Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 28. Simbolizări ale Duhului Sfânt


CAPITOLUL 28
SIMBOLIZĂRI ALE DUHULUI SFÂNT

Oamenii nu-L pot vedea pe Duhul Sfânt aşa cum L-au văzut pe Domnul Isus când a fost pe pământ. Cum nimenea nu L-a văzut vreodată pe Dumnezeu Tatăl, tot aşa nimeni nu L-a văzut pe Duhul Sfânt. Biblia însă ilustrează cum este Duhul Sfânt.

1. SIMBOLIZĂRI ALE ÎNSUŞIRILOR DUHULUI SFÂNT

A. Asemeni unui porumbel. Ioan 1:32 zice: "Am văzut Duhul pogorându-Se din cer ca un porumbel şi oprindu-Se peste El”.

B. Asemeni apei. În Ioan 7:38, 39 Isus spune: "’Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie...’ Spunea cuvintele acestea despre Duhul, pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit." Cum este apa pentru buzele însetate sau ploaia pentru pământul uscat, aşa este Duhul Sfânt pentru un credincios. Nimic nu astâmpără setea ca apa şi nimic nu face inima mai fericită ca Duhul Sfânt.

C. Asemeni uleiului. 1 Samuel 16:13 spune: "Samuel a luat cornul cu untdelemn şi l-a uns în mijlocul fraţilor lui. Duhul Domnului a venit peste David, începând din ziua aceea şi în cele următoare." Ungerea cu ulei era o modalitate de-a arăta că Dumnezeu era asupra acelei persoane, acoperind-o cu prezenţa Sa. Când cineva era desemnat conducător religios, i se turna ulei pe urechi ca simbol să audă tot timpul vocea Lui Dumnezeu. Apoi era uns degetul cu ulei care însemna ca orice ar fi făcut să aducă strălucire şi mărire Lui Dumnezeu. I se punea apoi ulei pe degetul mare de la picior, în semn că trebuia să meargă cu Dumnezeu. Acesta stare de lucruri, numai Duhul Sfânt o realizează în viaţa creştinului.

D. Asemeni vântului. Ioan 3:8 spune: "Vântul suflă încotro vrea şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul." Când Duhul Sfânt S-a pogorât peste apostoli, după ce Isus S-a înălţat la cer. "...deodată a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic, şi a umplut toată casa unde şedeau ei” (Faptele Apostolilor 2:2). Nu poţi vedea vântul, dar îi poţi simţi şi vedea efectul sau puterea. La fel este şi cu Duhul Sfânt.

E. Asemeni focului. Faptele Apostolilor 2:3 spune: "Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei, şi s-au aşezat câte una pe fiecare din ei." După ce Domnul Isus S-a înălţat la cer, Duhul Sfânt a fost trimis la ucenicii Săi. Limbi ca de foc au fost văzute deasupra capetelor lor. Focul arde gunoaiele şi curăţeşte lucrurile. Focul dă căldură, lumină şi de asemenea, rezistenţă şi putere anumitor materiale. Toate acestea sunt aspecte ale Duhului Sfânt. El scoate lucrurile rele din viaţa oamenilor şi-i face curaţi, îi face să dorească părtăşia cu Dumnezeu şi le pune în inimă dragostea pentru Dumnezeu. Duhul Sfânt îi trece pe oameni prin încercări să le verifice credinţa în Dumnezeu.

F. Asemeni unei haine. Judecători 6:34a spune: "Ghedeon a fost îmbrăcat cu Duhul Domnului." Duhul Sfânt îi îmbracă pe credincioşi în El.



Persoane interesate