primul rând o despărţire a duhului omului de Duhul lui Dumnezeu (Efeseni 2:1-5). Prin această moarte, omul pierde legătura cu Dumnezeu (Ioan 8:51)

3. Moartea veşnică. - Este moartea care desparte pe păcătos de Dumnezeu pentru totdeauna, o pedeapsă veşnică (Matei 10:28; 25:41; Evrei 10:31; Apocalipsa 14:11; 20:11-15).

C. Cine primeşte pedeapsa pentru păcat?

1. Cine păcătuieşte va primi pedeapsa care este hotărâtă în Cuvântul lui Dumnezeu. În Romani 6:23 se spune: "Plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Cristos” (Galateni 6:7-8)

Evrei 9:27 spune: "...oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata”.

2. Cristos a primit pedeapsa păcatului în trupul Său pe cruce, iar cei ce cred în jertfa Lui şi îşi predau viaţa Domnului Isus Cristos, vor primi mântuirea şi viaţa veşnică (Romani 5:1-2; Tit 2:11-14).



Persoane interesate