Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 55. Învierea morţilor


CAPITOLUL 55
ÎNVIEREA MORŢILOR

1. PERIOADA DE 1000 DE ANI NU VA ÎNSEMNA SFÂRŞITUL LUMII

Înainte de sfârşitul lumii se vor întâmpla alte lucruri:

A. Creştinii vor învia din morţi când Cristos va veni să răpească în slavă pe aceia care au crezut în El. În 1 Corinteni 15:22-23, se spune: "Şi după cum toţi mor în Adam, tot aşa toţi vor învia în Cristos; dar fiecare la rândul cetei lui. Cristos este Cel dintâi rod; apoi, la venirea Lui, cei ce sunt ai lui Cristos” (1 Tesaloniceni 4:14-17). Aceasta va fi înainte de perioada de 1000 de ani şi este numită "Prima înviere". În Apocalipsa 20:6, se spune: "Fericiţi şi sfinţi sunt cei ce au parte de prima înviere. Asupra lor, a doua moarte n-are nici o putere; ci vor fi preoţi ai lui Dumnezeu şi ai lui Cristos şi vor împăraţi cu El o mie de ani”.

B. Toţi acei ce n-au crezut în Cristos, vor fi înviaţi din mormintele lor după ce s-a terminat perioada de 1000 de ani. În Apocalipsa 20:12-13, se spune: "Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stând în picioare înaintea scaunului de Domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă şi o altă carte, care este cartea vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea. Marea a dat înapoi pe morţii ce erau în ea; Moartea şi locuinţa morţilor au dat înapoi pe morţii cari erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele lui”.

2. CREŞTINUII VOR STA ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU ÎNAINTE DE PERIOADA DE 1000 DE ANI. ACEST LUCRU ESTE CUNOSCUT CA EVENIMENTUL ÎNFĂŢIŞĂRII ÎNAINTEA SCAUNULUI DE JUDECATĂ A LUI CRISTOS

Creştinii nu vor fi judecaţi, deoarece Dumnezeu a pedepsit vinovăţia lor în judecata administrată Fiului Său, Isus Cristos, pe cruce. Ioan 5:24 spune: "Adevărat, adevărat vă spun, că cine ascultă cuvintele Mele şi crede în Cel ce M-a trimes, are viaţa veşnică şi nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaţă”. Problema păcatelor lui a fost rezolvată la cruce şi crezând în ceea ce s-a făcut acolo, creştinul este liber de pedeapsă şi păcat. Totuşi, toţi creştinii vor trebui să stea înaintea lui Cristos. În 2 Corinteni 5:10, se spune: "Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Cristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata, după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup”. Acest lucru va avea loc când Biserica va fi răpită ca să întâlnească pe Domnul în văzduh. Motivul pentru care creştinii trebuie să stea înaintea lui Cristos, este ca Dumnezeu să facă cunoscut lucrarea lor pentru Domnul şi Mântuitorul lor (Matei 25:14-30; Luca 19:11-27).

Munca fiecărui creştin va fi încercată prin foc. Parte din această muncă va fi doar cenuşă, pentru că faptele au fost doar lemn, fin şi iarbă. Alte lucrări vor rezista testului şi va ieşi la iveală aurul, argintul şi pietrele nestemate, mult mai valoroase decât banii. Credincioşii a căror fapte nu s-au dovedit a fi de nici o valoare, vor fi salvaţi ca prin foc. În 1 Corinteni 3:12-15, se spune: "Iar dacă clădeşte cineva pe această temelie, aur, argint, pietre scumpe, lemn, fân, trestie, lucrarea fiecăruia va fi dată pe faţă: ziua Domnului o va face cunoscut, căci se va descoperi în foc. Şi focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia. Dacă lucrarea zidită de cineva pe temelia aceea va rămâne în picioare, el va primi o răsplată. Dacă lucrarea lui va fi arsă, îşi va pierde răsplata. Cât despre el, va fi mântuit, dar ca prin foc”. Acesta va fi momentul când creştinul va primi plata pentru faptele lui.

În Apocalipsa 11:18b se spune: "...a venit vremea să judeci pe cei morţi, să răsplăteşti pe robii Tăi prooroci, pe sfinţi şi pe cei ce se tem de Numele Tău, mici şi mari, şi să prăpădeşti pe cei ce prăpădesc pământul”. În Apocalipsa 20:8-9b se spune: "...ca să-i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării. Şi ei s-au suit pe faţa pământului şi au înconjurat tabăra sfinţilor şi cetatea preaiubită. Dar din cer s-a pogorât un foc care i-a mistuit!"

3. PĂCĂTOŞII VOR STA ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU DUPĂ PERIOADA DE 1000 DE ANI. ACEASTA ESTE CUNOSCUTĂ CA FIIND ULTIMA JUDECATĂ ÎNAINTEA TRONULUI LUI DUMNEZEU

Necreştinilor li se va comunica vinovăţia pentru care numele lor nu este scris în cartea vieţii. În Ioan 16:4, Isus spunea: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu poate să vină la Tatăl decât prin Mine” (Faptele Apostolilor 4:12; 1 Ioan 5:12).

Toţi cei osândiţi vor suferi pentru totdeauna pedeapsa lor pentru păcat. Suferinţele nu vor avea niciodată un sfârşit (Matei 25:46; Marcu 9:43; 48; Apocalipsa 14:9-11).

Locul acelei suferinţe veşnice este numit iazul de foc (Apocalipsa 19:20; 20:10;15).

Trebuie amintit că iazul de foc a fost pregătit pentru diavolul şi îngerii lui şi nu pentru om (Matei 25:41). Dar acei ce continuă să persevereze pe calea păcatului, vor trebui să sufere aceeaşi pedeapsă ca şi diavolul cu îngerii lui.

Dumnezeu doreşte ca toţi oamenii să fie salvaţi de pedeapsa păcatului. El spune în Apocalipsa 22:17b: "Şi celui ce îi este sete, să vină; cine vrea, să ia apa vieţii fără plată!" Şi în 2 Petru 3:9b, el spune: "...şi doreşte ca nici unul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă”. În 2 Corinteni 6:2b se spune: "Iată că acum este vremea potrivită; iată că acum este ziua mântuirii” (Isaia 49:8).



Persoane interesate