Umpleţi vidul! > Manualul ateului


MANUALUL ATEULUI

În orice parte a lumii, unde oamenii ştiu să scrie, ei au o carte sfântă.

Şi lumea comunistă are biblia ei.

Se numeşte “Manualul ateului”. Ea a fost publi­cată de Academia de Ştiinţe din Moscova, prima dată în 1961, (editura de stat pentru ştiinţa politică) şi este rezultatul muncii colective a unui număr de specialişti, cum sunt istoricii Beliaiev şi Belinova şi filozofii Cianişev, Elşina şi Imilia. Redactorul final al acestei cărţi este profesorul universitar S. Kovalev. Cartea a fost retipărită de câteva ori de la publicarea ei.

Această carte, care este un rezumat al crezului ateu, a fost tradusă în multe limbi şi răspândită în numeroase ţări socialiste. Ideile cuprinse în această carte sunt propagate din şcoala primară până în facul­tăţi, cât şi prin radio, televizie, filme şi în adunări ateiste. Iar când moare un ateu, cuvântarea rostită la înmormântarea lui, în conformitate cu doctrina Bibliei Comuniste, asigură familia îndurerată că morţii sunt morţi pentru totdeauna, că nu există nici o mângâiere pentru cei loviţi de această pierdere, că cei ce s-au despărţit acum nu se vor mai revedea niciodată, că nu există Dumnezeu şi nici viaţă veşnică.

Principalul scop al acestei cărţi este să arate că nu există Dumnezeu.

Am putea răspunde foarte simplu cu o întrebare: “Dacă nu există Dumnezeu, cum se face că există oi?”

Această întrebare a fost pusă în adevăr la o întru­nire comunistă în Uniunea Sovietică. Conferenţiarul explicase că viaţa a apărut în mod spontan şi s-a dezvoltat prin selecţie naturală; că în lupta crudă pentru supravieţuire au rămas în viaţă numai animalele care erau mai puternice sau mai agile decât semenii lor, pe când cele mai slabe au dispărut.

Un credincios a întrebat: “Dar cum se face că oile au supravieţuit şi că n-au fost distruse cu desăvârşire de lupi? Lupoaica fată cinci sau şase pui pe an, pe când oaia numai unul. Proporţia este de 5 la 1 pentru distrugător, care are dinţi ascuţiţi, ghiare, putere şi este iute la fugă. Oaia este cu totul lipsită de apărare. Cum se explică faptul că totuşi mai există oi? Astăzi ele sunt apărate de om. Dar lumea animală a existat înainte de apariţia omului. Cine a apărat oile pe vremea aceea? Multe lucruri pot fi explicate fără ipoteza că există Dumnezeu. Însă oile cu patru picioare nu ar fi putut exista fără El, după cum nici oiţele iubitoare ale lui Cristos, care au fost lipsite de apărare împotriva cruzilor prigonitori încă de la începuturile bisericii, n-ar fi putut exista fără El.”

Răspunsul pe care l-a căpătat acest credincios a fost... câţiva ani în închisorile sovietice.

Cartea ateului poate căpăta un răspuns foarte simplu şi cu privire la Cristos.

La o reuniune a intelectualilor sovietici se discuta despre Shakespeare. Cineva a citat cuvintele rostite de Lady Macbeth după ce-l ucisese pe regele Duncan, în timp ce el dormea. Privindu-şi mâinile pătate de sânge, ea exclamă: “Ieşiţi, pete blestemate! Ieşiţi, vă spun!”

Un credincios a pus întrebarea: “Ce posibilităţi ar avea o doamnă Macbeth să fie curăţată de povara vinii sale?” Un comunist a răspuns: “Omul este o fiinţă care raţionează. O educaţie adecvată şi un sfat bun dat chiar în ultima clipă ar fi oprit-o de la această faptă urâtă.” Răspunsul acesta nu mai putea ajuta la nimic. Lady Macbeth făptuise crima şi a face filozofie despre educaţia pe care ar fi trebuit s-o primească era de prisos. Un alt comunist a spus: “Eu socotesc că ucigaşii ar trebui pedepsiţi cu moartea”. Şi această propunere era inutilă, deoarece un om condamnat la moarte tot moare cu un cuget vinovat. Un al treilea comunist a asigurat pe cei prezenţi că în viitoarea societate socialistă fericită nu vor mai fi regi, nici ambiţii deşarte şi nici nevoia sau dorinţa de a comite crime. Însă societatea comunistă nu există nicăieri.

