Boli evitabile < 23. O lecţie: John D. Rockefeller


23. O lecţie: John D. Rockefeller

Ca tânăr, John D. Rockefeller senior, era tot atât de voinic şi zdravăn ca şi un flăcău fermier. Când s-a apucat de negoţ, el a muncit mai mult decât un sclav mânat de cravaşa şefului. La vâr­sta de 33 de ani avea primul milion de dolare. Fără răgaz, orice moment era consacrat pentru lucru. La 43 de ani el stăpânea cea mai mare afacere comercială din lume. La vârsta de 53 de ani era cel mai bogat om de pe pământ şi singurul miliardar din lu­me.

Pentru această realizare, el şi-a vândut propria fericire şi să­nătate. El a contractat o alopecie, o stare în care cade nu numai părul capului ci şi o parte din gene şi sprâncene. Unul din bio­grafii lui spunea că Rockefeller arăta ca o mumie. Venitul său era de un milion de dolari pe săptămână, dar digestia sa era aşa de proastă încât putea să mănânce numai biscuiţi şi lapte.

Ca şi Scrooge (personaj principal într-un roman de Dickens), John D. era singuratec şi mut. El a mărturisit odată că dorea să fie iubit, dar nu-şi dădea seama că oamenii iubesc numai pe aceia din care emană iubirea. Lipsit de consideraţie pentru alţii, în mocirla plăcerii lui de a-şi mări tot mai mult profiturile, zdro­bea adesea pe cel lipsit de ajutor. Era atât de urât pe terenurile petrolifere din Pensylvania, încât oamenii pe care i-a sărăcit i­au spânzurat portretul. El era păzit zi şi noapte de gărzi perso­nale.

Enorma avere pe care a acumulat-o nu-i dădea pace nici feri­cire. Până la urmă constată că era înăbuşit de averea pe care căuta s-o acumuleze şi s-o conducă. Nu putea să doarmă şi nu se putea bucura de nimic.

Când John D. avea numai 53 de ani, Ida Tarbell scria despre el: "O îmbătrânire îngrozitoare se vedea pe faţa lui. Arăta ca cel mai bătrân om pe care l-am văzut vreodată."

Biscuiţii şi laptele pe care le înghiţea posac, nu puteau să ţină mult timp legaţi unul de altul, trupul său istovit cu sufletul său lipsit de pace. Părerea generală era că nu va mai trăi încă un an, iar reporterii i-au şi pregătit necrologul pentru a fi publicat în ziare.

John D. era năpădit de multe gânduri în lungile nopţi de ne­somn. într-o noapte făcu descoperirea senzaţională că nu era în stare să ia cu el în lumea cealaltă nici măcar o monedă nenoro­cită de 10 cenţi. îl cuprinse disperarea ca pe un mic copil care vede mareea necruţătoare venind să-i măture într-o clipă toate castelele de nisip pe care le-a clădit.

Pentru prima dată recunoscu că banul nu era de folos pentru a fi păstrat, ci trebuie să fie distribuit pentru beneficiul altora. Dimineaţa următoare, fără a pierde timpul asemenea lui Scroo­ge, el transformă banul său în fericiri pentru alţii. Astfel începu să ajute cauze nobile. El înfiinţă Fundaţia Rockefeller pentru ca o parte din averea sa să fie canalizată spre zonele nevoiaşe. Ar fi necesară o carte pentru a descrie beneficiile care rezultau din multele sute de milioane de dolari cu care copleşi universi­tăţile, spitalele, lucrările misionare şi milioanele de oameni oropsiţi. El a fost unul din cei care a ajutat Sudul să scape de cea mai mare calamitate economică şi fizică, gândacul coleop­ter. Putem mulţumi lui John D. că vieţile noastre şi ale copiilor noştri sunt salvate prin penicilină pentru că prin contribuţiile sa­le a ajutat la descoperirea acestui medicament miraculos. Banul său a produs scânteia pentru cercetarea ştiinţifică care a salvat şi salvează încă multe milioane de oameni de la o moarte prema­tură în cazurile de malarie, tuberculoză, difterie şi multe alte boli.

Nu este scopul meu de a da amănunte despre binecuvântările revărsate în lume atunci când John D. şi-a schimat atitudinea gândind că este bine nu numai a primi ci şi a da. Scopul meu este de a vă arăta că atunci când a început să gândească şi la lumea din exterior, spre nevoile altora, s-a întâmplat un miracol. Acum a început să doarmă, să mănânce normal şi să se bucure de viaţă în general. Amărăciunea, răutatea şi egocentrismul arid au dispărut din viaţa lui şi în sufletul lui John D. au pătruns fluvii înviorătoare de iubire şi milă. El care era respingător şi fără viaţă, deveni acum extrem de vioi şi activ.

