Boli evitabile > 14. Pisici şi crocodili


14. Pisici şi crocodili

Atunci când o pisică întâlneşte pe neaşteptate un câine, i se zbârleşte blana, inima îi bate mai puternic, tensiunea arterială creşte, respiraţia îi este accelerată. Adrenalina şi alte secreţii ale glandelor sunt imediat difuzate în circuitul sângelui deoarece centrul emotiv, stârnit de frică, trimite mesagii de alarmă fulge­rător de rapide în toate părţile corpului. Răspunsul organismu­lui la aceste mesaje se numeşte "reacţie de alarmă". O asemă­nare cu pisica o are şi leul pe care l-am văzut adesea în grădina zoologică. în cuşca lui păşeşte fără răgaz încoace şi încolo de sute de ori într-o zi. Este fricos, fără astâmpăr şi înfrânt. Când se opreşte un moment şi se uită printre gratii, are expresia nelini­ştită, are cute adânci verticale pe frunte. Are exact expresia şi figura unui cetăţean care îşi face declaraţia anuală pentru impo­zitul pe venituri.

În altă parte a grădinii zoologice se află un crocodil. în con­trast cu leul, domnul crocodil zace nemişcat ca un buştean, doar rareori mai clipeşte din ochi. El reprezintă liniştea întruchipată şi cu siguranţă nu se sinchiseşte de ceea ce leii ar putea să spună despre el; nici nu încearcă să se înfrunte cu urşii. Pe faţă are cu­cuie şi zbârcituri cu duiumul, dar niciodată nu a vărsat vreo lacrimă (de crocodil) pentru ele.

Cât de mult trăiesc aceste animale? într-o grădină zoologică am văzut un leu de 25 de ani. Ochii îi erau obosiţi şi mersul ne­sigur. Era cu adevărat ramolit şi în mare parte îi lipsea şi dan­tura. La numai 25 de ani er gata pentru groapă. Este crocodilul bătrân la 25 de ani? Nicidecum! El mai trăie­ste mult timp după ce oasele leului s-au uscat şi au albit zăcând în pustie.

De ce diferă aşa de mult în duratele lor de viaţa aceste două animale? Dr. George Crile a dat răspunsul unui grup de medici în muzeul său clinic din Cleveland. El a crescut multe specii de animale din toată lumea şi de la fiecare animal erau reproduse exact glandele suprarenale şi tiroide.

Leul avea glandele suprarenale mari. El a trăit o viaţă de ma­re încordare şi reacţiile de panică erau manifestări curente. Centrul emotiv al leului era întodeauna solicitat din cauza ab­undenţei de adrenalină în alergările sale obositoare după vreo antilopă iute sau în luptele înverşunate cu alţi lei şi bivoli africa­ni. Leul avea şi glanda tiroidă mare, un indiciu că şi-a petrecut zilele întro-o activatate încordată.

În contrast izbitor, aceleaşi glande la crocodil erau foarte mi­ci. Sistemul lui nervos nu a supus la solicitări aceste glande şi adrenalina nu a bombardat inima sa în mod repetat pentru a produce viteze ameţitoare. Adrenalina nu i-a ridicat tensiunea ca să-i îngroaşe arterele în mod prematur.

La o fiinţă omenească, mărimea glandelor suprarenale şi ti­roide sunt determinate de numărul reacţiilor de alarmă emise de centrul emotiv. Departamentul Sănătăţii Statului New-York a publicat fotografiile a două glande suprarenale ale omului. O glandă era de mărime normală, cealaltă foarte mărită ca rezul­tat al încordării (Health News, Februarie 1955, p. 9). Individul de la care a fost recoltată glanda mărită a murit, probabil, cu mulţi ani înainte din cauză că secreţia mărită de adrenalină a făcut ravagii în una sau mai multe din funcţiile corpului său. El nu numai că şi-a scurtat zilele, dar zilele lui au fost probabil pli­ne de hărţuieli emotive.

Trebuie să reamintim însă, că în mod normal, glandele su­prarenale şi tiroide sunt necesare şi folositoare. Dacă cineva se trezeşte noaptea şi constată că un hoţ a pătruns în locuinţă, fri­ca acţionează centrul emotiv care trimite mesaje acestor glande pentru producerea mărită a hormonilor, dând posibilitatea ini­mii individului să bată mai puternic şi să acumuleze mai multă energie fie pentru o luptă, fie pentru o fugă. Acest surplus de energie oferit de glande poate duce la salvarea vieţii dacă cine­va este fugărit de un leu, sau întâlnit de un răufăcător la drumul mare.

Dacă însă o persoană stă în amiaza mare în toată siguranţa în locuinţa sa şi permite minţii sale să se gândească la spărgători şi la tauri care îl atacă, centrul emotiv va trimite mesaje de alarmă către glande şi inima precum şi tensiunea vor acţiona ca şi când individul ar fi realmente atacat. Cum s-a arătat deja, corpul, în mod normal, are nevoie de aceşti hormoni, dar dacă săptămâni şi luni în şir este supus la suprasolicitări, vor avea loc reacţii dăunătoare.

Încordările (stressul) nu sunt nici pe departe atât de răspun­zătoare pentru o mulţime de boli, cât sunt propriile noastre reac­ţii faţă de aceste încordări. Cabinetul unui medic este plin de oameni suferinzi de aproape toate bolile enumerate în această carte, din cauză că minţâle lor sunt încărcate de mii de grijuri privitoare la bani, sănătatea lor şi a copiilor, etc.

Uneori şi doctorul suferă în acelaşi fel. Recent am avut o pierdere bănească. Pierderea stăruia înaintea mea când m-am dus la culcare. M-am deşteptat apoi la ora 4 mimineata. Nici a doua noapte nu am putut dormi din cauză că eram deprimat. Sunt sigur că glandele mele suprarenale şi alte glande au pompat un surplus de hormoni dăunători organismului meu. Cred că necazul meu ar fi dăinuit mult timp, dar după două zile am avut o mare uşurare când am început să pun în practică acest verset biblic: "Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesa­loniceni 5:18). înainte de a citi acest verset eram victima îngri­jorărilor. După aceea am fost stăpânul lor. Uşurarea pe care am experimentat-o a fost incomparabil mai mare decât cea pe care aş fi dobândit-o înghiţind sedative sau calmante care nu poate să dea pacea interioară, ci doar să oprească vremelnic unele din impulsurile ce pleacă de la centrul emotiv. Mult mai eficace şi permanentă este o altă reţetă din Cartea Cărţilor: "Nu vă îngri­joraţi de nimic, ci în orice lucru aduceţi cererile voastre la cu­noştinţa lui Dumnezeu prin rugăciuni şi cereri cu mulţumiri şi pacea lui Dumnezeu care întrece orice pricepere omenească vă va păzi permanent inimile şi gândurile voastre dacă rămân în Isus Cristos" (Filipeni 4: 6-7).

Cunose încă o reţetă demnă de o mie de dolari. Am prescris­o de multe ori atât la bărbaţi cât şi la femei bolnave. în prezent ea este cu mult mai valoroasă pentru oricine o memorizează şi ia hotărârea ca să-i fie normă în gândire şi vorbire: "Âncolo, fra­ţii mei,'tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească" (Filipeni 4:8,9b).



Persoane interesate