Boli evitabile < 17. Artrită - de spaima unei pantere


17. Artrită - de spaima unei pantere

Acum câtva timp, un fermier de eirca 45 de ani se prezentă în cabinetul meu spre a mă consulta asupra unei boli abdominale. Am observat că degetele de la ambele mâini îi erau rău defor­mate de o poliartrită reumatică şi l-am întrebat de cât timp are această artrită. De când eram de cea 9 ani răspunse el. "Ân veci­nătatea noastră era o panteră care băga în spaimă toate împre­jurimile. Mergând la şcoală şi întorcându-mă acasă, aveam de trecut printr-o zonă împădurită. De fiecare dată fugeam prin pădure şi eram îngrozit gândindu-mă că pantera ar putea să sară asupra mea. După câteva săptămâni mâinile mele au început să arate aşa cum sunt acum. Ele au fost atunci deformate pentru totdeauna."

Apariţia artritei din cauza fricii sau altor tulburări cmotive este ubişnuită. Noi nu inţclegem mecanismul, dar faptul mâni­festării sale este binecunoscut. Unii oameni care au imobilizate pentru toată viaţa încheieturile lor, au o istorie foarte precisă a încordării emotive. După ce boala s-a instalat, crizele emotive şi tensiunile prelungite o fac şi mai mult simţită. încordări ca de exemplu concediere, divorţ, criză financiară, grija pentru locu­inţa, pierderea unei fiinţe iubite, sunt numai câtiva din agenţii provocatori.

Desigur, artrita poate fi provocată şi de oboseală, de trauma­tisme sau de expuneri la umezeală şi frig, care sunt consideraţi pe drept cuvânt ca factori de stress. Victimele artritei numără numai în Statele Unite două milioane. Mulţi oameni se tem să nu piardă o părticică din fermă sau câţiva metri din curte din cauza pretenţiilor vecinului lor. Topografii dau expertize con­tradictorii. Unui om în asemenea situaţie, cuvintele lui Isus par să fie supărătoare şi nepractice: "Oricui vrea să se judece cu ti­ne şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa” (Matei 5:40).Omul lezat consideră sfatul acesta ca idealist, nepractic şi nepotrivit unor probleme din secolul nostru. Astfel, el se decide sa apeleze la tribunale şi să angajeze un avocat.

Cu multe luni înainte de a fi pe rol cazul său, precum şi în timpul zilelor de încordare al probelor cu martori şi al lunilor de după expertize, glanda sa pituitară, glandele suprarenale şi ti­roide lucrează ore suplimentare pentru a pompa produsele lor în organism. Atunci când judecătorul dă sentinţa, vecinul care a câştigat procesul, îi ia cămaşa, avocatul său îi haina, iar cheltu­ielile de judecată îi iau pantalonii. Adeseori toţi aceşti oameni sfârşesc într-un scaun cu rotile pentru tot restul vieţii lor, cu ar­trită şi invaliditate, un preţ prea mare pentru refuzul lor de a fi ascultat sfatul Domnului.

O discuţie a influenţei fricii asupra organismului nu ar fi com­pletă fără luarea în considerare şi a efectului acestei emoţii asu­pra inimii. îmi aduc aminte de un medic evreu care a citit în ziar o dare de seamă asupra persecuţiilor sângeroase ale evreilor din Rusia unde trăiau multe din rudele sale. Mărturisi unui prieten marea sa frică ce o avea pentru vieţile iubiţilor săi şi un moment mai târziu să prăbuşi mort fiind victima unui cheag de sânge în artera coronariană (care alimentează inima cu sânge). Oare poate frica să grăbească coagularea sângelui aşa cum se întâmplă la tromboza coronariană, acel frecvent ucigaş al inimii`?

Dr. David Macht a dat răspunsul la Congresul anual din 1951 al Asociaţiei Medicale Americane din Atlantic City. în laborato­rul său a măsurat numărul de minute necesare pentru coagula­rea sângelui la 50 de persoane normal de calme şi a comparat acest timp de coagulare cu cel al unui număr de o sută de per­soane nervoase. Iată rezultatul:

Timp de coagulare:

50 persoane calme -12 minute

50 persoane nervoase 4-5 minute

50 pers. foarte nervoase 1-3 minute

Dr. Macht conclude: "Am fost surprins să constat că emoţii­le obişnuite şi acute la persoane sănătoase au o influentă aşa de mare asupra timpului de coagulare” (Journal of the American Medical Association, 26 ian. 1952 pag. 269).

