Biblia şi ştiinţa > Cuvântul nostru


CUVÂNTUL NOSTRU

Pentru a discerne realităţile care ne înconjoară, avem cei doi ochi ai noştri. Unul îl putem numi credinţa, celă­lalt ştiinţa. Unii oameni se pot întreba dacă aceasta este posibil, fără să nesocoteşti raţiunea, nici să denaturezi credinţa. Există oare aici acest risc? Ştiinţa este apro­pierea realului prin raţiune. Ea ne ajută să descoperim lucrurile minunate din natura care ne înconjoară şi ne pune în contact cu lumea materială. Dar ochiul ştiinţei este insuficient. De aceea avem nevoie de un alt ochi, acela al credinţei. Acesta ne pune în contact cu lumea spirituală, adică cu Creatorul nostru. Aşa după cum există armonie între Creator şi creaţiune, trebuie să existe armonie şi între credinţă şi ştiinţă. Amândoi aceşti ochi ne sunt indispensabili pentru a discerne relieful lucrurilor. A fi lipsit de un ochi înseamnă a nu discerne decât o realitate ciuntită. Tot aşa, ar fi păcat să ne lipsim de ştiinţă, care ne arată ceva din slava lui Dumnezeu în opera Sa.

Faptul că omul este în stare să conceapă ideea unui Dumnezeu, este în sine o dovadă semnificativă a existen­ţei Lui. Concepţia existenţei lui Dumnezeu este conse­cinţa unei facultăţi divine a omului. Graţie ei şi numai ei, omul şi numai el, găseşte dovada lucrurilor invizibile. Într-adevăr, cu cât imaginaţia desăvârşită a omului este luminată de Duhul lui Dumnezeu, cu atât mai mult el descoperă în toate lucrurile omniprezenţa unui Dumnezeu, care este la origina a tot ce există. El este atât de aproape de noi, încât, propriu zis, se află în inimile noas­tre. Ceea ce psalmistul a cântat odinioară este absolut ştiinţific: "Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi întinde­rea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui" (Psalmul 19:1).

"Biblia şi ştiinţa" are cuvinte bune la adresa Bibliei. Dar autorul nu se referă la calităţile ei materiale, ci mai degrabă la faptul că prin citirea ei se schimbă complet viaţa oamenilor, prin aceea că trezeşte în ei o nădejde vie.

Cât de profund ne vorbeşte Dumnezeu, aflăm uneori abia când ne simţim "la pământ". Când raţiunea noastră nu mai găseşte ieşire din întunericul îndoielii şi a gându­rilor negre care ne copleşesc, când ne simţim apăsaţi de o vină grea, sau când tot ce ne stă în faţă apare lipsit de orice sens.

Dar indiferent din ce situaţie strigăm după ajutor, în paginile Bibliei el poate găsi răspuns salvator, lipsit de acele "dacă", "poate că", “însă"... Căci Însuşi Dumne­zeu cel atotputernic stă în spatele acestui răspuns şi ne ajută să trăim în fiecare zi plini de bucuria nădejdii şi de încredere în Mântuitorul nostru Isus Cristos “în care sunt ascunse toate comorile înţelepciunii şi ale ştiinţei" (Coloseni 2:3).

Pastor Ieremie Hodoroabă



Persoane interesate