Americanizarea creştinismului > 8. Există alţii care au făcut ceva mai bun ca americanii?


8. Există alţii care au făcut ceva mai bun ca americanii?

În ultimii 100 de ani, cele mai importante evenimente din istoria creştină nu au avut loc în occident. America nu a avut nimic de-a face cu cele mai măreţe manifestări ale credinţei creştine din secolul nostru.

Cele mai impresionante lucrări ale lui Dumnezeu în ultima sută de ani sunt rodul activităţii a trei oameni care nu au pielea albă şi care s-au desfăşurat în ţări cu populaţie de altă culoare decât cea albă! Trei oameni v-au lăsat vouă non-americanilor, o mărturie că se poate face ceva mai bun. Toţi cei trei lucrători sunt din Orientul Îndepărtat: Bakht Singh în India, Prem Pradham în Nepal şi Watchman Nee în China. Toţi au ridicat biserici şi aceste biserici au avut o rată de păstrare a convertiţilor atât de mare încât nici o misiune occidentală şi nici o organizaţie religioasă nu a egalat-o vreodată.

În toate cazurile lucrarea şi biserica au fost atât de centrate în Cristos încât noi occidentalii nici nu putem pricepe. Toate cele trei lucrări sunt unice şi deosebite ca forţă. Toate au avut o rată de păstrare a convertiţilor foarte mare, dar cea a lucrării lui Prem Pradham a fost de-a dreptul fenomenală. (Cea a lui Bakht Singh a urmat-o de aproape.) Toate cele trei lucrări şi-au păstrat roadele.

Lucrarea din India a fost indigenă. Cea din Nepal a fost atât de indigenă cât şi organică. Fiind indigenă în expresia ei şi unică pentru cultura nepaleză, ea s-a integrat poporului nepalez.

Dar iată ce am făcut noi, americanii. Dacă lucrările lui Pradham şi Singh ar fi fost în America şi dacă ei ar fi fost anglofoni, influenţa lor ar fi fost uriaşă. Dacă ei ar fi fost americani, ei ar fi influenţat lumea întreagă. Mii, chiar zeci de mii de oameni ar fi stat la picioarele lor. Dar ei n-au fost americani. N-au fost albi. Şi lucrarea lor era prea puţin occidentală. Aşa că nici un american nu a folosit prilejul ca să înveţe de la ei.

Asta nu e tot.

Mulţi dintre misionarii occidentali (americani şi britanici) i-au urât pe ei, pe colucrătorii care au muncit alături de ei şi bisericile lor. Ceilalţi i-au dispreţuit sau i-au tratat ca şi cum n-ar fi existat. Aceşti oameni au fost deseori atacaţi şi vorbiţi de rău ca nişte răufăcători. Unii au făcut tot ce le-a stat în putere ca să-i distrugă pe ei şi lucrarea lor.

De ce?

Pentru că lucrarea lor era indigenă şi nativă.

Aşa ceva ne îngrozeşte! De ce?

Nu ştiu! Probabil pentru că aceşti oameni făceau cel mai mare păcat: nu depindeau de banii americani. Absolut deloc. Aceasta nu numai că i-a îngrozit pe misionarii americani, dar i-a terorizat. Dacă nu eşti dependent de banii lor înseamnă că nu poţi fi controlat de ei. Nici convertiţii tăi nu pot fi controlaţi. Iar dacă lucrarea ta este organică, atunci ea va fi atractivă şi creştinii din bisericile americanizate vor veni în bisericile tale pentru că în ele ei se vor putea integra. Asta ne sperie pe noi! Aceasta este o ameninţare pentru noi. De ce? Pentru că ne loveşte la bază, afectându-ne financiar şi numeric. Nimeni din America nu este lăudat dacă tu urmezi un lucrător nativ. Când aceasta se întâmplă noi pierdem bani.

În al doilea rând, cei ce sunt nativi observă dacă o biserică care se naşte este potrivită pentru ei! Ei vor părăsi bisericile americanizate şi vor merge „acasă”. Aceasta s-a întâmplat în China şi în India. Mulţi oameni au părăsit bisericile americanizate. Misionarii erau foarte mânioşi din cauza aceasta. Ar fi trebuit să fie invers. Ca misionari, ar fi trebuit să fie scopul nostru să-i vedem pe creştini părăsind ceea ce este neorganic mergând la ceea ce este organic. Noi nu trebuie să ne aprindem dacă ei fac aşa.

Oricine poate vedea diferenţa clară între cele două expresii diametral opuse ale credinţei creştine. Localnicii s-au bucurat; misionarii au atacat!

Da, o experienţă locală a trupului lui Cristos îi îngrozeşte pe misionarii americani şi britanici mentalitatea lor imperialistă. Şi pe organizaţiile religioase. Noi suntem ameninţaţi de o lucrare nativă care este în întregime în afara influenţei noastre. Dacă lucrarea are succes noi suntem şi mai umiliţi! Iar dacă este şi minunată devenim turbaţi!

Cele două lucrări, cu fonduri puţine şi întruniri pline de oameni săraci, erau în măsură să umbrească tot ce a făcut Occidentul în cele două ţări! Sau în America!

Acele lucrări nu aveau nimic din mentalitatea vestică cu strane şi amvoane, cu şcoli biblice şi pastori.

Revin însă la problema ruşinii. Pe noi nu ne-a interesat să învăţăm de la aceşti oameni. Ne putem da seama astfel de mentalitatea americană: nimeni nu a venit să înveţe de la cei doi bărbaţi!!!

