Boli evitabile > 1. Părul alb şi ulei de şarpe cu clopoţei


1. Părul alb şi ulei de şarpe cu clopoţei

"Pentru a preveni albirea părului, ungeţi-l cu sângele unui viţel negru care a fost fiert în ulei, sau cu grăsimea unui şarpe cu clopoţei" (S.E.Massengill, A Sketch of Medicine and Phar­macy - Bristol, Tenn., S.E.Massengill Company, 1943 pag.16). Această reţetă vine de la faimosul Papyrus Ebers, o carte de medicină scrisă în Egipt la cca. 1552 î.Cr. Deoarece Egip­tul ocupa o poziţie dominantă în lumea veche medicală, acest Papyrus este de mare importanţă ca document al ştiinţei medi­cale din acele zile.

Cartea cuprinde de asemenea şi prescripţii pentru cei care au pierdut părul: "Atunci când cade părul, un remediu este să se aplice un amestec de şase grăsimi şi anume: de cal, hipo­potam, crocodil, pisică, şarpe şi ţap. Pentru ca să-l întăriţi, ungeţi-l cu dintele unui măgar, zdrobit în miere" (Ibid.).” Un preparat special pentru pieptănătura reginei Schesch, consta din părţi egale de călcâi de câine de vânătoare abisinian, flori de curmal şi copite de asin, fierte în ulei. Preparatul acesta deosebit era folosit ca să crească părul reginei.

Pentru a salva victimele muşcate de şerpi veninoşi, medicii din acele zile le dădeau să bea "apa magică", apă ce a fost vărsată deasupra unui idol special (Scope - Summer 1955 pag. 13). La răni adânci, ei aplicau sânge de vierme şi gunoi de asin. Deoarece bălegarul de asin era încărcat cu spori de bacil tetanic, nu era de mirare că tributul plătit de răniţi era mare.

Papyrus Ebers cuprinde multe sute de remedii pentru boli diferite. Medicamentele includ "sânge de şopârlă, dinţi de porc, carne putrezită, grăsime rău mirositoare, umezeala din urechile unui mistreţ, grăsime din lapte de gâscă, copite de asin, grăsime de animale din diferite surse, excremente de animale inclusiv de la fiinţe omeneşti, măgari, antilope, câini, pisici, până şi de la muşte” (Massengill, op. cit. pag. 16-17). Aproximativ în timpul când a fost scrisă această carte egip­teană, s-a născut şi Moise în Egipt. Cu toate că părinţii săi erau israeliţi, el a fost crescut la curtea împărătească şi "a în­văţat toată înţelepciunea egiptenilor” (Faptele apostolilor 7:22). Nu este nici o îndoială că el a fost familiarizat cu toată ştiinţa medicală din timpul său. Multe mii de israeliţi au cunoscut de asemenea şi fără îndoială că au şi folosit unele remedii men­ţionate în Papyrus Ebers. Totuşi, atunci când Moise a condus marea mulţime de israeliţi afară din Egipt, Domnul le-a dat cea mai însemnată promisiune: "Dacă vei asculta cu luare aminte glasul Domnului Dumnezeului tău, dacă vei face ce este bine înaintea Lui, dacă vei asculta de poruncile Lui şi dacă vei păzi toate legile Lui, nu te voi lovi cu nici una din aceste boli cu care am lovit pe egipteni, căci Eu sunt Domnul care te vindecă" (Exod 15:26).

„...nici una din aceste boli..."! Ce promisiune! Nu au fost chinuiţi de secole de aceste boli atât egiptenii cât şi israeliţii? Practic, reţetele din cărţile lor medical.e nu au folosit la nimic, ba de multe ori acestea au adus mai mult rău decât însăşi bolile. Domnul a făcut acum o promisiune fantastică pentru a elibera pe israeliţi de toate bolile egiptenilor. Dumnezeu a dat lui Moise un număr de legi care fac parte şi astăzi din Biblia noastră. Dar aceste directive medicale divine erau cu totul diferite de acelea din Papyrus Ebers şi cu siguranţă, Dumnezeu nu le-a copiat pe cele ale autorităţilor locale din acele zile. Instruit în universităţile regale de medicină, ar fi avut Moise destulă încredere să accepte inovaţiile divine fără să adauge unele din remediile pe care le-a învăţat? Din relatarea biblică descoperim că Moise a avut atâta încredere în legile lui Dumnezeu încât nu a introdus în instrucţiunile inspirate nici măcar un singur curent din concepţiile greşite ale timpului. Dacă Moise ar fi cedat înclinaţiei naturale de a fi adăugat cât de puţin din cele învăţate în universităţi, pe atunci cele mai moderne, noi am fi putut găsi astăzi în Biblie nişte prescripţii cam de felul acesta: "călcâiul unui câine de vânătoare abisinian" sau "dinte de măgar, strivit în miere", fără să mai menţionăm alte medicamente pe care medicii vremii le-au compus din murdărie de câini, pisici sau muşte, încărcate cu bacterii.