Într-un capitol precedent se arată că atunci când arterele de­vin parţial încărcate de depuneri subţiri de colesterol, circula­ţia sângelui este încetinită fiind posibilă formarea unui cheag care să întrerupă circulaţia.

Dr. Macht arăta că stressul este un factor foarte important care face ca sângele să se coaguleze. Cu alte cuvinte, stressul nu numai că îngustează arterele şi încetineşte mult circulaţia sânge­lui accelerând coagularea, ci de asemenea afectează însuşi sânge­le făcându-I mult mai propice pentru coagulare. De aici vedem influenţa aproape de necrezut a stressului (âncordării) în pre­gătirea şi realizarea procesului de coagulare. Un număr de arti­cole medicale recente au accentuat importanţa stressului în ace­astă stare. (R.H. Rosenman and M. Friedman "Stress Affects Serum Cholesterol and Clotting Time", Medical Newsletter, nov-dec. 1957, p.l; Stewart Wolf "Emotional Tension Alone Is Found to Raise Serum Cholesterol Level", Scope, ian. 6, 1960, p. 1); "Stress and Heart Disease", Modern Concepts of Cardio­vascular Disease, American Heart Association, iulie 1960, p. 599).

Totuşi nu trebuie să atribuim stressului totul şi să ignorăm ceilalţi factori care joacă de asemenea un rol în pregătirea pro­cesului de coagulare, ca de ex, consumul grâsimilor animale, îmbuibarea şi fumatul.

Definiţia Dr. Mans Selye asupra stressului cuprinde nu nu­mai emoţiile de ură, frică şi nelinişte ci include şi factorii externi ca frigul, lumina şi zgomotul. Mulţi indivizi care prin supraali­mentare cu grăsimi sau alte alimente, fumat şi supărări, şi-au creiat condiţiile pentru un atac fatal de inimă, în ciuda aşteptă­rilor, sucombă atunci când umblă pe vânt rece sau curăţă zăpadă cu lopata.

Să nu pierd din vedere nici încordarea pe care soţia mea a ex­perimentat-o în excursia de pescuit. într-o sâmbătă după masă pe la orele 5 am sosit cu soţia şi fiica noastră la Matawan, Onta­rio, Canada. Trebuia să prindem ceva peşte pentru mesele no­astre de duminică. Impreună cu fiica am vâslit într-o barcă spre înşelătoarele cascade ale Motawanului. Pentru noi era un teren nou.

Soţia a rămas în baracă pentru a despacheta şi a aranja lucru­rile pentru noapte. După aceea s-a aşezat aşteptând întoarcerea noastră. A sosit ora 8 dar nici o barcă nu venea pe valurile repe­zi ale râului. S-a făcut apoi ora 9-9,30 dar tot nu apăreau nici so­ţul nici fiica. Dacă soţia mea ar fi devenit nervoasă sau istcrică, ar fi putut contracta o mulţime de stări morbide. Domnul însă i-a reamintit un verset din Biblie, din Psalmul 34 pe care l-a me­morizat înainte de plecarea noastră de acasă: "Am căutat pe Domnul şi El m-a ascultat şi m-a eliberat de toate temerile me­le” (Psalm 34:4). Soţia a căutat pe Domnul şi El i-a dat o re­marcabila eliberare din toate temerile sale, astfel că singură în întuncric şedea pe chei cu felinarul alături.

La ora 10, dinspre mal auzi vocea Lindei în spatele ei: "Tata m-a trimis pe uscat pentru că nu voia să mă aducă prin întune­ric pe apă, curentul fiind prea repede. La început peştele nu a vrut să muşte, dar deodată au început totuşi să muşte de parcă erau într-o casă de flăcări!"

Urmă încă multă aşteptare. Zece şi jumătate şi nici o barcă. Din întuneric, de pe râul învolburat, soţia nu primi nici un ră­spuns la chemările sale. Ea ştia că trebuie să facă tot posibilul ca să menţină felinarul pe chei. Avea motiv să se teamă, dar Dom­nul i-a dat acea pace sufletească care depăşeşte orice pricepere. Nu a intrat în panică şi nici nu a plecat cu felinarul ca să caute ajutor. în schimb, promisiunea Scripturii că Domnul a croit pentru dânsa un caz special, îi dădea o siguranţă liniştitoare. Pu­terea divină i-a adus rezolvarea, deoarece nu era încă ora 11 când obiectul credinţei sale a ajuns în siguranţă la chei.



Persoane interesate