Americanizarea creştinismului > 10. America, te vei schimba vreodată?


10. America, te vei schimba vreodată?

Mi s-a spus nu de mult, că un creştin chinez a ieşit pe ascuns din ţară şi a vizitat câteva biserici americane. Când s-a întors înapoi în China a fost întrebat care este cea mai puternică impresie pe care o are în urma călătoriei efectuate. Răspunsul lui a fost: „Sunt uimit câte pot să facă americanii fără ajutorul lui Dumnezeu!”

Există o organizaţie în America care nu face altceva decât să ţină evidenţa activităţii creştine din America. Un prieten de-al meu i-a luat un interviu şefului acestei organizaţii. Iată o cifră pe care el a menţionat-o:

În ultimii şapte ani bisericile americane au cheltuit 250.000.000.000 dolari (adică 250 miliarde de dolari). Asta înseamnă un sfert de triliard de dolari. Dar, în toţi aceşti ani, biserica nu a crescut!!! S-au cheltuit atâţia bani şi nu s-a înaintat deloc!

Noi mărşăluim, dar pe loc. Un sfert de triliard de dolari doar ca să nu dăm înapoi. În America creştinismul nu înaintează. Punctul nostru de plecare este greşit, iar creştinismul pe care noi îl exportăm distruge sufletul şi spiritul oamenilor.

Domnilor, punctul vostru de plecare este greşit. Ideile şi practicile voastre, indiferent cât de biblice sunt, nu sunt biblice. Sunt tradiţii. Nu au efect. Ele nu sunt ca să fie folosite şi nu vor avea nici un efect. Ne vom schimba? Probabil că nu. Vom inova. Atâta tot.

Până nu înţelegem ce înseamnă o comunitate de credincioşi vom fi ca omul din povestea chinezească care a stat toată ziua într-o cameră umflând baloane, ca apoi să le dezumfle.

Viaţa de biserică, organică şi indigenă, aşteaptă să fie experimentată.

Fii sigur, că într-o zi, viaţa indigenă, organică a bisericii va reapare. Ne vom vedea depăşiţi de o nouă specie de creştini şi de lucrători. În istoria Eclesiei va fi o nouă zi, cu care va veni sfârşitul metodelor misionare actuale.

Chiar acum, când eu scriu aceste rânduri, mii de creştini părăsesc bisericile din America. Unde se duc? Se întorc în case, în camerele de zi. Mişcarea „biserica în case” ne arată ce va fi viitorul.

În vederea evanghelizării acestei lumi noi nu vom putea forma destui lucrători şi niciodată nu vom putea strânge suficienţi bani ca să ridicăm clădirile pe care noi le numim „biserici”.

Într-o zi va învinge camera de zi, biserica laică, biserica organică. Atât în America cât şi peste tot în lume. Actualele tradiţii ne vor ajuta la aceasta! Ele ne vor face să părăsim actualele clădiri!!!

Dumnezeu să grăbească ziua aceea.

Am ajuns la sfârşitul părţii întâi şi la începutul celei de-a doua.

A doua parte a cărţii este să vă ajute pe voi, care nu sunteţi americani, să ne înţelegeţi pe noi! Noi mişunăm peste tot pământul şi s-ar părea că suntem pe punctul de a îngrămădi pe toţi creştinii, pentru o mie de ani, într-o versiune americană a Împărăţiei lui Dumnezeu.

Învaţă modul nostru de gândire. Înţelege-ne naivitatea, superficialitatea, modul cum ne folosim banii, puterea şi influenţa noastră. Suntem ca o forţă periculoasă în calea vieţii bisericii şi a experimentării creştinismului în viitor. Pericol pentru voi şi pentru cultura voastră.

Printre răscumpăraţi, în curând, nu va fi decât credinţa americanizată. Sau cel puţin aşa se pare. Dar voi, care nu sunteţi americani, puteţi opri acest marş mondial. Stă în puterea voastră să-l opriţi!

Ce urmează sunt câteva frânturi despre noi. Şi când terminăm, adu-ţi aminte: (1) bisericile noastre sunt moarte; (2) ajutorul dat de americani nu va fi de folos pentru nevoile voastre; (3) există o posibilitate mai bună. Lepădaţi-o pe prima. Nu vă atingeţi de a doua.

Găsiţi o cale mai bună.

VOI
PUTEŢI AVEA MAI MULT DECÂT
VĂ OFERIM NOI VOUĂ



Persoane interesate