Americanizarea creştinismului > 3. Cum ajungi neglijat


3. Cum ajungi neglijat

Liderii creştini din întreaga lume s-au întâlnit la Budapesta. Scopul? Să decidă felul în care să decurgă evanghelizarea Estului Europei. Întâlnirea s-a numit „O întâlnire la nivel înalt pentru evanghelizarea lumii”.

Au fost prezente doar circa 150 de persoane şi acestea pe bază de invitaţie.

Şi eu am fost invitat.

Am ascultat timp de o lună.

Am auzit aceleaşi lucruri pe care le-am auzit ca student la seminar în urmă cu patruzeci de ani. Nu s-a schimbat nimic. Nimic!

Cea mai vie amintire a acelei conferinţe este discuţia pe care am purtat-o cu un pastor maghiar. Era baptist, ca mine. Conversaţia noastră era energică, şi animată, exprimându-ne regretul în legătură cu procesul de americanizare a creştinilor maghiari. Cuvintele cu care eu am încheiat discuţia sunt următoarele:

„În curând Ungaria va fi una din cele mai moderne şi mai avansate ţări din Estul Europei. Ea se va alătura în curând Occidentului. Dar ţine minte cuvintele mele! Peste zece ani maghiarii vor fi prosperi şi vor deveni una din cele mai materialiste societăţi din lume rivalizând cu Germania şi Japonia. Ce se va întâmpla cu bisericile din Ungaria? Ungaria este centrul Reformei din Europa de Est. Liderii maghiari sunt mândri de moştenirea pe care le-a lăsat-o Reforma. Atât de mândri încât cei ce slujesc sunt legaţi trup şi suflet de serviciile bisericeşti ce au fost inventate în urmă cu aproape 500 de ani! Fii sigur că cea mai mare parte a bisericilor şi a slujitorilor lor, nu se vor schimba. Dar peste zece ani actuala biserică va fi irelevantă pentru o Ungarie lumească şi materialistă. Maghiarii nu vor mai veni în bisericile voastre pentru că sunteţi în urmă cu 500 de ani faţă de ceea ce ei au nevoie.

Ungaria va avea nevoie în continuare de Cristos, dar felul în care voi înţelegeţi biserica este atât de depăşit încât oamenii vă vor ignora.

Voi aveţi două posibilităţi: să fiţi americanizaţi, ceea ce este cu ceva mai bine decât ceea ce aveţi acum. În felul acesta veţi fi mai atractivi, dar veţi fi o ruşine pentru Ungaria.

A doua posibilitate este să faceţi ceva mai bun.”

Dragi creştini maghiari, voi puteţi face ceva mai bun.

Spun acelaşi lucru la toţi cei ce nu sunt americani şi citesc această carte. „Faceţi ceva mai bun. Puteţi face ceva mai bun!”

România, fă ceva nou şi revoluţionar!

Este o cale mult mai bună decât cea a trecutului. Este o cale mult mai superioară decât cea de a fi americanizaţi de către creştinii americani care în prezent vă invadează ţara.

Dar veţi avea nevoie de îndrăzneală. De multă îndrăzneală. Şi de mult curaj.

Încotro vă veţi îndrepta? Vă sugerez să faceţi ceva atât de radical încât numai cei mai buni creştini vă vor urma!

O nouă specie de lucrători creştini?

Plantatori de biserici complet devotaţi unei noi expresii a bisericii? Biserici fără clădiri de întrunire? Biserici în case? Biserici organice? Biserici fără păstori? Biserici care să descopere ele însele propria expresie culturală. Biserici ridicate şi lăsate apoi singure... la doar şase luni de la naştere!

Cei slabi de înger să nu citească mai departe.



Persoane interesate