Când Rockefeller împlini 53 de ani, se părea aproape sigur că nu va mai sărbători niciodată o altă zi de naştere. Dar el a înce­put să pună în practică una din legile veşnice ale lui Dumnezeu şi a recoltat beneficiile promise de ea: "...Daţi şi vi se va da; ba încă vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, ca­re se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura" (Luca 6:38). El a gustat valabilitatea acestei promisiuni, căci a trăit nu numai până la a 54-a şi a 55-a aniversare a naşterii sale, ci a făcut o experienţă a unei "bune măsure îndesate...care s-a vărsat pe deasupra" căci el a trăit până la respectabila vârstă de 98 de ani.

Psihiatria modernă a preluat pe lângă numeroase şi preţioase sfaturi biblice şi pe acela de a gândi altruist, ajutând şi pe alţii. Un psihiatru scrie: "Fără iubire noi pierdem voinţa de a trăi. Vitalitatea noastră spirituală şi fizică este subminată, rezistenţa noastră este micşorată şi cedăm bolii care adesea se dovedeşte fatală. Putem să scăpăm de moarte, dar ceea ce ne rămâne este o existenţă sărăcăcioasă şi stearpă, iar din punct de vedere emo­tiv aşa de secătuită încât putem să ne socotim numai pe jumăta­te vii” (Smiley Blanton "Love or Perish", New-York, Simon and Schuster, Inc. 1956 p.4)

Harry şi Bonaro Overstreet, excelenţi cunoscători ai naturii omeneşti, scriau: "...este unul din adevărurile de bază ale vieţii omeneşti, că cine nu se jertfeşte pe sine însuşi, nu are satisfac­ţii” (Harry J.Johnson "Blue Print for Health", Chicago, Blue Cross Association, Summer 1962, p. 19).

Ca oameni, ne supunem unor examene medicale, ne îngrijim trupul cu medicamente, cu vitamine şi cu zeci de alte ajutoare, dar suntem grozav de necunoscători a unor exerciţii mintale ne­cesare pentru o viaţă pe deplin fericită. Ar fi ideal ca această educaţie de a gândi altruist să înceapă la naştere. Din nefericire un mic copil este învăţat a gândi egoist când i se dă ocazie să-şi manifeste propria importanţă. De fiecare dată când dă cele mai uşoare semne de nervozitate, părinţii şi bunicii aleargă să-l strângă drăgostos în braţe, îl giugiulesc, îi dau un biberon, îl plimbă în braţe, sau fac ceva ca să-i arate că soarele, luna şi ste­lele sunt gata să-i răspundă la fiecare gest de agitaţie. Un copilaş devine astfel obişnuit ca toate lucrurile să stea la dispoziţia lui, încât cu trecerea timpului el îşi desăvârşeşte tehnica pentru in­teresele direct egoiste până la desgust. Când apoi, ca elev în cla­sa întâiî primară povesteşte părinţilor despre un băiat mai mic că este "fricos", că el îl trânteşte la pământ şi îl bate, drăgăstosul tată se bucură şi-l aplaudă zicându-i "viteaz băiat are tata!" Când unul din clasa a 6-a se tânguieşte că "acel bătrân director l­a pedepsit pentru nimica toată", majoritatea părinţilor judecă cazul numai pe baza afirmaţiilor adolescentului plângăreţ. Tatăl meu nu a avut niciodată ocazie să judece vreo plângere a mea fi­indcă eu ştiam că dacă auzea că am fost pedepsit la şcoală, în mod automat primeam şi acasă o curea. Tatăl meu putea fi so­cotit nerezonabil, totuşi metoda sa a contribuit la prevenirea egocentrismului meu. Părinţii care mereu împroaşcă cu noroi pragul casei vecinilor pentru a-l arăta pe al lor mai curat, sunt un exemplu rău, pe care copii lor de obicei îl urmează. Părinţii nu trebuie să vorbească de rău pe cineva în faţa copiilor. Pei·sonalitatea lor este rău influenţată dacă masa de seară devi­ne o "masă de disecţie" a vecinilor.

Mult prea multe din eforturile şi banii noştri sunt dirijate spre interese egoiste pentru a clădi "eul" copiilor noştri. Noi cum­părăm copiliţei în vârstă de 8 ani hăinuţe mult mai scumpe decât poate permite bugetul familiei, o facem "complet feminină" după modclul umi actriţe, îi cultivăm egoismul, îi cumpărăm un pian sau alte instrumente, îi dăm lecţii de muzică, dar nicio­dată nu ne ostenim să gândească altruist, în intersul altora. Educarea altruistă pozitivă este posibilă. Putem să-i cumpă­răm lui Suzi un tort semipreparat, s-o punem să-l coacă şi să-l garnisească, apoi să-l ducă la o mamă istovită de muncă sau bol­navă. Ce investiţie mai bună poate să facă cineva cu bani aşa de puţini pentru a-i oferi lui Suzi fericirea de a pleca zburând spre casă, veselă şi plină de sănătate sufletească? Unele din cele mai iubite persoane pe care le cunosc sunt copiii mici care sacrifică banii lor economiciţi pentru bomboane pe care să le dea celor nevoiaşi sau pentru scopuri misionare. Copiii instruiţi de timpu­riu ca să fie politicoşi faţă de alţii, cu siguranţă că nu vor produ­ce în anii de mai târziu dezamăgiri părinţilor sau altora.

