Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 5. Atributele lui Dumnezeu


CAPITOLUL 5
ATRIBUTELE LUI DUMNEZEU

Deoarece Dumnezeu este Dumnezeu, este destul de dificil să găsim cuvintele potrivite prin care să spunem ceva despre El. Cuvântul Lui însă, îl va ajuta pe om să ştie mai multe despre El şi despre felul în care este El. Este imposibil să spunem cine este Dumnezeu fără să spunem cum este El şi ce face.

1. DUMNEZEU ESTE DUH. Dumnezeu nu are trup. Datorită faptului că El este Dumnezeu şi că lucrează în felul Său specific, Dumnezeu nu are nevoie de un corp aşa cum au fiinţele umane. În Ioan 4:24, se spune: "Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr” (Deuteronom 4:15; Psalmul 139:7).

2. DUMNEZEU ESTE LUMINĂ. Aceasta ne poate spune cum este Dumnezeu şi modul în care El lucrează. Primul lucru pe care Dumnezeu l-a făcut după ce a făcut lumea, a fost lumina. "Dumnezeu a zis: Să fie lumină, şi a fost lumină" (Geneza 1:3). În 1 Ioan 1:5 se spune: "Vestea pe care am auzit-o de la El şi pe care v-o propovăduim, este că Dumnezeu e lumină şi în El nu este întuneric” (Isaia 60:19).

3. DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE. Dumnezeu este nu numai plin de dragoste, dar El însuşi este dragoste. El este fericit să împartă dragostea Sa cu omul. În 1 Ioan 4:16 se spune: "Şi noi am cunoscut şi am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu faţă de noi. Dumnezeu este dragoste şi cine rămâne în dragoste, rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne în el." Dumnezeu îl iubeşte pe om dar, în acelaşi timp, urăşte păcatul. (Proverbe 6:16-19; Isaia 43:4; Ieremia 31:3).

4. DUMNEZEU ESTE CA UN FOC MISTUITOR PENTRU TOT CE ESTE PĂCĂTOS. Dumnezeu este drept în tot ceea ce face. El este sfânt şi perfect. Pentru ca argintul şi aurul să fie pure, aşa încât să fie separate de celelalte metale cu care sunt amestecate, se foloseşte un foc puternic care topeşte şi arde toate impurităţile. Focul curăţeşte, purifică. În Evrei 12:29 se spune: "Fiindcă Dumnezeul nostru este un foc mistuitor". (Deuteronom 4:24; 9:3-19).

5. DUMNEZEU ESTE PERSOANĂ. Trei lucruri caracterizează o persoană şi acestea sunt: (1) Capacitatea de a cunoaşte; (2) Capacitatea de a simţi, şi (3) Capacitatea de a voi. Dumnezeu are aceste trei capacităţi, deci El este Persoană. El nu are un trup material pentru că este Duh. Duhurile nu au trupuri materiale. Dar noi putem şti că El este o persoană, deoarece:

A. Dumnezeu are capacitatea de a cunoaşte. Dumnezeu Se cunoaşte pe Sine Însuşi. Când l-a chemat pe Moise din mijlocul rugului aprins, El a spus: "EU SUNT CEL CE SUNT." Nu se putea exprima mai clar. Dumnezeu era sigur de El Însuşi. Dumnezeu ştie toate lucrurile. În Faptele Apostolilor 15:18 se spune: "Domnul, care face aceste lucruri şi căruia îi sunt cunoscute din veşnicie." Şi în Evrei 4:13 se spune: "Nici o făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia, cu care avem a face” (2 Cronici 16:9; Psalmul 33:13-15).

B. Dumnezeu are capacitatea de a simţi. Versetul care arată cel mai clar acest lucru este în Ioan 3:16 "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea că a dat pe singurul Lui Fiu, ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viaţă veşnica." Şi în Iacov 5:11b se spune: "Aţi auzit vorbindu-se despre răbdarea lui Iov şi aţi văzut ce sfârşit i-a dat Domnul şi cum Domnul este plin de milă şi de îndurare” (Psalmul 103:8).

