Călăuzire în înţelegerea Sfintelor Scripturi > 17. Moartea lui Cristos


CAPITOLUL 17
MOARTEA LUI CRISTOS

În vechiul Testament s-a vorbit despre moartea Domnului Isus Cristos. În Geneza 3:15 este profeţit că Satan - şarpele - va răni, cândva, pe Isus. Isaia 53 descrie venirea lui Isus, ca să moară pentru păcatele şi fărădelegile oamenilor. Zaharia 13:6-7 vorbeşte despre Mesia crucificat, despre Păstorul ce va muri şi oile ce se vor împrăştia.

Vechiul Testament arată, în diferite capitole, cum va muri Cristos. Abel, fiul lui Adam, a jertfit pe altar un miel, pe care l-a închinat lui Dumnezeu. Era o imagine de mai târziu, a morţii lui Cristos pentru oameni. Aceeaşi imagine a fost arătată în cartea Exod 12, când sângele mielului sacrificat, cu care s-au uns uşiorii uşilor, a ocrotit poporul evreu de pedeapsa lui Dumnezeu asupra Egiptului. În Numeri 21, când Moise a făcut un şarpe de aramă, spânzurat de o prăjină, şi l-a expus vederii poporului evreu, Dumnezeu avea în vedere jertfa de pe cruce a lui Isus Cristos, aşa cum Însuşi Domnul a explicat, în Ioan 3:14-15.

În Noul Testament, în Evanghelia lui Ioan 10, Isus spune că El este Păstorul cel bun, care Îşi dă viaţa pentru oile Sale. Isus Cristos a murit în locul celor ce au păcătuit. El a fost fără păcat - Nu a păcătuit niciodată, dar Dumnezeu a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirile oamenilor, pentru a-i împăca cu Sine. "Pe Cel ce n-a cunoscut nici un păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El" (1 Corinteni 5:21). "Cristos ne-a eliberat de sub blestemul legii” (Galateni 3:13).

Cristos a murit ca un om, dar pentru păcatele întregii lumi. Moartea Lui a fost hotărâtă înainte de a crea Dumnezeu lumea. A fost voinţa Lui să moară pentru oameni şi a fost liber s-o facă. Când soldaţii romani au venit să grăbească moartea crucificaţilor, zdrobindu-le picioarele, ei nu s-au atins de picioarele lui Isus, aşa cum au făcut celor doi tâlhari. Soldaţii au constatat moartea Lui şi ca să fie mai siguri, I-au străpuns coasta. Sângele şi apa care au curs, au confirmat moartea lui Isus.

Isus a murit, dându-Şi viaţa de bunăvoie pentru mântuirea lumii. Nu pentru că a fost condamnat de Sanhedrin - nu chiar piroanele L-au ţintuit pe cruce. El şi-a dăruit viaţa pentru toţi, pentru ca ei să poată trăi (Evrei 10:10-14). S-a dăruit pe Sine Însuşi jertfă înaintea lui Dumnezeu. "Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram încă păcătoşi, Cristos a murit pentru noi" (Romani 5:6-9). "El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi” (1 Ioan 2:2).

Prin moartea lui Isus, oamenii sunt eliberaţi de sub puterea păcatului (Romani 5:9). "Veţi cunoaşte Adevărul, şi Adevărul vă va face slobozi" (Ioan 8:32-36; Romani 6:10). Isus ne eliberează şi de teama în care ne robeşte păcatul. "Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă (2 Timotei 1:7). Isus Cristos ne-a salvat iubindu-ne. El a plătit pedeapsa pentru păcatele noastre de la Adam până la sfârşitul veacurilor.

"ŞI DUPĂ CUM A ÎNĂLŢAT MOISE ŞARPELE ÎN PUSTIE, TOT AŞA TREBUIE SĂ FIE ÎNĂLŢAT ŞI FIUL OMULUI” (Ioan 3:14).



Persoane interesate