Biblia este totuşi adevărată > 1. Necesitatea unui aşa studiu


I. NECESITATEA UNUI AŞA STUDIU

Biblia e "Cartea cărţilor". Ea este scrisă de mulţi autori şi aceştia de diferite categorii: oameni învăţaţi şi oameni neînvăţaţi, împăraţi şi pescari, strîngători de smochine şi ciobani, prooroci şi apostoli, legislatori şi medici. Cartea aceasta, care are 66 cărţi împărţite în 1.189 capitole şi 31.173 versete, cu un total de vreo 773.746 cuvinte, am vrea să ştim dacă este adevărată sau nu. Aceasta e o mare problemă a zilelor noastre. Azi omul nu e gata să creadă tot ce i se spune. El vrea să cerceteze şi să se convingă.

Cartea aceasta, care este denumită "Cuvîntul lui Dumnezeu", care poartă pe paginile sale de peste 2.000 de ori expresia: "Domnul a zis" sau "Aşa vor­beşte Domnul", am vrea să ştim dacă este adevărată.

Unii spun că Biblia e o carte mitologică, că relată­rile ei sînt legende, că în cuprinsul ei sînt o mulţime de contraziceri; deci, după părerea lor, Biblia nu este adevărată.

Pentru noi, Biblia este de o valoare deosebită, ca şi pentru toţi creştinii. Ea este Cartea de temelie. Pe ea se fundamentează crezul nostru în Dumnezeu, în Cristos Domnul şi în Duhul Sfînt. Ea este singurul nostru îndreptar de credinţă şi de practică. Din învăţă­turile ei izvorăsc virtuţile creştine şi frumoasa viaţă curată, plină de pace şi bucurie. Noi nu acceptăm tradiţia, nu acceptăm scrierile apocrife, ci doar Biblia, nimic în plus, nimic în minus.

Alţii, care au mai multe cărţi de temelie, se pot bizui pe ele. Dar noi avem numai Biblia şi dacă ea se dovedeşte neadevărată, aceasta înseamnă că toată credinţa noastră este zadarnică, toată vieţuirea noas­tră în curăţie şi dragoste, toată purtarea batjocurei din pricina lui Isus şi toate speranţele cu privire la răsplă­tirea şi fericirea veşnică nu au nici un sens. Dacă Biblia nu este adevărată, înseamnă că tot crezul nostru se prăbuşeşte, că tot edificiul grandios al Creştinismu­lui nu are temelie.

Astăzi, cînd telescoape uriaşe observă galaxii înde­părtate şi fotografiază nebuloase în formarea lor, cînd cu ajutorul spectrului se analizează elementele din care este compusă o stea de la mii de ani lumină, cînd microscoape ionice cu măriri de milioane de ori cercetează atomul şi particulele elementare, cînd pe baza radioactivităţii se determină vîrsta formaţiilor geologice şi a pieselor arheologice, astăzi în faţa atîtor metode de cercetare mai poate rămîne Biblia în pi­cioare?

Dacă ea este numai o ticluire omenească, învelită în falsa afirmaţie că este o descoperire dumnezeiască, autorii vrînd prin aceasta să ne ducă în rătăcire, să fie ştiut că nu vrem să ne lăsăm păcăliţi. Scepticismul veacului nostru ne-a învăţat să nu dăm crezare ori­cărei teorii, oricărei vorbe, ci să le cercetăm întîi. De aceea nu îi credem nici pe cei ce susţin că Biblia nu este adevărată. Noi vrem să ne convingem printr-o minuţioasă cercetare. Astfel o vom privi prin lunetă şi o vom analiza prin microscop, o vom proba cu rigla de calcul şi pe baza radiaţiei. Voi chema mai multe ramuri ale ştiinţei să depună mărturie dacă Biblia este adevărată sau nu.

Cineva îmi spunea odată cum fiind într-un grup, unul afirma sus şi tare că Biblia nu este adevărată. Un altul îl întrerupse cu întrebarea: "Ascultă, ai citit dta vreodată Biblia? Ai citit-o?" La aceasta, respectivul a răspuns sincer: "Nu, n-am citit-o."

