Americanizarea creştinismului > 6. Americanizarea Nepalului


6. Americanizarea Nepalului

Când citeşti aceste rânduri, în Nepal organizaţiile religioase interdenominaţionale angajează liderii acestor biserici indigene făcându-i membrii lor.

Înainte erau lucrători creştini organici, acum sunt membri organizaţiilor americane.

Chiar în această perioadă misionarii şi membri organizaţiilor religioase introduc în Nepal cultura americană, unde până acum creştinii erau o expresie organică a trupului lui Cristos. Muzica noastră, băncile aliniate, serviciul nostru bisericesc, stilul nostru de predică şi ritualul nostru de duminică dimineaţa. Până acum creştinii nepalezi se întâlneau în case, cântau cântece nepaleze, funcţionau şi participau. Acum ei stau muţi în clădirile de tip american.

Dumnezeu să ne ajute! Noi dăm bisericii din Nepal serviciul nostru de duminică dimineaţa. Cineva care să stea în faţă să conducă cântările! Altcineva care să predice! Ritualul nostru a mai triumfat o dată! A dispărut participarea din întâlnirile lor!

Dumnezeu să aibe milă de noi! I-am americanizat pe creştinii nepalezi. Am distrus biserica!!! O biserică laică dispare de pe faţa pământului fiind sufocată de dolarii americani. Este extirpată expresia lui Cristos din Nepal!

Am făcut-o din nou!

Roland Allen a atras atenţia asupra acestui lucru cu mulţi ani în urmă, când a scris că noi aşa am procedat de la începutul activităţii noastre misionare. Timp de 200 de ani... noi am fost experţi în ceea ce am făcut în Nepal!

Am început evanghelizarea lumii în 1890 când a fost înfiinţată prima organizaţie religioasă ce avea drept motto: „Evanghelizarea lumii într-o generaţie”. Am falimentat să evanghelizăm lumea într-o generaţie. Dar remarcă, că suntem pe punctul de a avea un mare succes. Suntem pe punctul de a îndeplini sarcina de americanizare a întregii creştinătăţi evanghelice din lumea întreagă! Am pornit să facem ceva ce noi ziceam că este bun. Acum suntem pe punctul de a face ceva atât de groaznic şi de dezastruos încât vor trebui probabil o mie de ani ca să reparăm ce am stricat.

Niciodată nu vom evangheliza lumea dacă nu vom avea în vederea biserica indigenă organică. Însă am reuşit să americanizăm credinţa creştină.

Oriunde am mers, n-am încercat să păstrăm sau să formăm o expresie culturală a bisericii. În Nepal nu ne-am gândit să învăţăm de la unul din cei mai deosebiţi lucrători din toată istoria bisericii. Noi nu putem concepe că un credincios cu pielea mai neagră ştie mai multe decât noi toţi la un loc. Ce ar putea să ne înveţe un nepalez? Acel plantator de biserici, din toate punctele de vedere un uriaş în istoria bisericii, a fost călcat în picioare, bisericile lui au fost stoarse de bani şi chiar şi acum lucrarea lui este desconsiderată şi criticată.

Fii sigur de un lucru. Misionarii americani şi membrii organizaţiilor religioase au distrus numele acelui lucrător nepalez. Au căutat să-i distrugă numele atât în ochii nepalezilor, cât şi a Occidentului. Ce mascaradă. Ce crucificare!

Nu puteam face ceva mai rău!

Astfel exportăm serviciile mizerabile de duminica dimineaţa în alte ţări. Eclesia şi întâietatea lui Cristos sunt trântite le pământ. Viaţa şi funcţionarea trupului dispar. Cultura este trecută cu vederea. Demnitatea a ceea ce este nativ este desconsiderată. Şi nici un american nu a zis nimic, sau dacă a zis, vocea lui n-a fost auzită.

Consider, că ceea ce s-a întâmplat în Nepal este unul din cele mai mari scandaluri din istoria misionară, dar mă îndoiesc că ai auzit vreodată de el sau că vei mai auzi în viitor. Ar trebui să fie un scandal mondial. Ce s-a întâmplat acolo ar trebui să declanşeze o revoltă. Ar trebui să ne determine să ne pocăim, să ne schimbăm metodele, atitudinea şi mentalitatea.

