Biblia este totuşi adevărată > 3. Mărturia fizicii


III. MĂRTURIA FIZICII

Acum vom părăsi dărîmăturile, templele, vom lăsa la o parte tăbliţele, inscripţiile de pe monumente, sulurile, cilindrii, papirusurile şi vom trece în alt do­meniu.

Voi cere unei alte ramuri a ştiinţei să vină să ne răspundă la întrebarea noastră: E Biblia adevărată? Am luat o ramură a ştinţei care e foarte dezvoltată astăzi: FIZICA.

În fizică nu e vorbă de bîjbăială, căci azi se lucrea­ză cu aparate de mare precizie, care verifică susţine­rile ei. BIBLIA de altfel nu are pretenţie că ar fi un tratat de ştiinţă. Ea nu a fost scrisă de savanţi, ci de oameni simpli: unul cioban, alţii pescari, unul culegător de smochine, altul paharnic, altul făcător de corturi. Şi ţin să menţionez că nici eu nu sînt om de ştiinţă, ci doar un umil vestitor al Evangheliei.

Eu însă voi lua spusele unor savanţi sau a unor bărbaţi competenţi în ale fizicii şi vi le voi prezenta. Ţin să precizez că, cu cît autorii Sfintelor Scripturi nu au fost savanţi şi nici ştiinţa din vremea lor nu era de acord cu spusele lor, cu atît mai mult străluceşte ade­vărul dat pe paginile Bibliei despre care savanţii de azi vin şi spun: DA, e adevărată.

Iau doar vreo trei sîmburi de adevăr de pe paginile Bibliei. Sînt mai multe destăinuiri de adevăruri ştiinţi­fice, dar eu mă mărginesc la atît acum.

Unii necredincioşi afirmă că Biblia se bate cap în cap cu ştiinţa. Dar nu e adevărat. Ei spun aşa din cauza că n-au cercetat-o. Şi lor li se potrivesc cuvin­tele Domnului Isus: "Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu...” (Matei 22:29).

1. Legea atracţiei universale

Un sîmbure de ştiinţă e afirmat în epistola apostolului Pavel către coloseni cap.1:17. Aici spune aşa: "EL (CRISTOS) este mai înainte de toate lucrurile şi toate se ţin prin EL....” Deci, toate lucrurile, UNIVERSUL întreg, se ţine prin CRISTOS. Ce zice ştiinţa în pri­vinţa aceasta? Recunoaşte ea vreo lege care să confirme aşa ceva? Ea vine şi spune printr-un mare savant, Newton, care a trăit între anii 1642-1727, că există în Universul acesta o lege, pe care el a numit-o "legea atracţiei universale".

Datorită acestei legi, lucrurile sînt aşa cum sînt, în lumea atomilor şi în lumea astrelor. Pămîntul întreg, ba chiar lumile între ele, stele, sori, planete, nebuloase, toţi aştrii, sînt legaţi laolaltă cu această lege. O dovadă clară e pămîntul nostru, care se învîrteşte în jurul soa­relui şi nici nu se apropie, nici nu se depărtează de minunatul izvor al luminii şi al căldurii.

Dacă ne-am apropia, am da buzna peste soare, ne-­am pîrjoli, iar dacă ne-am depărta, am îngheţa cu toţii. Deci, toate sînt ţinute pe traiectoriile lor.

Biblia spune că "toate se ţin prin El", prin CRISTOS, sau cum spune în altă parte că "ţine toate lucru­rile cu Cuvîntul puterii Lui" (Evrei 1:3).

Nu e nici o contrazicere între ce zice Biblia şi ce spune fizica. Există o forţă, care le ţine pe toate; că tu o numeşti lege, iar Biblia spune că e Cuvîntul pu­terii Lui, deosebirea este doar de termeni, nu de faptul în sine, recunoscut şi de o parte şi de altă parte.

Da, există o aşa forţă. Newton a arătat această lege, descoperită de el, într-o carte numită: "Principiile matematice ale filozofiei naturale" editată prin 1687.

Cît de mare e această forţă de atracţie! S-a calcu­lat că pentru a ţine pămîntul legat de soare, fără forţa de atracţie, ar fi necesare funii atît de groase, încît fiecare să poată suporta greutatea de o mie kg şi ar trebui ca aceste funii să fie atît de dese de jur împre­jurul pămîntului încît nici măcar un şoarece să nu-şi poată face loc printre ele. Şi totuşi, fără nici o funie din acestea, pămîntul e legat de soare.

Cel ce le-a făcut, le ţine cu forţa Sa şi ele îşi ur­mează cursul lor. "Ridicaţi-vă ochii în sus şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri? Cine a făcut să meargă după număr, în şir, oştirea lor? El le cheamă pe toate pe nume; aşa de mare e puterea şi tăria Lui, că una nu lipseşte..." (Isaia 40:26).

Dacă n-ar fi această forţă, toate corpurile cereşti n-ar mai avea orbite, ar fi în stare de haos. Chiar pămîntul n-ar mai avea ziua şi noaptea, n-ar mai avea anotimpuri, n-ar fi mişcarea în jurul soarelui şi prin urmare n-ar mai fi viaţă. Ce puţin cugetăm noi însă la toate acestea!

2. Greutatea aerului

Un alt sîmbure de adevăr ştiinţific, pe care-l avem pe paginile Bibliei, îl găsiţi în cartea lui Iov 28:25, unde spune: "A rînduit greutatea vîntului". Aici se afirmă că vîntul, aerul, are greutate. Multă vreme unii oameni au rîs de versetul acesta.

