Boli evitabile > 10. Nu ceea ce mâncăm, este ceea ce ne mistuie


10. Nu ceea ce mâncăm, este ceea ce ne mistuie

Puternicul Bill Brandson era un flăcău foarte atrăgător atunci când nu-şi ieşea din ţâţâni. Atunci când unul din oamenii săi de la uzină dădea peste cap o sarcină, Bill devenea furios şi arunca asupra lor cele mai tăioase epitete din voluminosul dar netipări­bilul său vocabular. Ultragiile pe care le azvârlea asupra ce­luilalt tovarăş păreau întotdeauna să fie un bumerang care se întorcea asupra bietului Bill şi în cele din urmă îl puneau la pat. Atunci soţia lui mă solicita. Era o poveste veche, aşa că ea îmi deschidea uşa cu plăcere făcând o mişcare largă cu mâna spre dormitorul lui Bill, ridica laconic din umeri şi zâmbea forţat. Apoi îmi spunea "doctore, de două săptămâni în şir vomitează dar nu voia să vă chem până în această dimineaţă" .

Vazându-I pe puternicul Bill cum zăcea în pat, te cuprindea întristarea. Ochii îi erau roşii, mari, disperaţi şi parcă cereau ajutor. El a fost supus unor repetate radiografii în diferite spi­tale, cheltuind o sumă frumuşică. Dar deranjamentul său era mereu provocat de mânâa care apoi aducea spasmul sfineterului piloric şi vomitări ce nu se puteau trata. Apariţiile erau aşa de frecvente şi puternice încât lipsa de la lucru trebuia să o supli­nească lucrând mult şi trăgând tare ca să-şi poată întreţine soţia şi cei 8 copii. Stomacul lui Bill probabil avea o căptuşală de oţel ino>ddabil, deoarece cu o astfel de acumulare de acid clorhidric în stomac, majoritatea oamenilor fac ulcere, dacă nu chiar şi cancer. De fapt, cercurile medicale admit în general că ulcerele sunt cauzate nu atât de mult de ceea ce mănâncă o persoană, ci mai ales de "ceea ce mănâncă (roade)" pe acea persoană. De sigur, după ce s-au produs ulcerele, ele sunt agravate şi de unele alimente precum şi de iritaţii emotive.

Iată ce efecte pot avea emoţiile asupra sănătăţii fizice: ulcer gastric şi duodenal, colite, hipertensiune arterială, tulburări cardiace, spasme vasculare, arteroscleroză, boli renale, nevral­gii, artrită, diabet, guşă, tulburări psihice (mintale), etc.

Dr. Englisch prezintă, într-o ilustraţie din cartea sa, emoţiile care pot să producă spasmul sfincterului piloric: frica, dorinţa de a fi iubit (aprobat), gelozia, egoismul, ambiţia, furia, res­entimentul, ura, suprasensibilitatea, sentimentul de vinovăţie, grija, disperarea. Este de remarcat că cele inşirate mai sus stau în legătură cu răsfăţarea şi alintarea Eului. Ele ar putea fi cu­prinse într-un singur cuvânt «egocentrism».

Cu secole mai înainte ca psihiatria modernă să fi descoperit că emoţiile erau factorii importanţi în producerea a o mulţime de boli psihosomatice, Biblia condamna aceste emoţii şi preve­dea un tratament pentru ele.

«Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile zavastiile, mâniile, neînţelegeri­le, desbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, înibuibările şi alte lucruri asemănătoare eu acestea... (Galate­ni 5:19-21). Dar, "cei ce sunt ai lui Cristos Isus, şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei» (Galate­ni 5:24).

