Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 6. Sfânta Treime


CAPITOLUL 6
SFÂNTA TREIME

Sfânta Treime se referă la Dumnezeu ca fiind: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Lucrul acesta nu este uşor de înţeles şi totuşi, Cuvântul lui Dumnezeu ni-L prezintă pe Dumnezeu ca trei persoane. Exemplul următor poate ne va fi de ajutor să înţelegem mai uşor cum ar veni lucrul acesta. O Mulţime mare de oameni care se află împreună pot fi numiţi "un grup". Strugurii crescuţi împreună pot constitui "un ciorchine"; soţul şi soţia sunt "una". Matei în 19:5 spune: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevastă-sa şi cei doi vor fi un singur trup”.

În Matei 3:16-17, ne este prezentat Dumnezeu în trei Persoane diferite: "De îndată ce a fost botezat, Isus a ieşit afară din apă. Şi în clipa aceea cerurile s-au deschis, şi a văzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se în chip de porumbel şi venind peste El. Şi din ceruri s-a auzit un glas care zicea: "Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care îmi găsesc plăcerea." Tatăl vorbeşte din cer, Fiul este botezat în râul Iordanului iar Duhul Sfânt întruchipat în porumbel, coboară asupra Fiului. În Matei 28:19 Isus spune urmaşilor Săi să boteze în Numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt pe cei ce vor crede şi se vor întoarce la Dumnezeu.

DUMNEZEU ESTE UNUL ÎN TREI PERSOANE

Pavel îşi încheie epistola sa către creştinii din Corint spunând în 2 Corinteni 13:14 "Harul Domnului Isus Cristos, şi dragostea lui Dumnezeu şi împărtăşirea Sfântului Duh, să fie cu voi cu toţi. Amin”.

În Ioan 14:16a, Domnul Isus spune: "Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac." Isus roagă pe Tatăl să trimită Duhul Sfânt. În Romani 1:7 se vorbeşte despre Tatăl, care este Dumnezeu; în Evrei 1:8 se vorbeşte despre Fiul, care este Dumnezeu iar în Faptele Apostolilor 5:3-4, despre Duhul Sfânt care este Dumnezeu. Între Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt nu poate fi făcută nici o separare.

Poate că exemplul ce urmează ne va ajuta mai bine să înţelegem, gândind în felul următor:

Dumnezeu Tatăl este partea Sfintei Treimi, care nu poate fi văzută (Ioan 1:18); Dumnezeu Fiul este partea Sfintei Treimi care a părăsit cerul pentru ca să ia trup omenesc şi să trăiască printre oamenii păcătoşi (Ioan 1:14-18); Dumnezeu Duhul Sfânt este partea Sfintei Treimi care lucrează în oameni şi printre ei (1 Corinteni 2:9-10).



Persoane interesate