Apoi credinciosul a zis: “Singura soluţie valabilă rămâne cea a Bibliei: “Sângele lui Isus Cristos ne curăţă de orice păcat”!

Dar nu ne putem opri la răspunsuri atât de simple. Membrii unei Academii de Ştiinţe au scris peste şase sute de pagini ca să demonstreze că religia în general, şi în special religia creştină, este falsă. Să încercăm a-i înţelege şi să răspundem problemelor pe care le ridică. Este o regulă de politeţe şi dragoste să acceptăm provocarea.

Biblia ateului este plictisitoare. De fapt, nici n-ar putea fi altfel. Nimeni nu poate fi elocvent în propagarea ateismului. Ateismul este o tăgăduire. Cine poate scrie cu entuziasm despre o tăgăduire? Cine poate să închine un sonet unei idei negative, să dedice un concert sau să modeleze o sculptură în cinstea unei negări? Religia a inspirat simfonii, picturi, statui, poezii. Ateismul, prin însăşi natura sa, nu ar putea să aibă niciodată această influenţă. Ateismul nu are aripi.

În conformitate cu propria-i doctrină, ateismul proclamă că omul este numai pulbere şi umbră — nimic altceva decât materie. Ce putere are materia să distrugă religia? Poate oare materia să antreneze pasiunea în lupta pentru un ideal, ţinând seama că idealurile, nefiind materie, sunt prin definiţie nimic?

În acelaşi timp, Biblia Moscovei foloseşte metode amăgitoare şi o violenţă verbală care nu se potrivesc unei Academii de Ştiinţă.

Ne propunem să evităm, pe cât posibil, monotonia argumentelor pseudo-ştiinţifice. Vom răspunde, chiar şi în faţa ironiei şi a criticei nejuste, cu blândeţea dragostei.

Ne putem îngădui să adoptăm această atitudine, deoarece o nicovală solidă nu se teme de loviturile ciocanelor. La Paris există un monument în cinstea hughenoţilor, care reprezintă o nicovală şi un număr de ciocane sparte, cu inscripţa: “Opintiţi-vă cât vreţi, hoarde duşmănoase. Ciocanele voastre se sparg; dar nicovala Domnului rezistă.”

Noi putem lua această atitudine întrucât noi înşine ne cernem cu străşnicie gândurile şi considerăm critica drept un avantaj. Faptul că ateismul impune o dictatură în ţările comuniste este în detrimentul său. Cum poate cineva să ştie că are dreptate, dacă nu suportă critica?

Ateismul are deplină libertate pentru propaganda lui în toate ţările din Occident. Creştinismul nu are nici cel mai mic motiv să se teamă de o asemenea propagandă. Dintr-o discuţie liberă numai creş­tinismul poate câştiga. Închipuiţi-vă două încăperi despărţite una de cealaltă printr-o perdea groasă. În una domneşte întunericul, pe când cealaltă este luminată de o lumânare. Dacă se înlătură perdeaua, în nici un caz nu va predomina întunericul. Întune­ricul nu poate birui lumina provenită de la lumânare, pentru că întunericul nu este energie, ci absenţa lumi­nii. Numai lumina, fiind energie, poate birui. În felul acesta, camera care se afla în întuneric va deveni luminoasă, fiind transformată de lumânarea aprinsă. Creştinii nu s-au temut de închisorile comuniste şi nici de instrumentele lor de tortură. Nu ne temem nici de cărţile ateiste. În lupta dintre idei, biruinţa finală nu poate fi decât a noastră.



Persoane interesate