Dr. William Sadler a fost de asemenea impresionat de legă­tura strânsă între activităţile păcătoase ale firii pământeşti şi multe boli. El scrie. «Nimeni nu poate să aprecieze aşa de bine ca un medic procentajul uimitor de mare al bolilor şi suferinţe­lor omeneşti care sunt o urmare directă a: supărării, fricii, con­flictelor, imoralităţii, vieţii dezordonate, ignoranţei, gândirii nesănătoase şi vieţii îndoielnice. Acceptarea sinceră a principii­lor şi învăţăturilor lui Cristos în ceea ce priveşte realizarea păcii şi bucuriei sufleteşti, realizarea gândirii altruiste şi a vieţii cura­te, ar şterge deodată mai mult de jumătate din bolile, grijurile şi dificultăţile rasei umane. Cu alte cuvinte mai mult de jumătate din actualele nenorociri ale omenirii ar putea fi real prevenite prin puterea profilactică extraordinară a trăirii personale şi practice în spiritul învăţăturilor adevărate ale lui Cristos. învăţăturile lui Isus aplicate la civilizaţia noastră modernă, aplicate înţelept, nu acceptate doar de formă, ne-ar purifica, ne-ar în­ălţa şi ne-ar vitaliza încât rasa omenească s-ar afirma imediat ca înnoită, posedând putere sufletească superioară şi forţe morale nebănuite. Făcând abstracţie de recompensele vieţii viitoare, lăsând la o parte toate discuţiile despre viaţa viitoare, oricare bărbat sau femeie ar merita să trăiască viaţa lui Cristos numai pentru răsplata morală şi sufletească care li se oferă aici în ace­astă lume. într-o zi oamenii ar putea să descopere că învăţături­le lui Cristos sunt extrem de eficace în prevenirea şi tratarea bo­lilor. într-o zi, ştiinţa noastră dezvoltată s-ar putea să preţuiască cu respect şi să preia cu adevărat îmbunătăţirile morale şi spiri­tuale ale învăţăturilor acestui bărbat din Galileia» (Practice of Psychiatry, St. Louis, C.V. Mosby Co., 1953, p. 1008).

Shakespeare a cunoscut destul de bine Biblia şi era şi bun psi­holog recunoscând că oamenii pot să devină bolnavi din cauza păcatelor nemărturisite. Obsedând-o uciderea lui Duncan, La­dy Macbeth a suferit tulburări psihosomatice. Atunci când Mac­beth a întrebat medicul de ce fel de boală suferă ea, acesta a răspuns: «Nu este atât de bolnavă, milord, cât este de tulburată de nişte închipuiri ce vin din abundenţă şi care îi răpesc odihna» (Macbeth v.3.40). Doctorului i s-a pus atunci întrebarea care se pune şi astăzi multor medici: «Doctore, nu conoşti vreun preot pentru bolile sufleteşti. care să smulgă din memorie un necaz înrădăcinat să radă tulburările scrisepe creicr şi cu putjn an ti­dot plăcut care provoacă uitarea, să cureţe pieptul îndesat de « materie primejdioasă care atârnă greu deasupra inimii`?» (Ibid. v. 3.40).

Într-o seară un bărbat de aproximativ 40 de ani intră în cabi­netul meu. îl supăra stomacul şi nu putea să doarmă. I se părea că va trebui să-şi părăsească serviciul, ceea ce l-ar fi făcut incapabil să-şi întreţină familia compusă din trei presoane. în timp­ ce-l consultam, nu am descoperit nici o maladie corporală, dar am reeunoscut că era la marginea unei serioase prăbuşiri ner­voase. După ce mi-a spus câteva din stările care le bănuia el că i-au cauzat deranjamentul, mai adăugă: «Doctore, am făcut şi alte lucruri care ar putea să mă pună în dosul gratiilor». Am constatat că aveam de-a face cu ceva care depăşea efeetele unui calmant. Iam spus aceasta şi l-am sfătuit să-şi plece capul pe bi­roul meu, să mărturisească tot şi să ceară iertare pentru toate Tatălui Cerese. Simplu şi serios, el făcu acest lucru. Imediat şi în mod miraculos, Dumnezeu a îndepărtat «acel material care apăsa greu asupra inimii». Au trecut câţiva ani şi omul nu a pier­dut nici o zi de lucru. El este fericit şi plin de viaţă. Tulburarea lui nu a fost urmarea unei alimentaţii false ci a fost provocată de nişte stări sufleteşte care ii ehinuiau organele vitale.