În Nepal, noi, americanii, am comis echivalentul cultural al unui genocid... în stil american!

Roland Allen a subliniat că noi de mult timp facem aceste lucruri lucrătorilor creştini nativi. El a spus-o în 1912! Noi nu ne vom schimba metodele noastre teribile. Ce vei face tu care eşti nativ? Ce părere ai de o schimbare radicală a acestor metode? De ceva nou?

UNDE ESTE BISERICA?

În timp ce americanizarea Nepalului continuă, nouă ne este de folos să realizăm că creştinii occidentali nu înţeleg Eclesia şi că noi, americanii suntem dedicaţi doar evanghelismului.

Europa de Est şi Rusia sunt şi ele victimele acestei mentalităţi americane. Singura diferenţă este că efectele acestui proces nu sunt aşa de evidente întrucât în Europa de Est biserica de tip occidental există de circa 100 de ani ca urmare a activităţii misionare britanice.

Activitate misionară nu a ajuns niciodată în Albania. Este singura excepţie. Doar din 1991 sa deschis Albania pentru Evanghelie. Aşa că putem urmări ce se întâmplă. Urmăreşte şi vei vedea că se va întâmpla din nou!

Albania, tu urmezi. Te vom americaniza. Ceea ce vom face în Albania va depăşi ceea ce am făcut în Nepal pentru că Albania este mult mai accesibilă.

Cuvintele lui Roland Allen au fost repudiate de cam toate bordurile de misiune şi societăţile evanghelice din lume. Timp de aproape 100 de ani nimeni nu a dat atenţie celor spuse de el. Cărţile lui Allen, el însuşi un misionar britanic, au fost uitate şi nu mai sunt tipărite. Glasul care s-a ridicat împotriva activităţii misionare imperialiste s-a stins nebăgat în seamă.

GLASUL VOSTRU

Au trecut aproape 100 de ani. Un glas trebuie să se ridice din nou. Dar de data aceasta fie ca el să nu se ridice din partea unui misionar britanic. De data aceasta el trebuie să se ridice din inimile şi piepturile a mii de credincioşi de pe întreaga suprafaţă a pământului. Trebuie să se ridice din Europa. Din România, din Nepal, din Asia de Sud-Est, din America Latină şi din Africa. Trebuie să se ridice din voi, victimele!

Strigătul de protest nu va fi strigat niciodată de noi. Trebuie să se audă de la voi!

Însă fii sigur că noi tot vom continua să vă colonizăm şi să vă americanizăm.

Urmează Albania!

Noi, americanii, studiem Scriptura şi oameni salvaţi de iad. Da, noi putem citi întregul Nou Testament şi să nu vedem niciunde centralitatea bisericii lui Isus Cristos. În Biblia noastră nu găseşti aşa ceva! Nici nu găsim o biserică a cărei expresie este nativă şi culturală. Ceea ce noi, americanii vedem cânt citim Noul Testament este creştinismul american.

Tot ceea ce vedem în Noul Testament este un creştinism american. Aşa că exportăm acest creştinism cu un zel de care numai noi suntem în stare!

Dar, de fapt, ce facem cu cei câţiva convertiţi care îi avem în urma evanghelizărilor noastre superficiale? Îi occidentalizăm!

Sunteţi satisfăcuţi cu aceasta?

După părerea mea, nu avem nici cea mai mică nevoie să trimitem vorbitori de limba engleză care să înveţe pe alţii cum să fie Eclesia. Cu toate acestea, tocmai asta facem în timp ce măturăm Rusia şi Europa de Est.

Urmează Albania!

În felul acesta câţiva Est-europeni, care ne urmăresc şi văd în noi nişte turişti care umblă pe aici şi pe acolo, se gândesc dacă cumva este ceva minte în capetele noastre!

Acum am de gând să-ţi dezvălui unul din cele mai uimitoare secrete pe care le-ai auzit vreodată. Dacă nu poţi crede ce îţi voi spune, întreabă-l pe un misionar american dacă este adevărat sau nu!



Persoane interesate