Americanizarea creştinismului > 7. Ironia


7. Ironia

Aveam nouăsprezece ani când am auzit prima dată acest secret. Un misionar mi l-a împărtăşit pe când eram student la un seminar din Europa. De atunci l-am mai auzit de sute de ori.

Atunci când misionarii şi membrii organizaţiilor religioase americane vin ca un şuvoi în Estul Europei, înrolând noi pastori şi lucrători cu ajutorul dolarilor fără număr, îndoctrinându-i apoi cu metodele noastre, cu stilul nostru şi dându-le mentalitatea noastră... undeva adânc în lăuntrul nostru noi nu suntem mândri de credinţa creştină din America! Nici de bisericile noastre. Mulţi misionari când vin în ţara voastră sunt ruşinaţi de bisericile americane. Da, noi avem credinţa creştină americană! Şi noi nu putem deloc să ne lăudăm cu creştinismul pe care îl lăsăm în ţara noastră când venim la voi. Atunci de ce îl exportăm vouă?

Mulţi misionari americani merg în misiune pentru că ei consideră că creştinismul a falimentat totul în America. Misionarii şi membri organizaţiilor religioase au renunţat să mai facă ceva în America. În ochii lor, în America, biserica este falimentară. De aceea vin ei la voi, sperând că acolo vor face o treabă mai bună. Ei încearcă să facă în ţara voastră ceea ce nu s-a putut face aici.

Întreabă-i.

Aceasta este ironia. Vă dăm un creştinism falimentar. Vă dăm vouă, în ţara voastră, ceva ce aici este falimentar.

Dacă vei întreba pe un lucrător american de ce face aceste lucruri, s-ar putea să primeşti următorul răspuns: „Creştinismul american nu este eficient în America din cauza americanilor. Noi suntem prea bogaţi. Dar, va fi eficient în România şi Albania pentru că voi sunteţi săraci”.

Ei bine, creştinismul american şi biserica lui sunt de compătimit. Metodele şi ritualul lui, Evanghelia şi viziunea lui superficială, biserica lui de suprafaţă nu vor fi mai eficiente într-o ţară săracă, după cum nu sunt eficiente într-una bogată.

Dragi compatrioţi, dacă acesta este singurul motiv pentru care mergeţi peste mări şi ţări, şi dacă tot ce aveţi de oferit este creştinismul american îmbunătăţit cu câteva inovaţii preferate, atunci... vă rog, veniţi acasă. Cât timp staţi acolo sunteţi o ameninţare.

Opriţi-vă pentru un moment şi gândiţi-vă ce faceţi. Găsiţi un lucrător creştin local şi, cu banii americani, îl aduceţi în organizaţia voastră. Faceţi din el o copie leită a slujbei, lucrării şi a organizaţiei. O copie a voastră şi a Americii. Indiferent că este în Est sau în Vest, că este din junglă sau de la oraş, că este barbar sau student la universitate, voi folosiţi acelaşi manual scris în America plin de metodele şi modul de gândire american. Nu contează unde mergeţi. Voi folosiţi acelaşi manual în fiecare neam, trib, cultură şi limbă. Observaţi că lucrarea voastră este americană? Indiferent de diferenţa de cultură în care ajungeţi, voi folosiţi acelaşi manual din care aţi fost învăţaţi. (Primul pas ar fi să aruncaţi acel manual. Al doilea pas ar fi să veniţi acasă şi să încercaţi o abordare cu totul nouă, radicală a vieţii bisericii şi a evanghelismului aici în America... în propria ţară.)

Voi sunteţi determinaţi să folosiţi popularitatea culturii americane ca mijloc principal în evanghelizare... chiar dacă aceasta înseamnă distrugerea unei culturi, sau mai rău, atragerea convertiţilor voştri într-o biserică de tip american, un stil pe care voi îl consideraţi lipsit de viaţă.