Instrucţiunile divine, nu numai că erau lipsite de practici primejdioase, dar aveau multe şi amănunţite recomandări pozitive. Să ne uităm în treacăt la influenţa acelor instrucţiuni pozitive în istoria prevenirii bolilor infecţioase. Multe sute de ani, lepra, acea boală infecţioasă, a omorât nenumărate mi­lioane de oameni în Europa.

Proporţiile teribilei maladii printre europeni sunt date de dr.George Rosen, profesor de sănătate publică la universitatea din Columbia, care relatează următoarele: "Lepra a adus cea mai mare nenorocire care şi-a întins umbra asupra vieţii omenirii medievale. Frica de toate celelalte boli luate la un loc, nici nu se poate compara cu teroarea răspândită de lepră. Nici moartea neagră din secolul al patrusprezecelea (epidemia de ciumă în Europa în anii 1348-1349), sau apariţia sifilisului spre sfârşitul secolului al cincisprezecelea, nu a produs o asemenea stare de groa­ză... încă de la începutul evului mediu, ea a început să se ră­spândească mai larg în Europa şi a devenit o problemă serioasă socială şi de sănătate. Ea era o boală epidemică răs­pândită în special printre săraci şi a atins maximul de teroare în secolele treisprezece şi patrusprezece" (George Rosen, History of Public Health - New-York, MD Publications, 1958, pag. 62-63).

Ce au putut oferi medicii pentru a opri ravagiile mereu cres­cânde ale leprei? Unii credeau că ea a fost "produsă în urma consumului de alimente fierbinţi puternic condimentate cu piper, usturoi, preparate din carnea porcilor bolnavi". Alţi medici erau de părere că ea era produsă de conjunctura rău voitoare a planetelor. Bineînţeles, sugestiile lor de prevenire erau cu totul fără valoare.

O altă plagă care a întunecat evul mediu (mediu timpuriu) şi l-au făcut într-adevăr negru, a fost ciuma neagră. Numai în secolul al patrusprezecelea, acest ucigaş a luat viaţa la una din patru persoane, o estimare totală de şaizeci de milioane. A fost cel mai mare dezastru înregistrat vreodată în istoria omenirii: "Măturând totul, această plagă a adus cu sine panică şi zăpăceală... Morţii erau azvârliţi talmeş-balmeş în gropi imense săpate în grabă în acest scop şi trupuri în putrefacţie zăceau pretutindeni în case şi pe străzi. Groparul şi medicul erau aruncaţi în aceiaşi groapă mare şi adâncă. Testatorii şi moştenitorii, precum şi executorii erau aruncaţi împreună din acelaşi furgon, în aceiaşi groapă" (Fielding Garrison, History of Medicine - Philadelphia, W. B. Saunders Co., 1929 pag. 187).

Ce urmări au avut majoritatea plăgilor din întunecatul ev mediu, ne spune George Rosen: "Conducerea a fost luată de către biserică deoarece medicii nu mai aveau nimic de oferit. Biserica a luat ca principiu de orientare conceptul de con­tagiune aşa cum a fost concretizat în Vechiul Testament... Această idee şi consecinţele sale practice sunt definite cu mare claritate în cartea Leviticul...

Odată ce diagnosticul de lepră a fost stabilit, bolnavul era izolat şi exclus din comunitate. Urmând preceptele expuse în Levitic, biserica a preluat sarcina de a combate lepra. Ea a trecut la primul său pas eroic în stârpirea sistematică a bolii" (Rosen op. cit. pag. 63-65).

Măsurile sunt prescrise în Levitic 13:46: "Câtă vreme va avea rana... este necurat. Să locuiască singur; locuinţa lui să fie afară din tabără."

Alţi istorici atribuie Bibliei apariţia unei noi ere în controlul efectiv al bolii: "Legile împotriva leprei, expuse în Levitic 13, pot fi privite ca primul model de legislaţie sanitară" (Ar­turo Castiglione, A History of Medicine, New Jork, Alfred A. Knopf, Inc., 1941, pag. 71).

Imediat ce naţiunile europene au văzut că carantina prevăzu­tă de Biblie a adus boala (lepra) sub control, ele au aplicat aceleaşi metode şi principii şi împotriva ciumei negre. Rezul­tatul a fost la fel de spectaculos şi milioane de vieţi au fost salvate.

Dacă această plagă mortală ar fi continuat necurmat, multe celebrităţi ale Renaşterii nu s-ar fi născut niciodată, sau ele ar fi putut să moară înainte de timp. Astfel istoria Europei a fost puternic influenţată din cauză că oamenii au început să pună în practică indicaţiile date de Dumnezeu israeliţilor: "Dacă vei asculta cu luare aminte vocea Domnului Dumnezeului tău... nu voi lăsa nici una din aceste boli asupra ta..."



Persoane interesate