C. Dumnezeu are capacitatea de a voi. Psalmul 115:3 spune: "Dumnezeul nostru este în cer, El face tot ce vrea” (Psalmul 103:19).

6. DUMNEZEU NU SE SCHIMBĂ. Nimic nu-L poate schimba pe Dumnezeu în structura Lui sau în acţiunile Sale. El nu are început şi El va exista întotdeauna. Dumnezeu întotdeauna a fost acelaşi şi va fi acelaşi. În Maleahi 3:6a se spune: "Căci Eu sunt Domnul, Eu nu Mă schimb". De asemenea, ne spune în Iacov 1:17a: "Orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare”.

În Evrei 6:17-18 se spune: "De aceea şi Dumnezeu, fiindcă voia să dovedească cu mai multă tărie moştenitorilor făgăduinţei nestrămutarea hotărârii Lui, a venit cu un jurământ; pentru ca prin două lucruri cari nu se pot schimba şi în cari este cu neputinţă ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică îmbărbătare noi, a căror scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte” (1 Samuel 15:29).

7. DUMNEZEU ESTE ÎNŢELEPCIUNE. Dumnezeu nu numai că este înţelept, dar El ştie toate lucrurile. El foloseşte ceea ce ştie, într-un mod bun şi corect. În Romani 11:33 se spune: "O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui” (Psalmul 104:24; Daniel 2:20).

8. DUMNEZEU ESTE ATOTPUTERNIC. Nu există ceva ce Dumnezeu nu ar putea face. Matei în 19:26 spune: "Isus S-a uitat ţintă la ei şi le-a zis: "La oameni, lucrul acesta este cu neputinţă, dar la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinţă” (Ieremia 32:17).

9. DUMNEZEU ESTE SFÂNT ŞI PERFECT. Tot ceea ce face El este bun şi corect. În 1 Petru 1:15-16 se spune: "Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră. Căci este scris: "Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt." De asemenea, în Ioan 17:11, se spune: "Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, şi Eu vin la Tine, Sfinte Tată, păzeşte în Numele Tău pe aceia pe cari Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, cum suntem şi noi” (Deuteronom 32:4; Psalmul 18:30a).

10. DUMNEZEU ESTE ADEVĂRUL. În Ioan 3:33 se spune: "Cine primeşte mărturia Lui, adevereşte prin aceasta că Dumnezeu spune adevărul." Parte din Romani 3:4 spune: "Dimpotrivă, Dumnezeu să fie găsit adevărat şi toţi oamenii să fie găsiţi mincinoşi. În 1 Ioan 5:6-7, se spune: "El, Isus Cristos, este Cel ce a venit cu apă şi cu sânge; nu numai cu apă, ci cu apă şi cu sânge; şi Duhul este Cel ce mărturiseşte despre lucrul acesta, fiindcă Duhul este adevărul. Căci trei sunt cari mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul şi Duhul Sfânt, şi aceşti trei sunt una” (Isaia 65:16).

11. DUMNEZEU ESTE CEL CARE ADUCE ORICE LUCRU LA FIINŢĂ, ÎL PĂSTREAZĂ ŞI DUCE TOTUL PÂNĂ LA SFÂRŞIT. Absolut orice lucru este subordonat puterii lui Dumnezeu şi El este Capul tuturor lucrurilor. În Isaia 45:5-7 se spune: "Eu sunt Domnul şi nu mai este altul, afară de Mine nu este Dumnezeu. Eu te-am încins înainte ca tu să Mă cunoşti. Ca să se ştie, de la răsăritul soarelui până la apusul soarelui, că afară de Mine nu este Dumnezeu: Eu sunt Domnul şi nu este altul. Eu întocmesc lumina şi fac întunerecul, Eu dau propăşirea şi aduc restriştea, Eu, Domnul, fac toate aceste lucruri." Iar în Coloseni 1:17b, se spune: "...toate se ţin prin El”.

12. DUMNEZEU ESTE TRINITATE. (Vezi capitolul următor pentru studiul acesta).



Persoane interesate