Ţine cont că în America şi în toată lumea anglofonă sunt zeci de mii de tineri care învaţă în seminarii şi în şcoli biblice. În fiecare săptămână creştinii se duc cu grămada la seminarii, conferinţe, încercând să afle tot mai mult despre Cristos. Ei vin din toată lumea anglofonă pentru a sta la picioarele câtorva pastori cu succes. Însă cele mai bune lucrări creştine făcute pe această planetă în ultima sută de ani au trecut neobservate.

Te îndoieşti de asta? Încearcă să găseşti ceva despre lucrările acestor oameni în orice carte de istoria activităţii misionare! Încearcă să afli istoria lor. Nee, va avea două propoziţii. Pradham, poate o propoziţie, sau niciuna. Pentru Occident Singh nici nu există!

Dar asta nu e tot.

Sute de mii de occidentali au stat la picioarele slujitorilor americani, dar niciunul nu a mers în India să stea la picioarele lui Bakht Singh. (Unii l-au vizitat pentru câteva zile! Cu siguranţă nimeni nu a stat trei ani de zile!)

Nici măcar un occidental nu a stat vreodată la picioarele lui Prem Pradham. Niciunul. Şi s-ar putea ca el să fie cea mai proeminentă figură a istoriri bisericii din ultima mie de ani.

De ce au fost trecuţi cu vederea? Pentru că ei nu erau occidentali, pentru că pielea nu le era albă, stilul lor era diferit, cultura străină, bisericile organice... cu alte cuvinte complet diferiţi de expresia occidentală. În plus, cine vrea să stea alături de nişte oameni pe care misionarii iau defăimat aşa de tare!

Noi suntem americani! Ei erau indieni, noi americani. Ei erau nepalezi, noi, americani.

Dragul meu, ascultă-mă!

Pe noi, americanii nu ne interesează creştinismul indigen.

Pe noi, americanii, nu ne interesează o biserică diferită, unică, care se autofinanţează, autonomă, şi indigenă în ţara voastră. Noi ştim doar un lucru, să vă dăm creştinismul şi biserica americană. Altă posibilitate nu aveţi! Vom sta împotriva voastră cu toată puterea, banii şi influenţa pe care o avem dacă încercaţi să aveţi un creştinism nativ, organic.

Nici un profesor de misiologie n-a sugerat vreodată tinerilor, care studiază în America ca să devină lucrători creştini, să meargă şi să viziteze India şi Nepalul. Nici un bord de misiune sau vreo organizaţie religioasă nu au mers vreodată să studieze modul de lucru al acestor oameni şi să înveţe din viaţa lor!

Mulţi dintre noi i-au atacat cu înverşunare.

De ce?

Pentru că suntem orbi. Şi occidentali! Cei mai mulţi dintre noi suntem orbi să vedem Eclesia, viaţa bisericii, o comunitate de credincioşi! Nici nu putem concepe ca acestea să fie indigene.

Noi n-am auzit niciodată de termenul organic. Nu ştim ce înseamnă. Americanii nu ştiu nimic de viaţa bisericii. Noi cunoaştem doar „biserica”, aşa cum ne-a fost ea dată de reformaţie... o întâlnire de o oră pe săptămână care are loc duminica dimineaţa. Asta-i tot.

Mai rău este că noi nu putem vedea complexul nostru de superioritate. Nici măcar nu ne dăm seama că îl avem. Pentru noi, el este ca aerul pe care-l repirăm. Şi niciodată nu ne vom schimba.

De asemenea, noi cunoaştem puţin despre cruce.

Dar cel mai rău lucru este, că noi niciodată nu am participat la o întâlnire a unui trup organic de credincioşi. Nici în ţara voastră, nici în a noastră. În întreaga noastră istorie, noi nu am văzut vreodată o biserică americană, care să se potrivească cu cultura noastră, să fie indigenă şi organică. Probabil ne întrebăm cam cum ar arăta.

Înţelegi ce spun? De când este America, noi nu am văzut o expresie americană organică a vieţii bisericii!!!

Probabil că mai greu găseşti în America o biserică indigenă organică decât oriunde pe pământ.

Avem nevoie de ceea ce şi voi aveţi nevoie. Şi vouă şi nouă ne lipsesc aceleaşi lucruri.

Sunt convins că cei mai mulţi creştini americani nu s-ar deplasa 100 de kilometri ca să vadă o Eclesie organică. Şi dacă totuşi sunt interesaţi, se duc doar la o întâlnire. Foarte probabil că vor spune că nu-i mare lucru ce au văzut! Sau cel puţin nu va fi prea important pentru ei, pentru evanghelizare, pentru activitatea misionară sau pentru nevoia disperată de a avea o reală viaţă a bisericii.

Acum ai înţeles o frântură din mentalitatea imperialistă americano-britanică care urmăreşte colonizarea credinţei creştine. Aceasta este realitatea dură a lipsei de respect şi a dispreţului inconştient pentru cultura altor popoare, pentru ceea ce este indigen şi pentru ceea ce este o lucrare a voastră, în ţara voastră.

Noi nu avem o biserică organică, după cum nici voi nu aveţi. Noi avem nevoie de ea, la fel şi voi. Suntem la fel. Poate exista o biserică nativă, organică şi indigenă în ţara voastră? Cine va îndrăzni să o înceapă? Cum se ajunge la aşa ceva?



Persoane interesate