Gîndiţi-vă că aş avea în faţa mea o farfurie cu mîn­care şi fără să gust măcar o linguriţă, eu vin şi afirm că nu este bună. Oare e valabilă afirmaţia mea? Pe ce se întemeiază ea? Un om cinstit nu poate critica un lucru pînă ce nu îl cunoaşte îndeaproape.

Studiul acesta e necesar pentru credincioşii vremii noastre. Azi nu mai poţi zice că tu crezi Biblia fiindcă preotul sau predicatorul ţi-a spus că e adevărată. Tu însuţi trebuie să fii convins că e adevărată. Cînd alţii aud că tu citeşti Biblia, rîd ironic şi-ţi zic: "Cum, mai citeşti Biblia? Se poate ca tu, om cu pregătire, să crezi aşa ceva?" Ironia este o armă foarte ascuţită. Pentru acei ce nu au cercetat, nu s-au convins ei personal de adevărul Bibliei, o aşa lovitură a vrăjmaşu­lui e gata să-i doboare. La început, iau Biblia de pe masă ca să n-o vadă alţii, iar cu vremea nu mai citesc deloc în ea. E cu totul altfel pentru unul care a probat-­o şi ştie că e aur curat. Bijutierul nu se sperie de părerea ţăranului cu privire la aur. Cu cît vei fi mai convins de adevărul Bibliei, cu atît vei fi mai de neclin­tit în credinţa ta.

Studiul acesta e necesar chiar şi pentru cei ce sînt pe deplin convinşi că Biblia e adevărată, că este Cu­vîntul lui Dumnezeu, ca să o citească mai mult, să o iubească mai mult. Mulţi au neglijat-o în vremea din urmă. Au trecut zile şi n-au citit-o. Nu au timp pentru ea şi nu le este foame de învăţăturile ei. Cercetarea noastră va fi ca mirosul de friptură, care trezeşte foamea şi în cel ce se părea că nu este flămînd; ca şi curăţirea unui diamant ce zăcea plin de praf, dar acum nu te mai saturi a-l privi, cum reflectează cu multele sale feţe, razele scînteietoare ale soarelui. O, cum aş vrea ca Duhul Domnului să înlăture toată negli­jenţa noastră faţă de Biblie!

Într-o zi, un copilaş luă de pe o poliţă din casă o carte veche cu scoarţe tari şi se jucă cu ea. Mamă-sa văzîndu-l, îl certă şi îi spuse că nu are voie să se joace cu ea, fiindcă e Cartea lui Dumnezeu. Copilul o privi îndelung şi apoi zise mamei: "Dacă e Cartea lui Dumnezeu, ar trebui s-o trimiteţi înapoi lui Dumnezeu, că voi şi aşa nu mai citiţi din ea." Vai, în cîte familii de credincioşi nu s-ar putea spune acelaş lucru! Noi cîn­tăm adeseori:

"Cartea asta Dumnezeu ne-a dat.
Ea-i izvorul fericirii,
Cînd noaptea morţii va sosi,
Razele ei vor străluci."

Da, Dumnezeu ne-a dat-o, dar o folosim noi? Găsim în ea izvorul fericirii? În clipa morţii oare ne vor stră­luci razele ei?

Apoi studiul acesta e necesar pentru cei necre­dincioşi. Mulţi au ajuns să nu creadă Biblia fiindcă aşa li s-a spus de alţii. Ei n-au cercetat, ci au luat de bun ce li s-a spus. Dar nimeni n-ar vrea să fie înşelat, nici în lucrurile mici, dar mai ales în cele mari, privi­toare la viaţă, la fericire, la veşnicie. Acest studiu i-ar putea ajuta să vadă adevărul. Ah, cum doresc aceasta! Port în sufletul meu ruga ca Duhul Sfînt să dea fie­căruia multă lumină prin acest studiu. Atunci timpul cheltuit de mine în pregătirea lui şi timpul cheltuit de tine în citirea lui s-ar transforma într-un cîştig pe care nici o minte omenească nu l-ar putea calcula, ci doar veşnicia îl va putea arăta. Cunoaşterea adevărului, ali­pirea de adevăr şi trăirea în adevăr, duce la cel mai mare cîştig pentru timp şi eternitate.



Persoane interesate