Este cu adevărat înţelept acel părinte care poate să îndrume­ze pe tânărul în vârstă de 14 ani să se ducă la un vecin nevoiaş ca să-i cosească pajiştea, să-i strângă fânul sau să-i cureţe zăpada. Nu există o cale mai bună de a insufla obiceiuri sociale sănătoa­se tineretului. în cartierul în care stau, se pare că părinţii merg pe calea opusă când echipează pe băieţaşul lor în vârstă de 3 ani, cu puşcă şi şase gloanţe ca să bubuie pe fiecare trecător. Aceasta îi obişnuieşte cu idea de a obţine ceea ce doresc numai lo­vind sau chiar omorând pe alţii.

Din cauză că am îngăduit copilaşului de 6luni să fie "numai plămâni", celui în vârstă de lo ani "numai joacă", adolescentu­lui "numai sporturi de performanţă", fetei adolescente "numai puf şi volănaşe", celui de 35 de ani "numai afaceri şi jocuri de noroc", celui în vârstă de 45 de ani "numai confort", nu este de mirare că cel în vârstă de 55 de aniva fi "numai învins" şi cel de 60 de ani "numai înăcrit-ursuz".

John D. Rockefeller a dovedit că viaţa sănătoasă, plăcută, nu se obţine prin "a lua" ci prin "a dărui". Atunci când cetăţenii re­cunoscători din Cleveland, Ohio, l-au felicitat, el le vorbi din proprie experienţă: "Ândreptaţi gândurile voastre spre lucrurile înalte ale vieţii. Fiţi în serviciul omenirii. Canalizaţi gândurile voastre spre cele folositoare; priviţi înainte pentru a vedea dacă din succesul vostru va ieşi ceva folositor. întrebarea voastră să fie: "care va fi rodul carierii mele?... Va fi el înzestrarea spitale­lor, a bisericilor, a şcolilor şi azilelor?... Fă tot ce poţi pentru ajutorarea tovarăşilor tăi şi făcând astfel, te vei bucura de mult bine în viaţă” (John D. Rockefeller, Sr., "Outlook" 7 oct. 1905, pp. 300-301).

Lui Rockefeller i-a trebuit mai mult de jumătate secol de via­ţă seacă, nefericită şi cale aspră, până ce a găsit unul din secrete­le de bază spre o viaţă adevărată. Este trist că până atunci nu a citit şi nu a păzit sfaturile sănătoase aflate în Cartea Cărţilor: "Cine nu iubeşte pe fratele său rămâne în moarte" (1 Ioan 3:14), "Aveţi aceleaşi simţăminte unii faţă de alţii. NU umblaţi după licrurile înalte ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socoti­ţi singuri înţelepţi” (Romani 12:16).

Nu este nimănui uşor să practice aceste directive prin propria sa putere. Psihiatria modernă se apropie de Biblie când aprecia­ză importanţa dirijării excentrice a fluxului gândurilor, dar psi­hiatria nu poate să asigure suficientă influenţă morală voinţei noastre de a obtine vreun avantaj în faţa unor piedici neplăcu­te. îmi amintesc de acel miros penetrant şi neplăcut ce era într­o seară în sala de aşteptare a cabinetului meu. Acesta emana de la scutecele care nu au fost spălate bine şi totuşi folosite la un copilaş în vârstă de circa două luni. Mama copilului în vârstă de circa 30 de ani a avut nouă naşteri şi şapte din copii sunt în viaţă. Era murdară, gârbovită şi săracă. în mână ţinea câteva zdrenţe pe care le foIosea ca scutece.

Mă simt ruşinat să mărturisesc adevărul că dacă nu aveam mi­la lui Dumnezeu în inimă, după consultaţie i-aş fi cerut ca în vii­tor să caute în altă parte asistenţă medicala. Gândul de a încer­ca să refuz a îngriji această familie, mă chinuia cumplit. De ce să mă mai încurc cu ei şi altă dată? Dar am făcut-o şi altă dată! Cum puteam face altfel când îmi reamintii că Isus a părăsit gloria cerului şi a venit pe pă-mânt pentru că eu însumi aveam nevo­ie de un ajutor serios atât fizic cât şi spiritual? El a venit chiar dacă duhoarea păcatelor mele era mult mai revoltătoare pentru simţurile Lui. Preţul pe care El l-a plătit pentru a mă ajuta, nu poate fi măsurat niciodată.

Da, psihiatria îmi arată că a mă gândi altruist şi la nevoile alt­or oameni este de cea mai mare importanţă, dar numai Cristos poate să-mi asigure şi puterea necesară: ,.Căci oricine vrea să-şi scape viaţa, o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine (din cauza Numelui Meu), o va câştiga” (Matei 16:25).

.....din cauza Numelui Meu...", aici este puterea şi imbol­duh.care poate să ne salveze de egocentrismul nostru.­



Persoane interesate