Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 21. Cristos a vorbit în Numele lui Dumnezeu


CAPITOLUL 21
CRISTOS A VORBIT ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU

Deuteronom 18:18-19: "Le voi ridica din mijlocul fraţilor lor un prooroc ca tine, voi pune cuvintele Mele în gura lui şi el le va spune tot ce-i voi porunci Eu. Şi dacă cineva nu va asculta de cvintele Mele pe care le va spune el în Numele Meu, Eu îi voi cere socoteală." Petru, unul din apostoli, a spus că acela care a vorbit în Numele Domnului, a fost Cristos (Faptele Apostolilor 3:22).

Primul şi cel mai important sens al cuvântului "profet" este "cel care aduce lucrurile la lumină" sau "acela care spune ce se va întâmpla". În Vechiul Testament numele "profet" sau "prooroc" înseamnă şi "cel care vede ceva ce ochiul nu vede”. În Noul Testament termenul "prooroc" condiţionează ca cel ce vorbeşte oamenilor să exprime voinţa, cuvintele lui Dumnezeu. Şi Vechiul şi Noul Testament dovedesc că Cristos a vorbit în Numele lui Dumnezeu.

1. PRIMII PROOROCI - ÎN VECHIUL TESTAMENT - AU VORBIT ÎN NUMELE DOMNULUI

Mulţi consideră că un profet - un prooroc - este unul care vorbeşte numai despre ce se va întâmpla în viitor. Nu numai dezvăluirea viitorului este atribuţia unui prooroc. Acei care au vorbit în Numele Domnului, în timpul lui Israel, au fost preocupaţi tot atât de mult de evenimentele din trecut sau prezent, ca şi de ale viitorului. Mulţi din cei ce prooroceau în Numele Domnului, spuneau poporului şi lucruri ce aparţineau trecutului dar şi multe evenimente ce aveau să se întâmple în viitor. În perioada Vechiului Testament, Dumnezeu S-a folosit de oameni deosebiţi, aleşi de El, prin care să vorbească poporului Său. În epoca Noului Testament, Dumnezeu ne-a vorbit prin Isus Cristos. Evrei 1:1-2: "După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin prooroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin care a făcut şi veacurile”.

2. CRISTOS A VORBIT ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU

Cristos a fost Acela care a vorbit în Numele lui Dumnezeu, de la botezul Său în râul Iordan şi până la răstignirea Lui pe cruce. Faptele Apostolilor 2:22: "Bărbaţi israeliţi, ascultaţi cuvintele acestea! Pe Isus din Nazaret, om adeverit de Dumnezeu înaintea voastră prin minunile, semnele şi lucrările pline de putere, pe care le-a făcut Dumnezeu prin El în mijlocul vostru, după cum bine ştiţi...” (Matei 4:23-25; Luca 14:17; Evrei 9:26-28).

În timpul vieţii Sale pe pământ, Cristos a vorbit în Numele lui Dumnezeu despre evenimente importante, care aveau să se împlinească în viitor:

A. Despre moartea şi învierea Sa (Matei 12:39-40); 26:1-2; Ioan 2:19-22).

B. Despre evenimente ce se vor întâmpla după moartea şi învierea Sa din morţi şi până la distrugerea Ierusalimului (Matei 24:4-14; Marcu 13:13; Luca 2:5-24).

C. Despre distrugerea Ierusalimului, despre împrăştierea, suferinţa şi uciderea creştinilor. Despre apariţia lui Anticrist - "urâciunea pustiirii, stând în locul sfânt", în Templul lui Dumnezeu, în Ierusalim (Matei 24:15-22; Marcu 13:14-23; Luca 21:20-28).

D. Despre predicarea Evangheliei până la marginile pământului (Matei 24:14).

E. Despre revenirea Sa (Vezi PARTEA 9)

3. ÎN TRECUT AU EXISTAT ŞI "PROOROCI MINCINOŞI” ŞI EXISTĂ MULŢI ŞI ASTĂZI. SUNT DOVEZI PRECISE CARE DEMASCĂ PE FALŞII PROFEŢI

A. Cristos a adus o dovadă care poate fi folosită şi astăzi. "Aşa că după faptele lor îi veţi cunoaşte" (Matei 7:20). Aceştia încearcă să prezinte lucrările lor ca fiind făcute în Numele lui Dumnezeu, dar dovedesc că sunt falşi prooroci.

B. Dacă vechii prooroci nu vorbeau împotriva păcatelor, ca oamenii să se pocăiască de faptele lor, aceştia se dovedeau a fi falşi prooroci. Acest adevăr rămâne valabil şi pentru vremea noastră.

C. Falşii prooroci pot fi testaţi prin Cuvântul lui Dumnezeu. Chiar dacă lucrările pe care le fac, par însoţite de putere, dacă ceea ce vorbesc şi trăiesc nu exprimă Cuvântul lui Dumnezeu viu şi adevărat - ei sunt falşi prooroci.

D. Duhurile pot şi trebuie să fie cercetate. La 1 Ioan 4:1-3 este scris: "Prea iubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh, ci să cercetaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi prooroci mincinoşi. Duhul lui Dumnezeu să-L cunoaşteţi după aceasta: orice duh, care mărturiseşte că Isus Cristos a venit în trup, este de la Dumnezeu. Şi orice duh, care nu mărturiseşte pe Isus, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Anticrist, de a cărui venire aţi auzit. El chiar este în lume acum”.



Persoane interesate