Voi nu vă abateţi de la manualul vostru cu nimic, indiferent de conceptele şi cultura unei ţări. Formula este precisă. Ştiţi exact ce va ieşi. Şi apoi scrieţi acasă cu litere uriaşe ce lucruri mari aţi făcut.

Într-un mod similar organizaţiilor religioase, misionarii americani fac nişte copii la indigo a bisericii americane. Şi totuşi, şi unii şi alţii ştiu că stilul de biserică american este plictisitor şi lipsit de viaţă. Lipsit de relevanţă pentru realitatea din jur. Domnule, nu ai fost chemat de Dumnezeu să răspândeşti cultura americană!! Şi tocmai aceasta faci. Douăzeci şi patru de ore pe zi.

Voi siluiţi culturile care sunt pe întregul glob pământesc, distrugând orice speranţă pentru experimentarea organică a Eclesiei.

Voi distrugeţi ultima fărâmă de speranţă pentru o expresie adevărată şi pură a vieţii bisericii pe acest pământ!

În curând, tot ce este creştin va arăta la fel pe întreaga planetă. Asta au făcut catolicii în Evul Mediu. O singură expresie universală a bisericii, indiferent de rasă, cultură, trib sau regiune. Orice abatere este tratată ca erezie. Pedeapsa pentru că eşti diferit este persecuţia! Ei bine, domnule, tu aduci un nou ev mediu întunecat!

În scurt timp Eclesia va deveni o aromă, o culoare, o notă, o dimensiune. Creştinii de pe întreaga planetă vor arăta unul ca celălalt, făcând aceleaşi lucruri. Atât de predictibil. Atât de limitat. Atââât... de plictisitor. Atât de american.

Aproape că a dispărut pe de pământ şansa unei expresii a lui Cristos în varietatea şi diversitatea ei.

Mireasa lui Cristos este nebăgată în seamă, uitată şi neştiută. Prin mintea noastră nu a trecut niciodată ideea lucrătorului indigen, a bisericii indigene şi a expresiei organice a vieţii bisericii. În orice locşor de pe această planetă veţi fi primii sosiţi cu creştinismul american înainte ca viaţa de biserică indigenă să apară. Şansa ca o expresie organică a bisericii să supravieţuiască în prezenţa voastră este nulă!!!

Sunteţi pe punctul de a crea o nouă versiune a bisericii romano-catolice. Cu cinci sute de ani în urmă, aceasta a fost expresia universală a creştinătăţii. De data aceasta va fi însă un creştinism mondial, universal american. Va fi atât de atotprezent şi de neiertător, precum a fost biserica catolică în cea mai rea perioadă a ei.

Peste o mie de ani istoricii vor scrie despre o biserică universală americană, o biserică protestantă mondială complet americană în expresia ei. Se va scrie oare că această biserică a persecutat pe toţi aceia care au încercat să aibe o expresie organică a bisericii? La fel cum biserica catolică a persecutat odată tot ce era diferit de ea? Ceea ce s-a întâmplat în Nepal, ceea ce se întâmplă acum în Estul Europei şi în Albania este o evidenţă reală că o astfel de vreme se apropie.

Viaţa bisericii completamente organică este pe cale de dispariţie pe această planetă.

Vă rog, pentru Cristos, opriţi-vă. Schimbaţi-vă, schimbaţi-vă radical sau veniţi acasă.

Dacă credeţi că creştinismul american nu este în regulă, nu-l mai exportaţi, veniţi acasă şi creaţi o expresie organică americană a bisericii.

Şi voi, cei care sunteţi invadaţi, occidentalizaţi, colonizaţi şi americanizaţi... voi ştiţi ce aveţi de făcut! Şi dacă nu credeţi aceasta, vă invit să faceţi cunoştinţă cu nişte oameni care au făcut lucrări cu mult mai bune decât cele făcute de americani.

Nu sunt americani, dacă nu te superi.



Persoane interesate