Cum, ziceau ei, aerul, vîntul are greutate? Auzi ce spune Biblia? Şi erau oamenii învăţaţi ai vremii lor, căci cei simpli nu se împiedecau de aşa ceva. Chiar dacă nu înţelegeau, ei credeau că Dumnezeu ştie mai mult decît ei, pe cînd cei cu pregătire, găseau pricină de poticnire. Ei nu simţeau greutatea aerului şi nu puteau pricepe cum afirmaţia aceasta a Bibliei să fie adevărată.

Au trebuit să treacă multe secole, pînă ce Toricelli în anul 1643 a constatat că da, aerul are greutate şi a dovedit pe cale experimentală, că atmosfera are pre­siune (1,033 kgf/cm2).

E adevărat că noi nu ne dăm seama de greutatea aerului. Asupra noastră apasă cîteva mii de kg. Sim­ţim careva această greutate? Nu, desigur niciunul şi totuşi ea există. Fizica dovedeşte că există. Aparate de precizie pot oricînd demonstra greutatea aerului.

Iov a trăit în perioada patriarhală, pe la anul 2000 în.Cr., iar Toricelli constată presiunea aerului în anul 1643, deci au trebuit să treacă mai bine de trei mii şase sute de ani, de la afirmarea adevărului în Biblie, ca ştiinţa să vină să confirme că vîntul, aerul are greu­tate, că Biblia este adevărată.

De unde ştia Iov să scrie acest adevăr? El n-a avut coloana de mercur folosită de Toricelli şi nici oamenii învăţaţi din vremea lui nu aveau idee de greutatea aerului. De unde a ştiut el acest adevăr? Din inspiraţie divină. Nimeni n-a crezut aşa ceva şi nici nu putea să conceapă aşa ceva, au rîs de el, l-au tăgăduit, dar adevărul a ajuns să fie confirmat.

Dacă Biblia nu e carte inspirată de Dumnezeu, de unde a prins Iov această descoperire? Cu ce puteţi explica această afirmaţie a lui? Nu există alta decît că Iov, fiind inspirat, scrie acest adevăr. "Căci toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu", aşa spune apostolul Pavel lui Timotei (2 Timotei 3:16) şi bine era dacă oame­nii credeau mărturia ei de la început, puteau căuta să verifice şi desigur nu trebuiau să treacă atîtea mii de ani pînă la confirmare.

3. Totul din atomi

Un alt text care e de foarte mare importanţă în ceea ce priveşte fizica şi care se confirmă azi în totul adevărat, îl găsiţi în epistola către evrei 11:3 "Prin credin­ţă pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvîntul lui Dumnezeu, aşa că tot ce se vede, n-a fost făcut din lucruri care se văd..."

Deci tot ce se vede pe pămînt, în apă, în aer, în marele cosmos, totul a fost făcut din lucruri care nu se văd. Ce are de zis fizica în privinţa aceasta?

Eu vă dau un mic extras dintr-o conferinţă a pro­fesorului universitar I.Gh.Popescu, ţinută în sala Dales din Bucureşti la 5 febr.1951. El spunea aşa: „...Ştiinţa ne învaţă că toate obiectele şi substanţele de pe pămînt, chiar pămîntul însuşi, soarele, luna şi tot ce există în lume, sînt forme şi înfăţişări diferite ale aceleeaşi materii. Ele sînt alcătuite toate din corpu­şoare foarte mici, care nu se pot observa încă şi care poartă numele de atomi."

"Ca să înţelegem mai bine cum arată atomul de hidrogen, să presupunem că el s-ar mări de un milion de milioane de ori. Dacă şi noi am creşte de un milion de milioane de ori, am fi atît de mari, încît pămîntul întreg, ar fi cît un bob de mazăre în palma noastră. Diametrul atomului astfel mărit, ar fi abia de o sută de metri, electronul ar arăta ca o sferă cu raza de 36 cm, care ar alerga repede rostogolindu-se pe un drum în formă de cerc puţin alungit, cu o rază de 50 m. În centrul acestui cerc alungit, se află nucleul, protonul pe care trebuie să-l căutăm cu foarte mare atenţie, căci el este mic, cam cît un bob de mei...".

Aşa spune fizica: Universul e construit din atomi. Scriitorul epistolei către evrei, spune că tot ce se vede, n-a fost făcut din lucruri, care se văd. Deci, fizica nu contrazice adevărul acesta, din contră, spune că totul e făcut din corpuşoare mici nevăzute, numite atomi.

O altă mărturie, pe care o dau, e a ing.fizician Th.Tauth. în articolul "În pragul necunoscutului" apărut în revista "Ştiinţă şi Tehnică" nr.1/1966 spune: "Mi­croscoape ionice cu măriri de cîteva milioane de ori l-au ajutat să vadă atomul". Vă rog observaţi deosebirea: în 1951, atomul era încă nevăzut, iar în 1966 datorită progresului mare al ştiinţei, a ajuns să fie vă­zut. Şi el continuă:... "Acceleratoare de particule, adevărate uzini gigantice, i-au permis să pătrundă şi mai adînc în tainele materiei, el a reuşit să cunoască structura atomului şi cea a nucleelor atomice, să des­copere "cărămizile" din care este ridicat edificiul grandios al lumii materiale, particulele elementare...".

„...Cele două lumi, Macrocosmosul şi Microcos­mosul se întrepătrund. Ele nu sînt altceva decît două extreme de scară ale Universului material guvernat de aceleaşi legi".

Deci lumea întreagă este construită din aceleaşi "cărămizi" nevăzute, atomii. Iar Biblia susţine că tot ce se vede, n-a fost făcut din lucruri care se văd. Mi­croscoapele acestea uriaşe, ionice, au ajuns să con­firme adevărul Biblic. Versetul rămîne în picioare. To­tul este făcut din atomi.



Persoane interesate