Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 14. Cristos ca Fiu al omului


CAPITOLUL 14
CRISTOS CA FIU AL OMULUI

Sfânta Scriptură învaţă că Dumnezeu, arătat în Vechiul Testament, S-a întrupat în Persoana lui Isus Cristos, care S-a născut în Betleem (Matei 1:18-25; Luca 1:26-35; Ioan 1:14; Faptele Apostolilor 10:38; Romani 8:34; Galateni 4:4; 1 Timotei 3:16; Evrei 2:14).

Modul în care Cristos, din cer, S-a întrupat pe pământ, ne este relatat în Evanghelia lui Luca 1:34-35. Nu rezultă, însă, că oamenii pot înţelege ce s-a întâmplat. În Efeseni 3:19 este scris că astfel de lucruri sunt mai presus de înţelegerea oamenilor. "O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui!"

Pentru ce a părăsit Isus Cristos cerul şi a venit pe pământ în trup omenesc?

1. SĂ-L FACĂ CUNOSCUT PE DUMNEZEU TATĂL. Ioan 1:18 ne spune: "Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu. Singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut".

2. OAMENII SĂ POATĂ AVEA DEPLINĂ ÎNCREDERE ÎN EL. La Evrei 2:18 este scris: "Şi prin faptul că El Însuşi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi".

3. SĂ IA PĂCATELE LUMII. 1 Ioan 3:5: "Şi ştiţi că El S-a arătat ca să ia păcatele; şi în El nu este păcat”.

4. SĂ ARATE OAMENILOR CUM SĂ TRĂIASCĂ. 2 Petru 2:20: "Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Cristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui".

5. SĂ NIMICEASCĂ LUCRĂRILE DIAVOLULUI. 1 Ioan 3:8: "Cine păcătuieşte este de la diavolul, căci diavolul păcătuieşte de la început. Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului”.

6. SĂ BIRUIE MOARTEA. Evrei 2:14: "Astfel dar, deoarece copiii sunt părtaşi sângelui şi cărnii, tot aşa şi El însuşi a fost deopotrivă părtaş la ele, pentru ca prin moarte să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul”.

7. SĂ FACĂ POSIBILĂ A DOUA SA VENIRE. Evrei 9:28: "Tot aşa, după ce S-a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora, Se va arăta a doua oară, nu în vederea păcatului, ca să aducă mântuirea celor ce-L aşteaptă”.

Cristos a venit în lume ca toţi ceilalţi oameni, DAR FĂRĂ PĂCAT. Pentru că a fost fără păcat, El a putut să Se dea pe Sine Însuşi pentru păcatele oamenilor; primind pedeapsa lui Dumnezeu în locul lor.

1. CRISTOS A FOST OM ADEVĂRAT

A. El S-a născut dintr-o femeie şi a crescut ca ceilalţi oameni. A avut înfăţişarea unui om şi a obosit ca şi ceilalţi oameni. Ioan 4:6: "Acolo se afla fântâna lui Iacov. Isus, ostenit de călătorie, şedea lângă fântâna. Era cam pe la ceasul al şaselea”.

B. El a flămânzit. Matei 4:2: "Acolo a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; la urmă a flămânzit”.

C. El a însetat. Ioan 19:28: "După aceea, Isus, care ştia că acum totul s-a sfârşit, ca să împlinească Scriptura, a zis: "Mi-e sete".

D. El Însuşi S-a numit Fiul omului. Matei 26:64: "Da", i-a răspuns Isus: "Sunt! Ba mai mult, vă spun că de acum încolo veţi vedea pe Fiul omului şezând la dreapta puterii lui Dumnezeu şi venind pe norii cerului".

2. CRISTOS A FOST DUMNEZEU ADEVĂRAT

A. OAMENII I S-AU ÎNCHINAT. Matei 14:33: "Cei ce erau în corabie au venit de I s-au închinat lui Isus şi I-au zis: ‚Cu adevărat, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu!’"

B. El Este Atotputernic. Matei 28:18: "Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: "Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ".

C. El cunoaşte totul. Ioan 16:30: "Acum cunoaştem că ştii toate lucrurile şi n-ai nevoie să Te întrebe cineva. De acum credem că ai ieşit de la Dumnezeu".

D. El, prin Duhul Sfânt, este pretutindeni. Matei 18:20: "Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor! Matei 28:20: "Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată, că Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacului. Amin".

E. Când Isus a fost judecat, în faţa Sanhedrinului, a răspuns marelui preot că El este Dumnezeu. Matei 26:63-66: "Isus tăcea. Şi marele preot a luat cuvântul şi I-a zis: "Te jur, pe Dumnezeul Cel Viu, să ne spui dacă eşti Cristosul, Fiul lui Dumnezeu". "Da", i-a răspuns Isus, "Sunt! Ba mai mult, vă spun că de acum înainte veţi vedea pe Fiul omului şezând la dreapta puterii lui Dumnezeu şi venind pe norii cerului". Atunci, marele preot şi-a rupt hainele şi a zis: "A hulit! Ce nevoie mai avem de martori? Iată, că acum aţi auzit hula Lui. Ce credeţi?" Ei au răspuns: "Este vinovat să fie pedepsit cu moartea".

3. CRISTOS A FOST DUMNEZEU-OM

El este Dumnezeu adevărat şi om adevărat. Când El a venit pe pământ în trup omenesc, nu a devenit numai un om, ci şi parte a întregii familii umane. Dar, mai mult, El făcea parte din Sfânta Treime.

A. Cristos este Marele Preot care a deschis omului calea spre Dumnezeu. Evrei 7:21-28: "Căci pe când Leviţii se făceau preoţi fără jurământ, Isus S-a făcut preot prin jurământul Celui ce I-a zis: "Tu eşti preot în veac, după rânduiala lui Melhisedec. Mai mult, în vechiul legământ, au fost preoţi în mare număr, pentru că moartea îi împiedica să rămână pururea. Dar El, fiindcă rămâne "în veac", are o preoţie care nu poate trece de la unul la altul. De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit, pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururea ca să mijlocească pentru ei. Şi tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfânt, nevinovat, fără pată, despărţit de păcătoşi şi înălţat mai sus de ceruri, care n-are nevoie ca ceilalţi mari preoţi să aducă jertfe în fiecare zi, întâi pentru păcatele norodului, căci lucrul acesta l-a făcut odată pentru totdeauna, când S-a adus jertfă pe Sine Însuşi. În adevăr, Legea pune mari preoţi pe nişte oameni supuşi slăbiciunii; dar cuvântul jurământului, făcut după ce a fost dată Legea, pune pe Fiul care este desăvârşit pentru veşnicie”.

B. Cristos va reveni pe pământ. Faptele Apostolilor 1:11: "Şi au zis: "Bărbaţi galileeni, de ce staţi şi vă uitaţi spre cer? Acest Isus care S-a înălţat la cer din mijlocul vostru, va veni în acelaşi fel cum L-aţi văzut mergând la cer".



Persoane interesate