Americanizarea creştinismului > 5. Scandalul nepalez


5. Scandalul nepalez

Ce s-a întâmplat în Nepal? Iată istoria unei naţiuni micuţe, atât de săracă, de izolată şi de înapoiată, fiind aproape la fel de primitivă cum era lumea pe timpul lui Pavel!

Să nu vă gândiţi la o ţară cu şosele care să lege oraşele între ele. Găsiţi doar poteci. Dacă ieşiţi din capitala ţării, Katmandu, procentul analfabeţilor este aproape 100%. Foarte mulţi oameni sunt bolnavi.

Când s-a născut biserica în Nepal, Evanghelia lui Cristos era în afara legii.

Într-o zi un nepalez a fost mântuit în India. El s-a întors înapoi în ţara lui ducând cu el şi Evanghelia. Preţul pe care el şi cei ce au crezut l-au plătit a fost foarte mare. Povestea lor este fără precedent în istoria creştinismului.

După multă persecuţie Nepalul a fost binecuvântat cu o biserică atât de pură, atât de răspândită în toată ţara precum a fost biserica din primul secol. Povestea bisericii indigene din Nepal nu are echivalent în istoria creştinismului. Bisericile care s-au format în Nepal au fost atât de bine încorporate ţării ca nimic altceva ce a fost făcut în Numele lui Cristos.

Dacă biserica „Nou-Testamentală” a existat vreodată în ultimii 1700 de ani, atunci ea a existat în Nepal. Din nefericire pentru ei, ei nu erau buni din punctul de vedere al mentalităţii americane. (Mă tem că nici Pavel n-ar fi fost bun, la fel!)

Cum a ajuns credinţa creştină în Nepal? Nu a venit din Occident deoarece abia după treizeci de ani guvernul nepalez a acordat libertate religioasă. Evanghelia a ajuns în Nepal printr-un nepalez. El a dus Evanghelia poporului său, pe vremea când credinţa creştină era în afara legii!

În Nepal, biserica s-a născut fără nici o influenţă occidentală şi cu totul în afara legii.

Ţineţi minte, un nepalez a dus Evanghelia acolo. Biserica din Nepal a fost în întregime în afara influenţei vestului!!! Acest lucru s-a dovedit a fi mai târziu punctul cel mai slab.

Biserica nepaleză, o biserică indigenă, organică, nativă, cu propriile ei căi, obiceiuri, cu propria cultură şi experienţă nu a putut fi oprită de către persecuţia guvernamentală. Dar ceea ce nu a putut face persecuţia unui guvern păgân, au făcut misionarii americani. Misionarii americani şi organizaţiile para-bisericeşti au distrus o mare parte din biserici. Nu poate fi pe această planetă o biserică pură, ne-occidentală, ne-americană care să nu fie incriminată.

Ceea ce s-a întâmplat în Nepal, când s-a dat libertatea religioasă, era de aşteptat. Ceea ce s-a întâmplat acolo se întâmplă în Albania chiar acum. Ascultă, Europa de Est, aceste lucruri s-au întâmplat în multe ţări. S-au întâmplat peste tot unde noi, americanii şi britanicii am mers cu Evanghelia. Voi trebuie să cunoaşteţi adevărata faţă a misiunilor evanghelismului şi organizaţiilor religioase americane. Noi avem căile noastre lipsite de etică! (Bineînţeles, noi facem toate aceste lucruri în numele aducerii oamenilor la Cristos!)

Ce s-a întâmplat? Înainte ca să fie acordată libertatea religioasă, în Nepal existau legi aspre împotriva credinţei creştine. Nu-i era permis accesul în ţară niciunui misionar creştin. Când aceste legi s-au schimbat, organizaţiile noastre non-denominaţionale au mers cu sutele în

Nepal! Am mers în Nepal cu aceaşi mentalitate şi metode cu care chiar acum mergem în România, Albania, Rusia, ţările C.S.I. şi toate celelalte ţări din Estul Europei.

