Boli evitabile > 12. Ouă - doar ouă


12. Ouă - doar ouă

"Doctore, împreună cu soţia am călătorit 30 de mile pentru a vorbi cu dvs. Nici unul din noi nu am avut vreodată o boală până acum câteva luni când am contractat insomnia. Acum am­bii luăm pastile pentru somn, uneori două sau mai multe pe no­apte, dar credem că nu aceasta este soluţia. Aveam dureri în ca­vitatea abdominală, dar la o radioscopie nu s-a constatat nici un deranjament. Soţia a început cu dureri de inimă. Un specialist a examinat-o şi a spus cu nu este caz de îngrijorare. Am venit cu maşina în această după-amiază ca să vedem dacă ne puteţi ajuta."

Era o pereche plăcută la vedere pentru cei 70 de ani ai lor. Păreau că au ieşit acum din şcoală. Nu i-am văzut niciodată până acum. în acea după-amiază eram foarte ocupat şi prea aglomerat ca să-i pot ajuta cu ceva. După ce am pus câteva în­trebări doamnei şi am examinat-o superficial fără să găsesc ceva în neregulă, dânsa scoase o scrisoare din buzunar şi îmi zise: "Doctore, ai putea să crezi că sunt nebună, dar tulburările noastre par să fi început imediat după ce am primit această scri­soare. Iat-o, citeşte-o!"

«Dragă George,

Am aflat că aţi vândut nişte ouă lui Harry Bickerstaff. Trebuie să ştiţi că am investit o sumă considerabilă în comerţul cu găini şi sunt în stare să livrez oamenilor din acest mic sat mai multe ouă decât ar putea să mă­nânce. Trebuie de asemenea să ştiţi că comerţul meu suferă dacă dvs. ţineţi câteva găini şi vindeţi ouă lui Harry. Consider deci că ar fi bine să încetaţi!

Marning Caspar»

Am privit-o. Avea ochii plini de lacrimi. Ea continuă apoi: "Am crezut că avem şi noi dreptul să vindem ouă lui Harry. El preferă ouăle noastre maronii de Rhode Island acelora albe ale lui Caspar. Din acea zi, Marning Caspar a refuzat să mai vorbe­ască cu noi când îl întâlneam pe stradă. Ne simţim foarte prost din cauză că nu am avut niciodată o asemenea situaţie. Ne-am frământat foarte mult cu această problemă. Eu cred că tulbura­rea noastră provine de la ouă, numai de la ouă. " Apoi îşi pro­puse că după ce vor ajunge acasă vor abandona comerţul cu ouă. Am sfătuit-o să încerce acest lucru, căci merită. Câteva lu­ni mai târziu, fiica lor mi-a spus că au făcut exact ce şi-au propus şi că niciodată în viaţa lor nu s-au simţit aşa de bine ca acum.

Ei au încetat să mai ia somnifere şi nu au mai avut nici o sufe­rinţă sau necaz. Desigur, ei au avut tot dreptul să continuie a vinde ouă. Desigur ei au considerat că o capitulare în faţa lui Marning Caspar ar fi o nebunie. Oare a fost? Ei au cheltuit deja aproape douăsute de dolari pentru examene radiologice şi alte tratamente, în timp ce câştigul din ouă se ridica abia la câţiva dolari. Exprimată în dolari şi cenţi, afacerea nu era deloc renta­bilă. Pe lângă aceasta, ei ar fi pierdut pacea sufletească a cărei valoare nu se poate preţ.

Mai relatez o întâmplare, fără prea multe comentarii. Un prieten al meu a fost surprins să afle că un pxeot a părăsit am­vonul acum câţiva ani şi s-a apucat să practice medicina. între­bat de ce a făcut aceasta, el a răspuns: "M-am apucat de medici­nă fiindcă am constatat că oamenii plătese mult mai mulţi bani pentru a se îngriji de corpurile lor decât de sufletele lor." Câţiva ani mai târziu, ornul acesta a părăsit medicina şi a devenit avo­cat. Foarte nedumerit, prietenul l-a întrebat din nou şi a primit răspunsul: "M-am apucat de avocatură pentru că am constatat că oamenii plătese mai mulţi bani pentru că îşi fac de cap decât pentru trupul şi sufletul lor."

Ce adevărat era! Astăzi nenumăraţi oameni îşi ruinează tru­pul, miritea şi sufletul din cauză că se încăpăţânează în maniere­le lor egoiste. Mare valoare are proverbul care spune că nebun este omul care zice că nu poate să fie mânios, dar înţelept este omul care nu vrea să fie mânios. Un bărbat şi o femeie au scăpat de insomnie, nefericire şi boală pentru că înaintea drep­tului lor de a vinde ouă au pus îndemnul inspirat al cuvântului lui Dumnezeu: "Şi dacă cineva te sileşte să faci o leghe, fă cu el două" (Matei 5:41). Nebunie? Să mergi o leghe în plus şi să-ţi asiguri pacea sufletească şi un somn liniştit noapte după noap­te? Oricine a făcut acest lucru poate să confirme binefacerile reconfortante din punet de vedere medical pe care le-a experi­mentat pe propriul trup.

Isus, dând îndemnul acesta, cu siguranţă că s-a gândit nu nu­mai la trupurile şi simţămintele noastre ci şi la sufletele noastre: "Orişicine vrea să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, tu lasă-i şi cămaşa" (Matei 5:40).

O astfel de purtare nu se potriveşte cu mândria noastră, dar este cu mult mai preferabilă pentru sănătatea şi fericirea noas­tră. Fiecare din noi trebuie să decidă dacă este mai bine să acţioneze pentru satisfacerea mândriei sau pentru a sănătăţii.



Persoane interesate