Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 10. Cu ce scop a fost scrisă Biblia


CAPITOLUL 10
CU CE SCOP A FOST SCRISĂ BIBLIA

1. BIBLIA A FOST SCRISĂ CA DUMNEZEU SĂ SPUNĂ OAMENILOR LUCRURILE PE CARE EL A VRUT CA EI SĂ LE CUNOASCĂ. PRIN BIBLIE DUMNEZEU VORBEŞTE

A. Dumnezeu a vorbit în Vechiul Testament prin profeţi, care au scris ceea ce Dumnezeu le-a spus. Evrei 1:1 "După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin prooroci, în multe rânduri şi în multe chipuri...” (Luca 1:70; Faptele Apostolilor 3:21; Romani 1:2). În Vechiul Testament Dumnezeu comunică omului cum a făcut lumea cu tot ce este în ea şi cum a îngrijit de poporul Său (Israel - N.Tr.). Vechiul Testament conţine de asemenea vestea bună, făgăduinţa lui Dumnezeu, că va trimite pe Fiul Său - Isus - ca Mântuitor (Ieremia 36:2-3; Ezechiel 1:3).

B. Dumnezeu a vorbit în Noul Testament prin Domnul Isus Cristos. Evrei 1:2a: "La sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul”.

Noul Testament descrie naşterea Domnului Isus şi lucrarea Lui pe pământ. Cuvântul lui Dumnezeu spune multe lucruri şi despre oameni. Dumnezeu vrea ca omul să ştie că el - omul - este un păcătos. Apoi Domnul vrea ca omul să cunoască soluţia pentru a fi scăpat de pedeapsa păcatului şi cum păcatul poate fi biruit. În Romani 6:20-23 se spune: "Căci, atunci când eraţi robi ai păcatului, eraţi slobozi faţă de neprihănire. Şi ce roade aduceaţi atunci? Roade, de cari acum vă este ruşine; pentru că sfârşitul acestor lucruri este moartea. Dar acum, odată ce aţi fost izbăviţi de păcat şi v-aţi făcut robi ai lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit viaţa veşnică. Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa vecinică în Isus Cristos, Domnul nostru”.

De îndată ce omul cunoaşte acest adevăr şi crede în Cristos, el află că Biblia cuprinde multe lucruri care îl pot ajuta să-şi pună viaţa în rânduială. În 2 Timotei 3:16-17 se spune: "Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună".

Dacă vrea să ştie care este răspunsul la problemele ce le întâmpină în viaţă, omul poate găsi acest răspuns Cuvântul lui Dumnezeu, unde poate afla totodată atât mângâiere, cât şi tot ceea ce trebuie să ştie pentru a trăi după voia lui Dumnezeu.

2. BIBLIA A FOST SCRISĂ CA OMUL SĂ-L CUNOASCĂ PE DUMNEZEU

Creştinii învaţă foarte multe lucruri citind cu sârguinţă Biblia. Duhul Sfânt îi ajută să înţeleagă cine este Dumnezeu şi ceea ce vrea El să spună prin Biblie. Citind-o, creştinii sunt ajutaţi să devină oameni noi, transformaţi. Este greu să vezi şi să citeşti pe întuneric, dar de îndată ce există o lumină, este uşor de citit. Aşa este şi atunci când Biblia este greu de înţeles. Dacă se cere ajutorul Duhului Sfânt, este ca şi când o lumină s-ar aprinde şi poţi înţelege uşor ceea ce citeşti.

Biblia nu este Dumnezeu, dar prin ea Dumnezeu vorbeşte. Dumnezeu a vorbit, iar Biblia este Cuvântul Lui scris pentru om. În 2 Petru 1:20-21 scrie: "Fiindcă mai întâi de toate, să ştiţi că nici o proorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură. Căci nici o proorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt”.



Persoane interesate