În toate ţările, cu mici deosebiri, maniestăm aceeaşi agresiune, aceeaşi lipsă de respect pentru ceea ce nu este american. În Nepal aceste fapte au fost mai evidente!

Noi am văzut o biserică ca nici o altă biserică pe care o văzusem înainte şi am fost îngroziţi.

Ceea ce văzusem nu era vestic, şi ca urmare am considerat ca fiind ceva ciudat şi inferior.

Americanii nu pot concepe o Evanghelie, o biserică sau un lucrător creştin care nu este în întregime influenţat de către Occident.

Noi nu putem accepta o biserică ca fiind bună, scripturală şi adevărată, decât dacă este după tiparul nostru. Pentru noi, o Evanghelie ca cea din Nepal este de la sine rea şi nescripturală. Şi dacă ea ar deveni plină de succes, s-ar putea să ajungem s-o numim sectă, cu toate că ştim bine că nu este aşa.

Fiţi atenţi! Faptul că eu spun aceste lucruri nu va schimba cu nimic pe americani şi nici modul lor greşit de a proceda în lucrări. Noi am putea să atacăm şi să distrugem un lucrător nativ, care se străduieşte să facă propria lui lucrare în ţara în care noi ajungem.

În general noi atacăm o lucrare nativă care nu a fost influenţată de Occident şi care nu ni se alătură nouă.

Nepalul este doar un caz. este povestea unei lucrări native şi a unui plantator de biserici indigen. Este povestea a ceea ce s-a întâmplat cu lucrarea lui când a ajuns în contact cu evanghelismul fulger, cu bordurile de misiune, cu misionari şi cu organizaţiile religioase americane.

Speranţa mea este ca această întâmplare să te schimbe pe tine. Este puţin probabil ca citirea aceste întâmplări să ne schimbe pe noi americanii. Când este vorba de evanghelizat noi ştim să trecem cu vederea chiar şi cele mai rele lucruri pe care le facem.

Biserica organică din Nepal

În momentele în care eu scriu aceste rânduri, biserica din Nepal este sistematic distrusă de către organizaţiile religioase şi misionarii americani. Aceasta este valabilă mai ales în localităţile care sunt accesibile occidentalilor.

Când au ajuns misionarii occidentali, În Nepal erau circa 30.000 de credincioşi. Eclesia de aici era una din cele mai pure şi mai deosebite din întreaga istorie modernă. Expresia ei era organică.

Când evanghelismul fulger american a intrat din plin în această ţară, această frumoasă odisee care durase treizeci de ani a început să se încheie. Literalmente, au venit mii de misionari care stăteau câte o lună. În capitală s-au instalat cartierele generale a câteva organizaţii religioase americane. Evanghelismul american a atins Nepalul. Ştirea unui rezultat fantastic a înconjurat lumea. Au început să curgă banii.

Când americanii au văzut bisericile indigene, ei au văzut un faliment total!

Ce a făcut omul acela în Nepal constituie una din cele mai măreţe realizări din toată istoria creştinătăţii. După părerea mea, cu greu ai putea găsi credinicoşi mai buni ca cei din Nepal.

Cuvântul lui Dumnezeu era cel care prevala. Nepalul a auzit Evanghelia. Dar, mai ales, biserica a fost plantată în toate locurile şi convertiţii acestor biserici rămâneau în ele.

Rămâneau în trupul lui Cristos. Evanghelizarea Nepalului înaintase cu un ritm constant. Ei făcuseră ceva ce evanghelismul nostru nu făcuse niciodată. Pentru ei convertiţii contau.

Aceştia erau incluşi în biserică. Spre deosebire de convertiţii organizaţiilor religioase, convertiţii erau incluşi în Eclesia şi funcţionau în aceasta.

Noi, americanii, fiind orbi faţă de o Eclesie organică şi slujind un dumnezeu numit „evanghelizarea lumii într-o singură generaţie”, pe deasupra fiind saturaţi de o evnghelie lipsită de conceptul de biserică nu puteam concepe aşa ceva. Dacă nu am văzut metodele noastre, mentalitatea noastră şi evanghelismul nostru, noi am văzut că totul este falimentar!

