Biserica sau Adunarea > Concluzie


Concluzie

Desigur, înaintea lui Dumnezeu sunt, în final, rezultatele veşnice ale oricărei lucrări a Trezirii.

În ansamblu, ea a dat o înfăţişare frumoasă de vitalitate în întreaga creştinătate din Occident; ea a fost însorită, de altă parte, de un elan misionar în ţările păgâne, demn de admirat. Ea a adus o înviorare reală, prin naşterea din nou a multor suflete scoase din catolicism sau protestantism. Din punct de vedere ecleziastic, se va vedea, urmând istoria bisericii romane, ce mişcări a produs în ea; în bisericile protestante din toate ţările, am putut vedea că a produs tot felul de dizidenţe. Ele aveau să ajungă la formarea unor biserici eliberate de tutela mai mult sau mai puţin puternică a statului şi, pentru multe, de ierarhia ecleziastică. Unele „biserici libere" au văzut în adevăr ziua, după 1840, atât în Elveţia cât şi în Franţa, în Germania etc, după exemplul Scoţiei şi Angliei. Nu avem să-i prezentăm istoria. În prezent se poate estima că cele 260 milioane de protestanţi în lume se împart în mai mult de 250 biserici, denominaţii sau secte, de o importanţă numerică foarte inegală. Această „explozie" a bisericilor a început chiar de la Reformă, dar este de netăgăduit că Trezirea a mărit-o şi mai mult.

Fărâmiţarea aceasta a creştinătăţii în părţi separate între ele este foarte evident tăgăduirea unităţii practice a Bisericii lui Dumnezeu, formată din toţi credincioşii. Exista o cu totul altă cale oferită Bisericii chemată să se trezească, dar ea n-a mers pe ea. „Copiii lui Dumnezeu, chemaţi să se adune pe temeiul unităţii trupului lui Cristos, ale cărui mădulare sunt, au refuzat să facă lucrul acesta. Ca şi Israel (Isaia 49:5), Biserica nu s-a strâns la un loc" (H. R.). Dar calea aceasta pe care o deschidea Trezirea evanghelică - de a se strânge laolaltă numai spre Cristos, în afara lumii, a oricărei biserici organizate de oameni, a oricărui „sistem" omenesc - nu era pentru aceasta mai puţin cea care se impunea şi care continuă să se impună oricui a înţeles chemarea cerească a Bisericii şi prezenţa Duhului Sfânt aici pe pământ.

Lucrarea pe care Dumnezeu a făcut-o ca aceasta să fie adusă la lumină formează cealaltă faţă a Trezirii asupra căreia avem să ne oprim acum.



Persoane interesate