Psihiatrul Sadler scrie: «O conştiinţă curată este un mare pas în scopul baricadării intelectului împotriva nevrozei». Psiholo­gul Henry C. Link de asemenea vede legătura dintre păcat şi boală: «Accentul asupra păcatului a dispărut într-o mare măsu­ră din învăţământul religios… chiar în momentul când psiho­logia a descoperit importanţa sa şi a extins înţelesul său» (The Way to Security, Garden City, N.Y., Doubleday & Co., Inc., page 52).

Cineva poate să pună întrebarea: «Dacă un individ se conver­teşte (căieşte) şi răstigneşte orice lucru din viaţa sa care este contrar cuvântului lui Dumnezeu, va fi eliberat acel individ de bolile pricinuite de gelozie, invidie, egocentrism, resentiment şi ură?» Un episod din viaţa unei persoane pe care o cunosc, poa­te să răspundă la această întrebare. Femeia aceasta a fost misio­nară în India şi avea o sarcină de grea răspundere pentru condi­ţiile imorale care existau acolo. Ea se ruga pentru acest lucru dar cheltuia multe ore tânguindu-se bărbatului său şi altora pen­tru condiţiile morale de acolo. Să considerăm că ea a fost în­ dreptăţită în resentimentul său faţă de cei responsabili pentru starea aceasta de lucruri, dar problema era că ea nu putea să-i sufere.

Resentimentul ei a produs un spasm al sfincterului piloric şi făcu un ulcer. într-o zi ulcerul a început să sângereze. A sânge­rat vreo şase zile până ce femeia a rămas aproape fără sânge. Era vorba deci de o femeie creştină bună care iubea pe Dom­nul, o femeie care s-a răstignit pe sine însăşi şi era tot timpul în serviciul pentru Domnul. Totuşi ea a contractat un ulcer şi era aproape să moară din cauza hemoragiei.

Aceiaşi poveste ar putea fi spusă - cu alte amănunte - despre zeci de mii de creştini convinşi, care în loc de ulcere sângerânde, se îmbolnăvesc de una din bolile psihosomatice deja enume­rate. Legămintele făcute în faţa unui altar nu sunt suficiente. Trebuie să răstignim Eul nostru zilnic şi să dăm ascultare de toate poruncile lui Dumnezeu dacă vrem să fim eliberaţi de ase­menea boli.

Mai mult, fiinţele omeneşti nu sunt perfecte în cunoştinţă. Putem să facem încă greşeli în aprecierile şi în atitudinile noastre faţă de alţii. Cu adevărat, în măsura în care înţelegem şi ascultăm de directivele din Cartea Călăuză, vom fi binecuvân­taţi în trup şi suflet.

Aici este potrivită mustrarea din epistola către Evrei: "Urmăriţi pacea cu toţii şi sfinţirea, fără de care ni­meni nu va vedea pe Domnul, Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amără­ciune, să vă aducă tulburare şi mulţi să fie întinaţi de ea" (Evrei 12:14-15).

Nu este deci atât de important ceea ce mănâncă o persoană ci rădăcina de amărăciune, ura, vinovăţia, resentimentul care o rod. Doza de bicarbonat de sodiu introdusă în stomac nu va fi niciodată suficientă să neutralizeze aceşti acizi care distrug tru­pul, mintea şi sufletul.

Biblia nu tratează numai factorii producători de boli ca: invi­dia, egocentrismul, resentimentul, ura şi imoralitatea, dar ea loveşte în cauză într-o manieră efectivă şi curativă:

"Cei ce sunt ai lui Cristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei" (Gal. 5:24).



Persoane interesate