Probabil că lucrul cel mai preţios pe care acei creştini nepalezi l-au avut, şi de care noi americanii nu ştim nimic, este faptul că pentru ei Evanghelia era inexorabil legată de viaţa bisericii. Ei nu aveau conceptul occidental potrivit căruia trebuie să mergi prin oraşe ca să predici Evanghelia şi să câştigi cât mai multe suflete, iar apoi să-ţi iei zborul către următorul oraş, ţară, sau continent. La început acest frate a mers din sat în sat, predicând Evanghelia, adunându-i pe noii convertiţi şi stând cu ei până experienţa Eclesiei se năştea. Biserica devenise centrul vieţii creştinilor din Nepal, aşa cum şi trebuie să fie!

De fapt, aşa ar trebui să fie şi în America. Dar acesta este un lucru pe care evanghelicii occidentali nu-l pot pricepe. Pentru noi, „biserica” reprezintă o oră petrecută într-o clădire duminică dimineaţa. Creştinii nepalezi erau cu ani lumină înaintea noastră în ceea ce privesc înţelegerea, experienţa şi devotamentul lor pentru biserică. Eclesia era viaţa lor... pentru ei biserica era un mod de viaţă!!!

Probabil că cea mai mare greşeală a lor a fost că au procedat ca Pavel. Biserica era centrul lor. O biserică locală, organică, indigenă! Ei şi-au păstrat cultura. Un localnic care venea la întâlnirile lor nu se simţea ca şi cum a aterizat în Occident.

Pentru nepalezi biserica nu era o clădire cu bănci. Absolut deloc! Biserica erau oamenii. Şi această Eclesie nu era plictisitoare. Era stilul lor de viaţă.

Nu mai este nevoie să spunem că întâlnirile erau pline de viaţă. Fiecare participând.

O poveste minunată. Biserica era un mod de viaţă, o civilizaţie... o comunitate a lui Cristos în mijlocul lumii.

Americanii s-au uitat şi n-au văzut ce se întâmpla şi n-au băgat în seamă. Nu ne interesa.

Înainte de toate noi eram interesaţi în organizaţiile noastre! Eclesia nu era în mintea noastră atunci când am ajuns acolo captivaţi în întregime de propria noastră însărcinare de a evangheliza lumea. În sufletul nostru nu ardea focul pentru Eclesia. Noi n-am încercat să păstrăm biserica organică care era acolo. Pe nimeni nu l-a interesat. Am venit, ne-am uitat şi am furat! Am cumpărat creştini.

Nu ne-am oprit să observăm că decimam acele biserici şi că mutilam expresia nepaleză a trupului lui Cristos.

Noi am făcut ceea ce era în minţile noastre. Când am dat de acele biserici, nici măcar nu leam privit ca biserici. Le-am văzut doar ca o sursă de oameni pentru organizaţiile noastre.

Totala noastră lipsă de respect pentru cultura unui popor întreg este grotească.

Ceea ce ar fi trebuit să facem, era să stăm la picioarele acelor nepalezi şi în umilinţă să învăţăm viaţa bisericii.

Această oportunitate rară a fost ratată. Biserica organică, indigenă a fost exterminată în orăşelele mai mari ale încă unei ţări! Americanizarea creştinităţii a continuat.

Scorul: încă o biserică indigenă a fost distrusă. Au fost americanizaţi creştinii a încă unei naţiuni.

Dragilor de americani, nu le-a păsat absolut deloc de calitatea acelor oameni nici de suferinţa pe care aceştia au răbdat-o pentru Cristos. Tot ce a contat a fost că ei procedeau altfel. Nu ca misionarii. Nu ca americanii!

Ascultă Europa de Est! Voi aveţi o şansă. Nepalul n-a avut-o.

Dar poestea continuă cu tragedia ei.



Persoane interesate